Noi reguli pentru șoferi. Cum trebuie să depășească bicicletele și trotinetele în trafic

10 oct. 2021
490 Afișari
Noi reguli pentru șoferi. Cum trebuie să depășească bicicletele și trotinetele în trafic
Noi reguli pentru șoferi. Cum trebuie să depășească bicicletele și trotinetele în trafic

Poliția Română a modificat regulile pentru șoferi. Conducătorii auto sunt obligați să depășească bicicletele și trotinetele într-un fel anume.

Noi reguli pentru șoferi. Cum trebuie să depășească bicicletele și trotinetele în trafic. Dacă nu se respectă legislația, șoferii riscă amenzi și chiar suspendarea permisului de conducere.

Cum trebuie să depășească bicicletele și trotinetele în trafic

Poliția Română a stabilit noi reguli după care conducătorii auto trebuie să depășească în trafic bicicletele și trotinetele.

Astfel, șoferii sunt obligați să calce cu roțile vehiculului marcajul dintre sensuri sau dintre benzi, ori să treacă de marcajul acesta cu jumătate de autovehicul, dacă circulă cu viteză mai mare.

Recomandăm și: Anvelopele all seasons nu mai sunt bune iarna. Șoferii riscă amenzi uriașe

În situațiile în care linia de demarcare este continuă, conducătorii auto sunt obligați să stea în spatele bicicletei, până când depășirea se poate realiza în mod regulamentar.

În București vor fi probleme serioase, deoarece aproximativ toate străzile sunt pline de mașini pe ambele sensuri.

Până acum, legile care reglementau depășirea bicicletelor, le recomandau șoferilor să mențină o distanță de 1,5 metri față de o bicicletă sau o trotinetă, în momentul în care doreau să depășească. Asociațiile de bicicliști au confirmat că această recomandare era doar pe foaie, dar în realitate nu se aplica. De aceea, asociațiile de bicicliști au insistat ca recomandarea să devină obligație.

Noi reguli pentru șoferi

Autoritățile au fost de acord și au modificat regula de 1,5 metri.

Recomandăm și: Trotinetele electrice nu mai au voie pe trotuar. Guvernul a stabilit regulile de circulație

Dacă vă aflați în spatele unui biciclist, îl puteți depăși doar dacă respectați regulile:

  • Acolo unde viteza maximă este de până la 50 de kilometri pe oră, șoferii sunt obligați să treacă cu roțile peste marcajul care separă benzile sau sensurile atunci când doresc să depășească un biciclist.
  • Acolo unde se circulă cu peste 50 de kilometri pe oră, conducătorii auto sunt obligați să depășească marcajul longitudinal cu o jumătate de vehicul.
  • Acolo unde se poate, bicicliștii trebuie să circule pe piste sau pe acostamentul drumului pentru a nu îngreuna traficul rutier.

Pe lângă obligația pentru șoferi, legea prevede și sancțiuni. Astfel, amenzile pot ajunge până la 725 de lei și se poate ajunge până la suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Dacă au loc accidente, amenda poate ajunge până la 1.160 de lei și chiar se poate suspenda permisul până la 60 de zile.

Noile reguli au fost publicate în Monitorul Oficial și sunt în vigoare pentru participanții la trafic.

Cookies