LA MINE-N CARTIER

Noi manifestaţii împotriva proiectului minier Roşia Montană, duminică, la Universitate

După miezul nopții, Poliția a ridicat un manifestant care a vrut să intre cu bicicleta pe carosabil, la Universitate, după ce se dăduse drumul la circulație. Reținerea a fost întâmpinată cu huiduieli.

Update:

15. 000 de persoane au manifestat duminică împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. În Piaţa Universităţii au ajuns, după ora 23.00, mii de oameni care au continuat protestul. În jurul troiţei eroilor Revoluţiei Române de la Universitate, unii au aprins candele. Protestatarii au continuat să facă zgomot şi să se plimbe cu steagurile şi pancartele aduse.

Majoritatea protestatarilor au fost tineri, ca şi la manifestaţiile similare de până acum, printre ei regăsindu-se mulţi biciclişti şi foarte mulţi copii.

În timpul marşului, manifestanţii au fluturat steaguri tricolore, au făcut zgomot cu tamburine şi peturi cu pietricele şi au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”.

De asemenea, ei au împărţit trecătorilor pliante cu informaţii privind proiectul minier şi le-au explicat de ce protestează, relatează Mediafax.

Ora 21:30 În jur de 10.000 de persoane se îndreaptă înapoi spre Universitate. S-a strigat „Demisia, demisia!”; „Refuz, rezist, gazelor de șist!”; „Ponta, demisia!” 

Organizatorii anunta si traseul manifestatiei: se vor aduna la fantana din Piata 21 Decembrie 1989, apoi vor pleca in mars pe Bd. Carol I – Bd. Ferdinand I – Sos. Pantelimon – Sos. Iancului – Bd. Pache Protopopescu, din nou pe Bd. Carol I, de unde vor reveni in Piata Universitatii.

„Am hotarat sa merg astazi la protestele din Piata Universitatii. Ne vedem acolo!”, scrie artistul Tudor Chirila pe pagina personala de Facebook. 

La demonstratie si-au anuntat participarea si studentii medicinisti, care vor avea un protest al „halatelor albe”, scrie Hotnews.

Proteste impotriva proiectului de la Rosia Montana sunt anuntate de asemenea si in alte orase din tara si din strainatate. 

Anuntul lansat pe Facebook cu privire la protestul de duminica, 22 septembrie:

Runda a 4-a

SOLIDARIZARE GENERALĂ:

Duminică 22 septembrie ieșim iar pentru Roșia Montană. Mai putem? Firește. Mai ales ca să arătăm că nu cedăm tacticilor lor de înăbușire a protestului. Ne urmărim scopul, iar revendicările noastre sunt clare ca bună ziua:

1) Parlamentari, spuneți „NU” proiectului de lege prin vot la vedere, nu secret. Apoi interziceți mineritul pe bază de cianură în România.

2) Guvernanți, respingeți urgent acordul de mediu.

3) Victor Ponta, Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și Gheorghe Duțu – asumați-vă răspunderea și demisionați. Vrem să fiți și anchetați.

4) Ministerul Culturii – cereți ca Roșia Montană să fie înscrisă în patrimoniul UNESCO.

Sâmbătă seară, mii de oameni au format un lanţ în jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o oră, în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, discutat de Legislativ. Detalii, aici. În lanţul uman s-au prins şi bicicliştii care au participat la cel mai mare marş de protest al bicicliştilor din Bucureşti. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button