În București vor fi amplasați noi senzori de monitorizare a calităţii aerului, anunță Primăria Capitalei. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că acest proiect este posibil pentru că orașul a aderat în 2021 la Rețeaua Orașe Sănătoase.
Primăria Capitalei, alături de Fundaţia Vital Strategies, anunță ca va începe să implementeze şi să opereze, începând din acestă vară, un nou sistem de senzori care monitorizează calitatea aerului. Acest sistem va fi complementar pentru cel deţinut de Guvern, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Astfel, 40 de senzori de aer vor fi calibraţi pentru detectarea concentraţiilor de pulberi în suspensie PM 2.5, PM 10 şi oxizi de azot NOx şi vor fi oferiţi Capitalei cu titlu gratuit de către Vital Strategies. Organizația Vital Strategies va cumpăra senzorii şi va suporta cheltuielile pentru mentenanţă vreme de 2 ani. După cei doi ani, responsabilitatea acoperirii acestor costuri va fi preluată de către Primăria Municipiului București (Nicușor Dan se află aproximativ la jumătatea mandatului).
Datele vor fi monitorizate în permanență și informaţiile obţinute vor fi publice şi vor ajuta la:
„E vorba de un proiect susținut de Bloomberg Philantropies în parteneriat cu OMS și el a devenit posibil pentru că Bucureștiul a aderat anul trecut la Rețeaua Orașe Sănătoase”, a declarat Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în ședința de miercuri – 30.03.2022, a aprobat protocolul de colaborare dintre București şi Vital Strategies, care reprezintă primul pas în implementarea acestui proiect. PMB anunță că în perioada următoare vor fi parcurse și următoarele etape:
În prezent, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului este deţinută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.