ARHIVA B365

NOI REGULI pentru saloanele de bronzare. Ce sunt obligaţi să facă patronii începând de astăzi

Noile reguli au fost impuse în premieră de către autorități, alarmate de extinderea saloanelor de bronzare artificială și numărul în creștere de clienți, scrie profit.ro.

Din luna mai, aceste saloane sunt deja obligate să interzică accesul tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, să nu mai permită fumatul și consumul de alcool în incintă, să utilizeze doar un anumit tip de aparate și să limiteze durata unei ședințe de bronzare la o oră.

Până la amiterea acestor reguli, activitatea saloanelor de bronzat nu a fost reglementată prin norme distincte.

Argumentând că în mai multe state membre ale Uniunii Europene, precum Germania, Danemarca și Irlanda, au fost impuse acte normative de protecție față de utilizarea aparatelor de bronzare, oficialii români au decis să restricționeze la rândul lor activitatea saloanelor care furnizează acest serviciu, arătând, printre altele, că, la acest moment, în majoritatea saloanelor nu sunt puși la dispoziție ochelari de protecție, personalul nu este instruit și nici nu cunoaște normele în domeniu, iar clienții nu sunt informați, avertizați sau consiliați asupra riscurilor de sănătate la care se expun atunci când folosesc solarul.

De altfel, susțin autoritățile, din cauza acestor riscuri, în Brazilia și mai multe orașe din Australia au fost interzise astfel de saloane.

În România, începând cu jumătatea lunii mai, proprietarii saloanelor au fost obligați să se asigure că dezinsecția periodică este efectuată o dată la 3 luni, iar deratizarea este la intervale de maximum 6 luni, să interzică fumatul, consumul de băuturi alcoolice și accesul animalelor în salon și să se asigure că temperatura din cameră nu scade sub 22 grade Celsius.

Tot din luna mai, saloanelor de bronzare le este interzis să mai primească tineri care nu au împlinit vârsta de 18 ani, cum se întâmplă în prezent, și le va fi impus să pună obligatoriu la dispoziția clientului ochelari adecvati de protecție împotriva radiației UV, de unică folosință sau, în caz contrar, curățați și dezinfectați imediat după fiecare folosire.

În plus, de astăzi, proprietarii saloanelor de bronzare trebuie să obțină autorizația sanitară de la direcțiile de sănătate publică și să își trimită angajații la cursuri de instruire în noțiuni fundamentale de igienă și de specialitate.

Proprietarul unui salon de bronzare va fi obligat și să informeze direcția de sănătate publică atunci când un aparat nu mai funcționează, este casat sau vândut.

El va trebui, în același timp, să își doteze salonul doar cu aparate de un anumit tip, a căror iradianță efectivă totală nu trebuie să depășească 0.3 W/m2, cu un reglaj maxim al cronometrului limitat la 60 minute, nefiind permise solarele de tip UV 4.

„În Uniunea Europeană, au fost inițiate, în mai multe state membre, acte normative privind protecția față de utilizarea aparatelor de bronzat. Ținând cont de răspândirea tot mai mare a serviciilor de bronzare artificială și segmentul numeros de utilizatori, considerăm că se impune și în Romania existența unor reglementări în acest sens, în vederea creșterii gradului de supraveghere și control a condițiilor igienico-sanitare și a procedurilor utilizate în saloane, precum și a gradului de informare și consiliere a utilizatorilor privind riscurile la care se expun atunci când folosesc solarul”, își justifică autoritățile retricțiile introduse.

Institutul Național de Sănătate Publică a redactat, în 2011, la nivel național, un studiu care a indicat că informațiile populației privind folosirea solarului sunt superficiale.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button