Noi PROTESTE, în București și în țară. Piaţa Universităţii, BLOCATĂ de protestatari

de:
05 nov. 2015
4 Afișari
Noi PROTESTE, în București și în țară. Piaţa Universităţii, BLOCATĂ de protestatari

UPDATE 23:30 Protestul este aproape de final. In prezent mai sunt doar 300 de oameni la Universitate.

UPDATE 23:18 Se scandeaza „Piata nu are lider”.

UPDATE 23:10 In Piata Universitatii au mai ramas circa o mie de protestatari. Jandarmii i-au impins pe manifestanti circa un metru ca sa elibereze rondul si sa dea drumul circulatiei.

UPDATE 23:05 Manifestantii s-au pus in genunchi in semn de solidaritate cu victimele accidentului.

UPDATE 23.00: În prezent mai sunt circa 3.000 de bucureşteni în Piaţa Universităţii. Cei mai mulţi manifestanţi au rămas în piaţă şi nu s-au mai îndreptat către alte zone din Bucureşti, potrivit Digi 24. Oamenii spun că nu vor evita să iasă zilnic în stradă până când doleanţele lor vor fi respectate şi, mai ales, puse în aplicare.

UPDATE 22:27 S-au montat boxe in zona Fantanii, care sunt alimentate de la cazinoul din vecinatate

UPDATE 22:22 In piata a aparut si o ambulanta, dupa ce unei persoane i s-a facut rau / Persoana a primit ingrijiri medicale dar nu a fost transportata la spital iar ambulanta a ramas in piata, in cazul in care vor aparea noi solicitari

UPDATE 22:15 Langa Universitate iar a bubuit o petarda. Se fluiera copios in toata piata / Se scandeaza „o tara fara partide”

UPDATE 22:10 Protestul a devenit unul multi-tasking: Intr-o parte a pietei se cere demisia Parlamentului, o noua clasa politica. Intr-o alta parte a pietei, oamenii cer locuinte sociale si protesteaza pentru educatie

UPDATE 22:00 In piata sunt circa 12.000 de oameni / Printre protestatari a fost vazut si Nicusor Dan

UPDATE 21:46 Oamenii scandeaza: „Plecati cu totii. Lasati-ne. Poporul nu e o afacere”

UPDATE 21:42 Rondul de la Universitate este si el ocupat de protestatari, circulatia este blocata

UPDATE 21:14 În Piaţa Universităţii se canta „Multi ani primeasca, multi ani primeasca, la multi ani. Cine sa-i primeasca, coruptii sa-i primeasca, la multi ani” / „Cine nu sare nu vrea schimbare”

UPDATE 21:00 In piata se scandeaza „Intr-un glas, ultimul ceas”

UPDATE 20:53 In Piata Universitatii se afla circa 10.000 de oameni, potrivit estimarilor HotNews.ro.

UPDATE 20:42 Exista mai multe grupuri in Piata Universitatii, fiecare cu purtatorul sau de portavoce si cu mesaje diferite. Si Uniunea Studentilor din Romania a format un grup compact care scandeaza pentru educatie. In piata se scandeaza pentru unitate, dar nu exista asa ceva

UPDATE 20.30: 9.000 de protestatari sunt acum în Piaţa Universităţii.

UPDATE 20:25 La Sibiu, circa 1.000 de persoane s-au adunat in Piata Mare, urmand sa porneasca in mars pe principalele bulevarde ale orasului, conform Agerpres. Acelaşi număr de persoane s-a adunat şi la Constanţa.

UPDATE 20.00: Numărul celor care au ieşit în Piaţa Univeristăţii a ajuns acum la 7.000, potrivit Digi 24.

UPDATE 19.34: Circa 5.000 de protestatari s-au adunat în Piaţa Universităţii. Oamenii strigă „Colectiv” şi „Afară, afară, cu mafia din ţară!”

UPDATE 19.18: Circa 4.000 de bucureşteni protestează la această oră în Piaţa Universităţii. Manifestaţii au loc şi la Piteşti, Timişoara şi Constanţa.

UPDATE 18.58: La Constanţa sunt circa 400 de protestatari. Manifestaţiile au început la malul mării în jurul orei 18.30, când oamenii au aprins lumânări în memoria victimelor din Colectiv.

UPDATE 18.55: La această oră s-au strâns circa 3.000 de protestatari în Bucureşti.

UPDATE 18.47: În prezent sunt circa 2.000 de participanţi la protestele din Piaţa Universităţii.

UPDATE 18.30: În prezent, sutele de protestatari prezente la manifestaţiile anunţate joi au blocat Bd. Nicolae Bălcescu.

UPDATE 18.20: Multimea de protestari s-a format intre intersectia cu Strada Ion Câmpineanu şi rondul de la Universitate

În Capitală, principalul eveniment  se numește „Tăcerea ucide! Vino în stradă!”, iar adunarea are loc la ora 18.00 în Piața Universității. Tot la ora 18.00, la Universitate, este anunţat şi protestul „Jos Patriarhul Daniel”. 

„Demisiile nu rezolva situatia. Continuam! O tragedie s-a produs din cauza indolentei, iresponsabilitatii si coruptiei. Nu e nici prima, nici ultima oara cand nepasarea si abuzul de putere fac victime. Rabdarea noastra a ajuns la capat. Tristetea si revolta nu ne mai lasa sa inchidem ochii. In momentele de groaznica durere, o parte dintre voi au raspuns prin solidaritate. Celor care au ajutat victimele tragediei vineri seara, celor care muncesc zi si noapte sa salveze vieti si sa aline suferinta, celor care au donat sange sau lucruri si servicii, celor care au informat cu obiectivitate, lor le datoram recunostinta, ei ne redau increderea. Gandurile noastre merg in continuare catre victime, familiile si apropiatii acestora. Sa ii ajutam cum putem chiar daca ajutorul nu va repara raul facut. Societatea noastra are o sansa daca nu vom uita solidaritatea si compasiunea si le vom practica de fiecare data cand avem ocazia. Celor care si-au neglijat responsabilitatile legale, institutionale si morale, lor trebuie sa le cerem socoteala! Altfel vor avea ei grija sa ne intoarca la tacere”, se arata in anuntul postat pe Facebook pentru evenimentul „Tacerea ucide! Vino in strada!”, organizat de Uniti Salvam, Neam trezit, Militia Spirituala si Activisti fara frontiere. La acest eveniment au anuntat ca vopr participa 16.000 de oameni, scrie Hotnews.ro. 

Revendicarile sunt urmatoarele, urmand ca lista finala de cereri va fi realizata impreuna cu toti cei care vor veni la protest:

1. Vrem ancheta rapida, corecta si transparenta in investigarea tragediei! Vrem sa li se comunice cetatenilor rezultatul anchetei.

2. Vrem ca toti cei care au participat la operatiunile de salvare sa poata vorbi liber, fara sa fie amenintati!

3. Vrem revizuirea de urgenta a planurilor de interventie pentru situatii de urgenta, pentru incendii si pentru cutremure, care in Bucuresti ar putea produce zeci de mii de victime! Activitatile comerciale in cladiri neconsolidate si care prezinta risc de prabusire trebuie interzise!

4. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din tara care gazduiesc evenimente similare sa fie verificate in regim de urgenta pentru a se asigura ca detin infrastructura necesara in caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- si termoizolante care nu sunt ignifuge sa fie interzisa!

5. Vrem minim 10% din PIB pentru sanatate, acest procent fiind media europeana a finantarii pentru acest domeniu!

6. Vrem sa nu se mai inchida spitale, ci, dimpotriva, sa se construiasca altele noi! Vrem ca personalul sa fie bine remunerat si instruit, atat medicii cat si auxiliarii! Vrem demisii la varful Ministerului Sanatatii pentru amanarea darii in folosinta a Unitatii Moderne pentru Arsi de la Spitalul Floreasca!

7. Vrem echipament modern pentru pompieri si pentru toti cei care lucreaza DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor sa creasca, iar conditiile lor de lucru sa le fie imbunatatite.

8. Vrem introducerea in programa scolara obligatorie, clasele I-XII, a Educatiei Comunitare, care sa cuprinda instructie de prim ajutor, exercitii pentru situatii de urgenta (cutremure, incendii, inundatii), educatie rutiera si de prevenire a incendiilor!

9. Vrem simplificarea si clarificarea cadrului legislativ privind functionarea spatiilor comerciale, in acest moment plin de lacune, neclaritati si neconcordante. Responsabilitatile trebuie sa fie clare, la fel si sanctiunile.

Tot, joi seară de la ora 18.00, în Piaţa Universităţii este anunţat şi un protest împotriva Patriarhului Daniel. 

Peste 35.000 de bucuresteni au iesit in strada, miercuri seara, in a doua zi a protestelor generate de tragedia din Clubul Colectiv. Acestia au marsaluit de la Universitate pana la Palatul Parlamentului si inapoi. 

Cookies