Noi obligații pentru restaurantele din București și din țară. ANPC anunță că meniurile vor conține caloriile, aditivii sau alergenii, pentru toate preparatele

24 feb. 2023
563 afișări
Noi obligații pentru restaurantele din București și din țară. ANPC anunță că meniurile vor conține caloriile, aditivii sau alergenii, pentru toate preparatele
Noi obligații pentru restaurantele din București și din țară. ANPC anunță că meniurile vor conține caloriile, aditivii sau alergenii, pentru toate preparatele. Sursa foto: Pexels

De la data de 15 martie 2023, HoReCa va avea obligativitatea să afișeze declarația nutrițională a oricărui preparat, anunță ANPC. Toate alimentele preparate în bucătăria proprie și care nu au etichete, vor avea menționate detalii din această declarație, alături de alergeni și aditivi prezenți.

Locațiile alimentare vor fi obligate să afișeze declarația nutrițională a produselor fără etichetă

Ordinul 201/2022 dat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va intra în vigoare pe 15 martie 2023, după ce s-a prelungit, data inițială de implementare fiind finalul anului 2022:

Pe scurt, specialiștii vor să alinieze informațiile despre preparatele culinare servite într-o locație alimentară publică la Regulamentul UE nr. 1169/2011, care obligă prezentarea tuturor datelor legate ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale pe etichetele acestora.

ANPC, transmite, printr-un comunicat de presă, cele 5 elemente care trebuie incluse în meniu:

  • Canitatea: orice ingredient pe care îl conțin preparatele trebuie să aibă specificat întocmai cantitatea folosită;
  • Aditivii: aceștia se adaugă pe lista de ingrediente, alături de denumirea categoriei, urmată fiind de codul numeric UE sau de denumirea specifică;
  • Declarația nutrițională trebuie să conțină în componența sa următoarele:
    • valoarea nutrițională exprimată în kilojouli (Kj) și kilocalorii (Kcal),
    • cantitățile de grăsimi,
    • acizi grași saturați,
    • glucide, din care zaharuri și de sare, fiind exprimate în grame;
  • Componentele cu efect alergen, respectându-se prevederile Ordinului 163/2021 care au în vedere furnizarea de informații privind existența unor substanțe sau produse ce pot cauza alergii sau intoleranță în conținutul produselor alimentare neambalate;
  • Ingredientele ce provin din produse congelate.

Aceasta este lista unităților care vor fi obligate să afișeze declarația nutrițională, cu menționa că reprezentanții ANPC prevăd posibilitatea în care nu se vor limita doar la acestea. Astfel, Ordinul 201/2022 se adresează următoarelor locații alimentare:

  • braserii,
  • pizzerii,
  • berării,
  • baruri,
  • cafenele,
  • fast-food-uri (incluse fiind și cele drive-in),
  • unități în care se organizează evenimente,
  • terase și grădini,
  • cofetării sau patiserii,
  • bufeturi,
  • rotiserii.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies