Noi restricții și interdicții pentru toată România. Certificat verde obligatoriu – unde și de când. Ne va trebui și în magazine?

21 oct. 2021
1236 Afișari
Noi restricții și interdicții pentru toată România. Certificat verde obligatoriu - unde și de când. Ne va trebui și în magazine?
Noi restricții și interdicții pentru toată România. Certificat verde obligatoriu - unde și de când. Ne va trebui și în magazine?

Noi restricții intră în vigoare în curând în România, asta după ce țara se află deja într-o criză medicală din cauza pandemiei. Sute de oameni mor zilnic și situația nu pare să se îmbunătățească. De asemenea, folosirea certificatului verde va fi extinsă pentru mai multe situații. Ne va trebui și la cumpărături? CNSU adoptă joi noile măsuri anunțate de președintele Iohannis încă de miercuri seară, dar urmează să le implementează de luni în toată țara.

O ședință CNSU are loc la această oră pentru a stabili noile restricții din România. Acestea vor fi adoptate în aceste zile, însă implementrarea se va face de abia luni, 24 octombrie. Mai avem câteva zile în care ne putem bucura de libertatea din prezent.

Noi restricții în România

Potrivit informațiilor, aflate pe surse, în primul rând de luni vor fi interzise nunțile și alte evenimente private în România. De asemenea, se extinde folosirea certificatului verde în țară, însă nu și în magazinele esențiale, adică cele cu mâncare. Orice persoană va putea merge în continuare fără restricții în supermarketuri și orice alte magazine alimentare.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) se întrunește, joi, într-o ședință pentru a adopta noua hotărâre privind noile restricții din România. Acestea au fost deja anunțat în mare de președintele Klaus Iohannis încă de miercuri seara.

Unde va fi obligatoriu certificatul verde și ce măsuri ar putea intra în vigoare de luni

Una dintre principalele măsuri urmează să fie carantina în fiecare noapte, pe toată suprafața României, de la ora 21.00 pentru toate persoanele care nu au certificat verde. Acestea vor avea nevoie de o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, o altă propunere se referă la obligativitatea certificatului verde pentru accesul în instituțiile publice.

Mai mult, atât la stat, cât și la privat, angajații vor lucra alternativ – o parte într-un interval orar, iar cealaltă în altul, pentru a evita aglomerarea.

De luni, 24 octombrie, toate evenimentele private din întreaga țară să fie interzise, fără nicio excepție. Aici vorbim de nunți, botezuri, zile de naștere.

În același timp, masca o să fie obligatorie peste tot.

Propunerile trebuie validate de acte normative

Noile restricții propuse de CNSU sunt doar propuneri, iar acestea trebuie validate prin alte acte normative. În curând, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu trebuie să emită un ordin pentru vacanța de două săptămâni a elevilor din școli și licee. De asemenea, miniștrii Sănătății și Internelor trebuie să aprobe ordinul pentru purtarea măștii în toate spațiile interioare și peste tot la exterior.

Restricții de noapte pentru nevaccinați

În același timp, pentru restricțiile de circulație în timpul nopții pentru persoanele care nu au certificat verde este necesar ca Guvernul să adopte o hotărâre de Guvern. Surse G4Media.ro spun că aceste restricții vor fi impuse pentru 30 de zile și vor viza toată țara. Persoanele care sunt vaccinate nu vor fi obligate la carantină de noapte.

De asemenea, și introducerea certificatului verde pentru o serie de activități și pentru angajații din anumite domenii are nevoie de adoptarea unei legi de către Parlamentul României.

Ce spunea președintele Iohannis miercuri seară

„Guvernul va hotărî concret ce restricţii intră în vigoare, după ce experţii în materie vor stabili aceste norme şi le vor transpune juridic. Începând cu luni, masca va deveni obligatorie peste tot, şi în interior şi în exterior, şi în târguri şi la cinema, şi dacă vă plimbaţi pe stradă, este obligatoriu să aveţi mască.

Va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând ce vaccinați și cei care, cu legitimație de serviciu, au o treabă legitimă de rezolvat. În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții”, a declarat Iohannis.

Cookies