Noi scumpiri de la 1 iulie. Prețul curentului crește cu până la 13%

01 iul. 2021
105 Afișari
Noi scumpiri de la 1 iulie. Prețul curentului crește cu până la 13%

Noi scumpiri de la 1 iulie. Prețul curentului crește cu până la 13% . Dacă până acum nu ai simțit nevoia să schimbi furnizorul de energie electrică, ei bine, iată că acest lucru te poate pune pe gânduri.

Prețul curentului crește cu până la 13%, iar costurile facturilor vor fi mai mari cu 7%. Însă, niciodată nu este prea târziu. Persoanele vizate încă își pot schimba contractele, pentru a face trecerea pe piața concurențială.

Și cum o veste de genul nu vine niciodată singură, tot începând cu data de 1 iulie, gazele se scumpesc și mai mult, cu până la 20%.

Bine de știut: scumpirile care se aplică de la 1 iulie diferă în funcție de furnizor și regiune.

Potrivit ANRE, tarifele cu tot cu TVA vor fi:

  • pentru clienții Enele – mai mari cu 1%,
  • pentru Electrica și E-on – mai mari cu 5%,
  • pentru Cez – mai mari cu 7%.

Persoanele afectate de această schimbare sunt cele care nu au încheiat un nou contract pentru a trece pe piața concurențială. La începutul anului a avut loc liberalizarea pieței, iar furnizorii au oferit reduceri pentru perioada de tranziție de 6 luni, perioadă valabilă până pe 1 iulie. Nu este târziu: contractul încă poate fi schimbat.

„Pot să schimbe furnizorul oricând, acest drept nu se prescrie. Evident că 1 iulie, cu aceste creșteri de preț, care vin în primul rând din cauza creșterilor de preț care vin din piețele angro de energie electrică, este un stimulent pentru clienți să se preocupe și să facă acest pas”, a declarat Nagy Zoltan, ANRE, potrivit ȘtirileProTV.ro.

8,9 milioane de clienți sunt în România, iar la începutului anului, 3 milioane erau deja pe piața concurențială. Potrivit estimărilor, din ianuarie și până în prezent, 1,6 milioane de clienți au încheiat contracte noi.

4,3 milioane de clienți vor simți scumpirile pentru că încă sunt în serviciul universal.

Pe factura de energie electrică se poate verifica dacă sunteți pe piața concurențială. Dacă nu sunteți și doriți să schimbați furnizorul, pe site-ul ANRE puteți utiliza comparatorul de prețuri, pentru a alege cea mai bună ofertă de pe piață.

De la 1 iulie se scumpesc și gazele. Deocamdată, consumul de gaze naturale este mai scăzut vara, dar aceste scumpiri vor fi resimțite la iarnă.

„Este vorba de creșterea prețului gazelor naturale la nivel regional, la nivel internațional, încă este legat de prețul țițeiului, iar prețul țițeiului a crescut pentru că țările producătoare cum ar fi Arabia Saudită, Rusia, încă nu au reluat producția, deci este cea din timpul covid, redusă și cererea este mare. Mă aștept să fie o creștere în jurul a 20%”, a declarat Răzvan Nicolescu, expert în energie.

Cookies