ESENTIAL

Noi reguli pentru ELIBERAREA CONDIŢIONATĂ, propuse de ministrul Justiţiei

Ministrul Justiţiei spune că, nu de puţine ori, instanţele amână eliberarea condiţionată a unui deţinut, fără a avea însă motiv.

Se ajunge chiar la situaţia uneori ridicolă în care ultima amânare se dă dincolo de limita pedepsei. Statul cheltuie nişte bani, se pune în mişcare o adevărată maşinărie pentru a-l chema pe om la a şasea amânare la cinci ani şi două luni, când el e deja liber„, spune Raluca Prună, ministrul Justiţiei.

După ce a primit numeroase plângeri din partea condamnaţilor, Raluca Prună ia în calcul schimbarea regulilor pentru eliberarea condiţionată.

Vom încerca să introducem termene obligatorii pentru instanţe şi să responsabilizăm mai mult comisia din penitenciar, care are o relaţie nemijlocită cu deţinutul şi pe judecătorul de supraveghere, care poate să aibă o responsabilitate mai mare, iar la instanţă să ajungă doar cazurile speciale„, mai spune Raluca Prună.

În prezent, comisia din penitenicar constată îndeplinite condiţiile şi propune instanţei eliberarea condiţionată a deţinutului, însă propunerea este consultativă.

Ministerul Justiţiei consideră că eliminarea amânării nejustificate a eliberării înainte de termen, atunci când deţinutul primeşte avizul comisiei din penitenciar, este o soluţie pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisori pe termen scurt.

„Durează după legislaţia română, nu mă întrebaţi de ce, cinci ani, ca să construieşti un penitenciar. Dacă nu se întâmplă nimic pe parcurs. Alţii fac nişte autostrăzi prin munte în trei ani”, adaugă ministrul.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button