Noi măsuri pentru elevii din București. Se aplică de azi, 8 martie

08 mart. 2021
61 Afișari
Noi măsuri pentru elevii din București. Se aplică de azi, 8 martie

Scenariul roșu care a intrat încă de la miezul nopții în vigoare în București aduce cu sine și o serie de modificări importante pentru elevii din Capitală. Astfel, au fost implementate noi măsuri.

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență din București anunță o serie de reguli noi în ceea ce privește desfășurarea cursurilor în grădiniță, clasele pregătitoare – a IV-a, gimnaziu și liceu. Regulile vor fi aplicate începând de azi, 8 martie.

Mai mult, Ministerul Educației a transmis un set de instrucțiuni către inspectoratele școlare privind aplicarea noilor reguli în scenariul roșu.

Astfel, copiii de grădiniță, cei din clasele pregătitoare și până la clasele a IV-a vor merge fizic luni, 8 martie, la școală, așa cum au făcut și până acum, se arată într-o hotărâre a Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență din București. În privința elevilor de la gimnaziu și liceu, vor continua să se prezinte fizic în clase doar elevii de-a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și cei din clasele terminale ale învățământului profesional și postliceal, însă doar cu prezența a cel mult jumătate dintre elevi, transmite edupedu.ro.

Ce arată hotărârea

Conform hotărârii transmise duminică de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, regulile sunt similare cu cele prevăzute în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, din 6 martie 2021.

Având în vedere că Bucureștiul este în scenariul roșu privind pandemia de coronavirus se vor aplica reguli noi.

– Grădiniță: Participarea zilnică, cu prezență fizică, a tuturor preşcolarilor (adică copiii din grădinițe)

– Școli primare cu clasele pregătitoare – clasa a IV-a: Participarea zilnică, cu prezență fizică, a tuturor elevilor din învăţământul primar;

– Clasele terminale care se pregătesc de examene: Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, cu prezența fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;

Ce se întâmplă cu elevii din clasele V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a

– Elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a: Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din aceste clase.

Ministerul Educației a transmis un comunicat către inspectoratele școlare cu instrucțiuni suplimentare pentru aplicarea noilor reguli în scenariul roșu, mai scrie sursa citată.

În documentul semnat de secretarul de stat Sorin Ion, scrie că școlile „au obligația asigurării accesului la educație pentru toți preșcolarii/elevii în unitățile de învățământ preuniversitar, cu respectarea tuturor normelor de protecție, conform scenariilor aplicabile fiecare școală”.

„În cazul funcționării unității de învățământ preuniversitar în scenariul 3 (scenariul roșu), pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a, a XIII-a precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal, raportat la art. 63 din legea educației naționale activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maximum 15 elevi/clasă pentru gimnaziu/clasa a VIII-a și maximum 17 elevi/clasă pentru clasele terminale din învățământul liceal, profesional și postliceal.

Actele normative nu impun restricții numerice pentru învățământul preșcolar și învățământul primar organizat în școli care funcționează în scenariul roșu.

Ce se întâmplă cu elevii care dau examene la sfârșit de an școlar

Pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a/a XIII-a, precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal, care nu participă fizic la cursuri, indiferent de motiv, în școli care funcționează în scenariul 3 și care depășesc pragul de 15, respectiv 17 elevi prezenți fizic în clasă, unitatea de învățământ preuniversitar este obligată să asigure organizare activităților de predare învățare evaluare online, iar elevii se participe la acestea; conducerile unităților de învățământ vor identifica/adapta fiecărei situații, soluții adecvate pentru asigurarea procesului educațional online”, potrivit documentului citat.

Documentul mai prevede și că „prezența fizică în scopul participării în ore la orele remediale este permis în toate unitățile de învățământ care organizează cel puțin o grupă de învățământ remedial, pentru toți elevii care solicită acest lucru prin înscrierea în programul de ore remediale (din toate clasele și toate școlile, indiferent de scenariul în care funcționează, cu excepția celor situate în localitățile carantinate).”

Cookies