ESENTIAL

Noi reguli intră în vigoare în România! CNSU a adoptat noua hotărâre. Cine mai are voie la restaurant și ce se întâmplă cu școlile

Noi reguli intră în vigoare în România începând de vineri, când nouă hotărâre publicată de CNSU va fi ratificată de Guvern. Autoritățile au stabilit clar cine mai are voie la restaurant și ce se întâmplă cu școlile din România în localitățile în care rata de infectare trece de 6 la mie, cum s-a întâmplat deja de două zile în București.

Apar noi reguli în România. În primul și în primul rând trebuie să știți că masca redevine obligatorie pe stradă în toate localitățile în care rata de infectare a trecut de 6 la mie, adică și în București, conform noii hotărâri publicate de CNSU. De asemenea, în localitățile în care incidența depășește acest prag pot intra în restaurante, săli de sport, nunți, botezuri și la evenimente doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală. Cele care dețin doar test negativ nu mai au voie. De asemenea, școlile nu se mai închid în funcție de rata de infectare.

Florin Cîțu a explicat noile măsuri și reguli din România

Întrebat la TVR 1 care sunt măsurile adoptate în şedinţa CNSU, măsuri care vor fi validate, vineri, 1 octombrie, printr-o hotărâre de guvern, premierul a venit cu explicații importante.

“Sunt două modificări, cea referitoare la şcoli şi am spus acolo că rămân cu prezenţă fizică (peste 6 la mia de locuitori – n.r.) şi vor fi acele teste noninvazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână.

Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces. Ni se spune de la specialişti că e mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala”, a anunțat premierul Florin Cîțu joi seară.

Masca obligatorie dacă rata de incidență depășește 6 la mie

Florin Cîțu mai spune că portul măştii în aer liber va fi obligatoriu dacă rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori. De asemenea, în localitățile cu o rată de infectare de peste 6, restaurantele, barurile și sălile de sport vor rămâne deschise, dar vor putea intra doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală, arată noile reguli.

”Nu vor mai putea intra persoanele doar cu test negativ, pentru că în cazul lor e risc mare să se îmbolnăvească”, a mai transmis Cîțu, vorbind despre reguli.

Școlile nu se mai închid în funcție de rata de infectare

Tot joi, în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a luat și decizia ca școlile să nu mai treacă în online nici în cazul unei incidențe de peste 6 la mie în localitatea respectivă. În schimb, în școlile din localitățile cu peste 6 la mie, elevii vor fi testați cu teste non-invazive o dată sau de două ori pe săptămână.

”Se fac comenzi pentru teste, sunt unele pe stoc, se va urgenta procedura pentru a avea testele cât mai rapid”, mai transmis Florin Cîțu.

Vezi documentele aici: Hotărârea CNSU nr 76 și Anexa nr 1 la HCNSU

Comunicatul oficial al CNSU:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, joi seară, 30 septembrie, Hotărârea numărul 76 prin care se propune:

Școlile rămân deschise

– abilitarea ME și MS pentru modificarea Ordinului comun nr 5196/1756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată.

– utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori.

– majorarea cantităților stocurilor de urgență medicală cu produse, materiale și echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare.

Restaurantele, evenimentele și sălile de sport, deschise doar pentru vaccinați și cei trecuți prin boală

– modificarea și completarea măsurilor adoptate la nivelul localităților în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori în sensul permiterii desfășurării activităților cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în cazul restaurantelor barurilor, cluburilor și discotecilor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, instituțiilor de cultură, evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire și workshop-uri pentru adulți, conferințelor, sălilor de sport și/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

– obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise în cazul incidenței la 14 zile mai mare de 6/1000 de locuitori.

Carantină de noapte doar pentru cei nevaccinți

– exceptarea persoanelor de la interdicția de circulație în afara locuinței/gospodăriei pentru persoanele trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

– permiterea, doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, la evenimentele sau activitățile organizate și desfășurate în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button