Noi modificări în Codul rutier, în vigoare din 6 februarie 2015

de:
04 feb. 2015
0 Afișari
Noi modificări în Codul rutier, în vigoare din 6 februarie 2015

Codul rutier se schimbă din 6 februarie 2015, când vor intra în vigoare noi reglementări referitoare la transportul copiilor în maşină. Câteva modificări ale Codului au intrat deja în vigoare în septembrie 2014, când s-a impus obligativitatea purtării centurii de siguranţă de către minori şi interzicerea transportării copiilor mai mici de trei ani în vehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Noile norme, care vor intra în vigoare în 6 februarie 2015, se referă la transportarea copiilor cu vârsta de până în trei ani şi sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015.

Mai exact, scrie Avocatnet.ro, copiii care au o înălţime de până în 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule care au sisteme de siguranţă (centuri) pentru şofer şi pasageri numai dacă sunt fixaţi/prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Acestea pot fi instalate pe locurile din spate ale autovehiculului, precum si pe locul din fata al pasagerului. Insa instalarea pe locul din fata este permisa doar daca instructiunile dispozitivului de fixare permit acest lucru si doar daca airbagul corespunzator locului este dezactivat ori daca autovehiculul nu este echipat cu airbag pentru acel loc.

In anumite conditii, copiii pot fi transportati si fara folosirea sistemelor de siguranta

Hotararea de Guvern recent publicata introduce si unele exceptii de la obligatia de a fixa/prinde copiii in dispozitive specifice si de la cea de a purta centura de siguranta.

Mai exact, obligatiile privind dispozitivele de fixare nu se aplica atunci cand este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Insa este obligatorie supravegherea copilului de catre o alta persoana in afara de sofer.

Totodata, atat obligatia folosirii dispozitivului de fixare, cat si cea a folosirii centurii de siguranta nu se aplica daca minorul in cauza este scutit de un medic de la purtarea acestor sisteme de siguranta.

In aceasta situatie, copiii pot fi transportati doar pe scaunele din spate si, daca acestia au mai putin de trei ani, trebuie supravegheati de o alta persoana in afara de sofer.

Atentie! Soferul este obligat sa aiba asupra sa certificatul medical de scutire si in acesta trebuie sa fie mentionate afectiunea pentru care este contraindicata purtarea sistemelor de siguranta si durata de valabilitate.

Referitor la interdictia de a transporta copii mai mici de trei ani in autovehicule lipsite de sisteme de siguranta, aceasta nu se aplica, de asemenea, in cazul autovehiculelor pentru transport public de persoane sau in cazul taxiurilor, insa copiii trebuie supravegheati de alta persoana in afara de sofer si sa ocupe orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

Minorii de pana la trei ani pentru care s-a eliberat scutirea medicala mentionata mai sus pot fi transportati, sub supravegherea altei persoane in afara de sofer, doar pe locurile din spate ale autovehiculelor neechipate cu sisteme de siguranta.

Cookies