Noi probleme în campania de vaccinare. Moderna e pe sfârșite, AstraZeneca n-a trimis tot ce-a promis

19 feb. 2021
103 Afișari
Noi probleme în campania de vaccinare. Moderna e pe sfârșite, AstraZeneca n-a trimis tot ce-a promis

Au fost probeleme și în faza 1 a campaniei de vaccinare, când n-au ajuns nici la timp, nici toate dozele de vaccin anti-COVID contractate de la Pfizer n-au mai ajuns, deci nu au mai fost de-ajuns, și-a fost nevoie de mii de amânări și reprogramări. Acum, în faza 2 de vaccinare, AstraZeneca a trimis în România mai puţine doze decât trebuia. Asta în condițiile în care vaccinul Moderna e aproape epuizat.

În România au ajuns ieri 163.000 de doze de vaccin anti-Covid de la AstraZeneca. Dozele sunt cu 12.000 mai puține decât era prevăzut. 

Ca și cum vestea asta nu era ea singură îndeajuns, mai e una care ne spune că au fost folosite aproape toate dozele de la Moderna, iar vaccinurile Pfizer sunt păstrate în mare parte pentru asigurarea rapelurilor.

Când sunt programate noi livrări de vaccinuri

Cei trei producători – Pfizer, AstraZeneca și Moderna – au programate noi livrări săptămâna viitoare.

Până acum, în România au intrat  78.000 de doze de vaccin anti-COVID de la Moderna şi au mai rămas nefolosite doar 1500, cantitate care se epuizează, cel mai probabil, în doar 24 de ore.  

Cine cu ce vaccin anti-COVID se poate vaccina

Între timp, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat  România va creşte pragul de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca. Cu cât și când depinde însă de decizia Agenţiei Europene a Medicamentului

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, există date noi în referitoare la eficacitatea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 65 de ani. În măsura în care noile informații vor fi acceptate de Agenţia Europeană a Medicamentului, atunci şi România va creşte pragul de vârstă, care acum este de 55 de ani.

„Cu siguranţă vom reevalua datele ştiinţifice disponibile. Vă reamintesc că în luna februarie există date noi referitoare la eficacitatea vaccinului produs de compania Oxford AstraZeneca, date care sunt în momentul de faţă în curs de publicare. Acestea vor fi trimise şi către Agenţia Europeană a Medicamentului. În momentul în care vor fi acceptate, şi România, probabil, va creşte acest prag al vârstei la 65 de ani sau chiar peste, dacă datele disponibile vor fi în conformitate cu rata de eficacitate care să ne permită aceste decizii. Deci este un aspect la care ne uităm cu foarte mare seriozitate şi, în momentul în care datele disponibile ne vor permite această decizie, vom face acest lucru cu prioritate”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

În prezent, persoanele cu vârste între 18 şi 55 de ani pot fi vaccinate cu produsul de la Oxford AstraZeneca. Acest vaccin se adminstrează în două doze, cea de a doua la opt săptămâni distanță de prima.

Citește și:

Cookies