Noi puteri pentru polițiștii locali: vor avea dreptul să solicite date, iar proprietarii de mașini vor fi obligați să le dea

07 dec. 2022
1080 Afișari
Noi puteri pentru polițiștii locali: vor avea dreptul să solicite date, iar proprietarii de mașini vor fi obligați să le dea
Imagini de arhivă cu polițiștii locali care aplică amenzi în Sectorul 6

Polițiștii locali primesc noi puteri care le permit să solicite informații de la proprietarii de mașini, astfel încât să fie identificați mai ușor șoferii.

Aceste noi competențe intră în vigoare în urma promulgării Legii pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (PL-x 539/26.09.2022). Iohannis a semnat decretul de promulgare miercuri, 7 decembrie.

Astfel, polițiștii locali, angajați ai primăriilor, vor putea solicita informaţii cu privire la cei care conduc pe drumurile publice, de la proprietari sau de la cel care este deţinătorul mandatat al autovehiculului. Dreptul a fost astfel extins de la poliția rutieră la cea locală.

Proiectul de lege, citat de news.ro, prevede că:

  • la solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice.
  • constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţie locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.
  • de asemenea, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră.

Iniţiativa aparține PNL şi a fost semnată de parlamentarii: Alexe Florin-Alexandru, Andronache Gabriel, Băcanu Cristian-Tudor, Burduja Sebastian-Ioan, Fechet Mircea, Gudu Michael, Horga Maria-Gabriela, Ignat Ion-Alin-Dan, Leoreanu Laurenţiu-Dan, Stângă George-Cătălin, Stoica Ştefan-Bucur, Şişcu George, Ştirbu Gigel-Sorinel, Tuţă George-Cristian şi un parlamentar de la minorităţi.

Recent, Poliția locală a primit și alte puteri, cum ar fi dreptul de a putea dispune ridicarea de mașini de pe trotuare, un fenomen des întâlnit în București, unde sunt insuficiente locuri de parcare sau se parchează haotic.

Îți mai recomandăm și:

Cookies