Noi reguli de parcare în București. Cum arată proiectul și cine ar putea să parcheze gratuit în Capitală

12 ian. 2022
993 afișări
Noi reguli de parcare în București. Cum arată proiectul și cine ar putea să parcheze gratuit în Capitală
Noi reguli de parcare în București. Cum arată proiectul și cine ar putea să parcheze gratuit în Capitală. Sursa foto: Unsplash

În București ar putea fi introduse mai multe reguli noi de parcare. Pe masa consilierilor generali ai Capitalei se află un proiect potrivit căruia parcajele publice vor fi contra-cost în tot orașul. Mai mult, există și două categorii ce ar putea să beneficieze de gratuitate în întregul oraș.

Un nou proiect privind parcările publice este discutat în aceste zile în București. Momentan, proiectul intitulat „Regulamentul privind regimul spaţiilor de parcare de pe terenurile aparţinând domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti” nu este în stadiul final, și urmează să fie pus în dezbatere publică dar și să fie încărcat pe site-ul PMB, potrivit Știrile ProTV.

În cele din urmă, după aceste etape, documentul ar putea să fie adoptat în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București.

Parcare publică contracost, pe bază de tichet sau abonament. Cele mai importante propuneri din acest proiect

Înainte de toate, acest proiect presupune ca parcajele publice din tot Bucureștiul să fie taxate, iar plata să se facă fie pe bază de abonament, fie în baza unui tichet. Mai mult, locurile de parcare eligibile ar urma să fie semnalizate cu semne de circulație de tip „Parcare cu plată”.

Locul de parcare este definit ca „orice spațiu special destinat parcării vehiculelor, semnalizat prin indicatoare şi marcaje, delimitat de zona destinată circulaţiei”. Tichetele de parcare ar urma să fie achiziționate fie de la parcometre, fie prin intermediul SMS-ului, în timp ce abonamentele se vor elibera pe baza certificatului de înmatriculare, la cererea șoferului.

Tichetul de parcare trebuie păstrat pe toată durata staționării și trebuie expus la loc vizibil. De asemenea, și abonamentele trebuie expuse la loc vizibil înăuntrul autovehiculului.

În momentul expirării timpului de parcare, șoferul este obligat fie să părăsească parcarea, fie să prelungească timpul staționării cu ajutorul achiziționării unui nou bilet.

Cine ar urma să beneficieze de gratuitate și reduceri la parcare

Valoarea tarifului pentru parcarea prin intermediul abonamentului ar urma să se stabilească anual de către Consiliul General al Municipiului București prin intermediul unei hotărâri.

Desigur, există și câteva situații de gratuități sau reduceri. Este vorba despre conducătorii mașinilor electrice și conducătorii ce prezintă dizabilități, care vor beneficia de parcare gratuită. Între timp, persoanele fizice pot utiliza parcajele publice din zona domiciliului (maximum 300 m de jur împrejurul unui parcaj public) prin intermediul unui abonament la un preț redus.

Nu în ultimul rând, în parcările prevăzute cu stații de încărcare pentru mașinile electrice perioada maximă de utilizare este de patru ore pe zi pentru un autovehicul.

Momentan este vorba despre un set de măsuri propuse spre dezbatere publică, și acestea pot suferi modificări în urma discuțiilor.

Cookies