ȘTIRI

Noi RESTRUCTURĂRI ÎN EDUCAȚIE: 5.000 de posturi ar putea să dispară din acest an

UPDATE: Ministrul Educatiei,Sorin Câmpeanu, a declarat pentru HotNews.ro ca proiectul de ordin de ministru care apare cu semnatura sa si care prevede modificari majore in structura normelor din educatie chiar din timpul acestui an scolar – este scris din decembrie 2013, nu a avut avizul sau si nu are sustinerea sa. „Sunt in intalniri cu inspectorii scolari judeteni din Timis, Arad, Mehedinti, iar luni la minister vom analiza ce masuri trebuie luate intr-o situatie pe care eu o apreciez ca fiind anormala”, a spus ministrul Educatiei, care a precizat ca nu a avut cunostinta de acest ordin. 

Acesta a precizat ca, per total, populatia scolara scade, insa „sunt situatii in care creste si normele scad. Nu e vorba de reducerea a 4-5.000 de posturi. In anul 2014 au fost angajati 4.600 de persoane per toal, didactic, auxiliar si nedidactic, dar numarul de norme peste cel legal aprobat este 1.785. Acest lucru inseamna ca 13 inspectorate scolare judetene au depasit numarul de posturi aprobate, depasiri care sunt justificate, dar sunt inregistrate ca depasiri din cauza metodologiei de normare. Deci nici vorba de 4-5.000 de persoane care sa dispara din sistem. Sunt convins ca depasim nivelul aritmetic de gandire si vor fi mai multi inregistrati asa cum trebuie, pentru ca in actuala normare nu sunt diferentieri: intr-un liceu auto, scoala de soferi se face 1 la 1, sunt scolile profesionale, asta trebuie reglat”. 

Potrivit unui proiect de ordin obtinut de HotNews.ro, Ministerul vrea sa schimbe filosofia de normare a personalului nedidactic din scoli, precum si degrevarile directorilor.

Proiectul prevede ca directorii gradinitelor cu program prelungit si cu personalitate juridica sa efectueze integral norma didactica, adica sa aiba o grupa de copii in supraveghere si educare, la fel ca educatoarele. In prezent, ei fac 2-4 ore/saptamana in alte unitati de invatamant, potrivit ordinului nr. 4865/2011. Si directorii scolilor cu mai putin de 300 de elevi ar trebui sa predea la clasa norma intreaga [18 ore pe saptamana], fata de 6-8 ore/saptamana cat au acum, se arata in proiect.

Proiectul de ordin introduce si o situatie discriminatorie, in ceea ce-i priveste pe directorii scolilor care au terminat liceele pedagogice. Indiferent de ce facultate au facut ulterior, „Directorii unitatilor de invatamant de nivel primar, gimnazial care sunt absolventi ai liceelor pedagogice/scolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai specializarii ‘Pedagogia invatamantului primar si prescolar’ efectueaza integral activitatea didactica de instruire-educare cu grupa de prescolari sau clasa de elevi”, spune proiectul de ordin.

Tot la nivelul gradinitelor, in proiect este precizat ca, la nivelul fiecarui judet, „posturile didactic auxiliare (inclusiv posturile de conducere) si posturile nedidactice din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat se normeaza avand in vedere o medie de 1/90 elevi/prescolari pentru personalul nedidactic [N.Red: In prezent, la gradinitele cu program prelungit, spre exemplu, normele prevad 1 post de ingrijitor, bucatar, muncitor bucatarie, spalatoreasa, lenjereasa, muncitor calificat la 15 copii, 1-2 posturi de fochist pentru fiecare punct termic in functiune, iar postul de ingrijitor (femeie de serviciu) este normat in functie de suprafata de curatenie, nu de numarul de copii] si o medie de 1/200 elevi/prescolari pentru personalul didactic auxiliar].

De asemenea, daca in prezent scolile cu personalitate juridica au cate un „contabil sef” si un „secretar sef” daca au peste 20 de clase, ambii incasand indemnizatii de conducere, proiectul de ordin ii va lasa pe cei mai multi fara indemnizatie, daca va fi aplicat in aceasta forma. Proiectul prevede ca isi pastreaza indemnizatia cei care au „minimum 5 posturi de executie in subordine”.

Contactat de HotNews.ro, Marius Ovidiu Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, a declarat: “astazi am avut o prima intalnire la nivelul Ministerului Educatiei, cu director general, si am transmis categoric ca nu intra in discutie un astfel de act normativ”.

Federatia „Spiru Haret” ”nu sustine acest proiect al Ministerului Educatiei. El nu este rezonabil, atata vreme cat nu face altceva decat sa loveasca in drepturile si interesele cadrelor didactice si sa reduca un numar important de posturi din invatamant. Daca s-ar pune in aplicare, ar rezulta reduceri de 4.000-5000 de posturi-norme didactice, si in ce priveste personalul didactic, dar si cel auxiliar si nedidactic”, a afirmat Nistor, pentru HotNews.ro.

Liderul sindical a sustinut ca acest proiect “pericliteaza functionarea invatamantului prescolar, pentru ca directorii de gradinite cu program saptamanal sau prelungit nu mai beneficiaza de degrevare si trebuie sa isi indeplineasca 100% norma. Cum multe gradinite au fost comasate si directorii de gradinite au in subordine 3-4 locatii la distante foarte mari, se pune intrebarea cum va functiona daca directorul nu va mai beneficia de nicio degrevare? Ce sa faci, sa te multiplici, sa fii in fiecare locatie, sa participi la toate sedintele? Este un lucru deja aberant”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button