Noi măsuri luate de CNSU în România după apariția tulpinii Omicron. Informații suplimentare privind organizarea paradei de 1 Decembrie | DOCUMENT

28 nov. 2021
1765 Afișari
Noi măsuri luate de CNSU în România după apariția tulpinii Omicron. Informații suplimentare privind organizarea paradei de 1 Decembrie | DOCUMENT
Noi măsuri luate de CNSU în România după apariția tulpinii Omicron. Informații suplimentare privind organizarea paradei de 1 Decembrie

Duminică au fost luate noi măsuri luate de CNSU în România după apariția tulpinii Omicron la nivel european. Totuși, la nivel național, mai avem de așteptat până o să aflăm dacă acestă tulpină nouă există deja și pe teritoriul țării noastre. Între timp, s-au luat măsuri pentru a evita zonele unde aceasta a fost descoperită, adică Africa. Mai mult, Raed Arafat a venit cu informații suplimentare privind organizarea paradei de 1 Decembrie. Doar oficialii trebuie să dețină certificat verde, nu și cei care urmăresc parada.

Noi măsuri au fost luate recent în România după apariţia tulpinii Omicron la nivel mondial. Mai multe țări din Africa sunt considerate acum teritorii cu risc epidemiologic ridicat pentru România.

Lista ţărilor din zona roşie a fost actualizată din nou, după ce sâmbătă a mai fost dată o hotărâre în acest sens. România ia în prezent noi măsuri urgente pentru a limita răspândirea tulpinii Omicron în țara noastră. Deciziile rapide vin în condiţiile în care tot mai multe state europene au raportat în ultimele ore cazuri de infectare cu această nouă tulpină de coronavirus descoperită de Africa de Sud.

Noi măsuri luate în România după apariția unei noi tulpini în mai multe țări

Autorităţile române au actualizat lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Practic, pe lângă Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, în zona roșie a fost introdusă de duminică şi Malawi. Mai mult, au fost organizate curse aeriene Tarom pentru recuperarea cetățenilor români blocați în aceste țări și care vor să plece.

Ciucă spune că a avut mai multe discuții cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu privire la noua tulpină.

„Ieri am avut discuţii cu domnul ministru al Sănătăţii Rafila şi cu doamna Pistol. Au fost de asemenea discuţii în cadrul CNSU. A fost adoptată o hotărâre prin care am întreprins primele măsuri pe care ţara noastră le va lua în acest sens. Ulterior am mai primit încă o nominalizare de ţară e vorba de Malawi de la Comisia Europeană şi în felul acesta a fost nevoie să mai organizăm o şedinţă astăzi şi să completăm hotărârea CNSU de ieri”, a transmis Nicolae Ciucă, în şedinţa de Guvern de duminică.

Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat în ședința din 28 noiembrie 2021 Hotărârea numărul 108 privind actualizarea listei statelor de risc epidemiologic și pentru stabilirea unor măsuri necesare în actualul context.

Vezi documentul aici

Ce măsuri se vor lua după apariția tulpinii Omnicron. Discuții între Rafila și Ciucă

Nicolae Ciucă a mai explicat că în cadrul întâlnirii de sâmbătă de la Guvern cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-au discutat măsurile pe care România le va lua în contextul apariţiei noii tulpini în Europa. România caută acum soluții pentru inventarierea capacităţii de secvenţiere în vederea identificării mai rapide a noului virus, în cazul în care acesta ajunge şi în ţara noastră.

„Pe capitolul măsuri, am discutat cu echipa domnului ministru Rafila şi am identificat că e nevoie în continuare să ne focalizăm atenţia pe ceea ce înseamnă prevenţie şi am inventariat capacitatea de secvenţiere pe care o avem şi am stabilit măsurile astfel încât să putem să ameliorăm această capacitate pentru a putea identifica apariţia virusului în ţara noastră, pentru a putea lua măsuri în timp foarte scurt”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

Probleme cu cetățenii români rămași blocați în Africa de Sud

Ministerul Afacerilor Externe a venit duminică cu noi precizări privind situaţia cetăţenilor români blocaţi în Africa de Sud, în contextul anulării curselor aeriene din cauza apariţiei noii tulpini de coronavirus – Omicron. MAE avea sâmbătă în evidenţă 36 de cetăţeni români, iar un cetăţean român a reuşit să părăsească Africa de Sud cu un zbor de linie şi alţi 4 cetăţeni români şi-au notificat prezenţa la Ambasada României şi au solicitat sprijin consular.

De asemenea, suplimentar celor 39 de cetăţeni români cărora li se oferă asistenţă, încă şapte români care solicitaseră asistenţă consulară celor două misiuni diplomatice au reuşit să îşi rezerve locuri pe alte curse către Europa şi au plecat deja ori sunt programaţi să plece.

Raed Arafat, noi detalii privind parada de 1 Decembrie

Tot duminică, șeful DSU, Raed Arafat, a mai transmis că interdicţia de a participa la parada de 1 Decembrie doar pentru persoanele care au certificat verde este valabilă doar în zona oficială. Pentru populaţie, aceast măsură nu este valabilă. Totuși, oamenii au obligația de a păstra distanţarea şi să poarte masca de protecţie.

„Parada de la 1 Decembrie, interdicţia de a intra în zonă pentru cei care nu sunt testaţi şi permisă doar pentru cei care sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală, se aplică numai zonei oficiale, nu şi zona care este în apropiere, unde, de regulă, stau oamenii şi urmăresc parada.

Acolo singurele reguli care se aplică sunt regulile de sănătate publică şi purtarea măştii care este obligatorie. În rest, interdicţia de intrare, doar a celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală se aplică zonei oficiale unde sunt invitaţii oficiali şi unde este o zonă limitată, cu un număr de persoane limitat”, a transmis, duminică, Raed Arafat care a menţionat că acelaşi lucru este valabil şi pentru recepţiile oficiale de Ziua Naţională.

„Pentru populaţia generală nu există interdicţie, există doar obligaţia de a respecta măsurile de sănătate publică, distanţarea şi purtarea măştii care este obligatorie”, a mai transmis şeful DSU.

Cookies