Noi informații despre hackerul român căutat de FBI și prins în București. A fost săltat în timp ce-şi ridica buletinul

31 aug. 2021
1684 afișări
Noi informații despre hackerul român căutat de FBI și prins în București. A fost săltat în timp ce-şi ridica buletinul

Au apărut noi informații despre hackerul român căutat de FBI și prins în București săptămâna trecută. Se pare că acesta a fost lăsat în libertate, fiind sub control judiciar. Mai mult, s-a aflat că acesta a fost săltat în timp ce-şi ridica buletinul de identitate. FBI a pus pe capul său o recompensă de 750.000 de dolari.

Daniel Dumitru Boşogioiu, în vârstă de 40 de ani, care era căutat de 10 ani de FBI, a fost prins săptămâna trecută în București, în timp ce-şi ridica buletinul. Se pare că el a fost mâna dreaptă a celui mai vânat hacker român, care nu a fost prins nici până azi. Acesta a condus o vastă reţea ce făcea tranzacţii false cu yahturi, maşini şi alte bunuri de lux pe site-uri cunoscute, cum ar fi Amazon sau ebay,  reușind astfel să păcălească mii de oameni, mai ales americani.

Mandat de extrădare emis de FBI pe numele românului

FBI a emis un mandat de extrădare pe numele lui Daniel Dumitru Boşogioiu pentru înşelăciuni pe internet, spălare de bani, falsificare de paşapoarte şi trafic cu mărci de servicii contrafăcute. Acum în vârstă de 40 de ani, hackerul de loc din comuna vâlceană Orleşti, a fost capturat de poliţiştii Secţiei 2 din Bucureşti în timp ce încerca să-şi ridice noua carte de identitate.

Pe numele său exista o recompensă de 750.000 de dolari, pusă încă din 2012, după ce s-a descoperit că a fost mâna dreaptă a celui mai vânat român, Nicolae Popescu. Paguba de atunci se ridica la 3 milioane de dolari. Alături de acesta s-a aflat Daniel Dumitru Boşogioiu, poreclit „Ioghi”, care se afla pe lista FBI încă din 2010. Atunci a fost unul dintre românii arestaţi preventiv în România în celebrul dosar „Valea Regilor”. Ulterior, el a fost lăsat liber şi a plecat din ţară.

Anul acesta, pe data de 17 august, Departamentul American de Justiţie a formulat o nouă cerere de extrădare pe numele lui Boşogioiu, care a fost reţinut joi, 25 august, pe baza unei ordonanţe, fiind plasat sub control judiciar de Curtea de Apel Bucureşti. Acesta se află în prezent în libertate și își aşteaptă extrădarea în Statele Unite ale Americii.

De asemenea, pe numele lui Nicolae Popescu FBI a pus o recompensă de 1 milion de dolari, însă acesta nu a fost prins nici acum.

Dosarul „Valea Regilor”

În 2010, o grupare condusă de Nicolae Popescu şi Daniel Boşogioiu a dus la dechiderea unui dosar uriaș, cu 250 de persoane suspecte care proveneau din 13 judeţe ale ţării. Peste 700 de poliţişti şi jandarmi au participat la vremea respectivă la 100 de descinderi în Vâlcea, Bucureşti şi Teleorman, fiind operate în paralel şi 12 percheziţii domiciliare în Praga – Cehia.

Peste 800 de persoane, în general străini, au spus atunci că au fost păgubite și reclamau un prejudiciu de 750.000 de euro. Doi ani mai târziu, Popescu şi Boşogioiu figurau pe lista celor mai căutaţi fugari cibernetici ai FBI, fiind suspectaţi de conspiraţie la fraudă cibernetică pe termen lung care provocase deja pierderi de peste 3 milioane de dolari companiilor din SUA.

Grupările de hackeri români încasau banii în avans, aceştia fiind introduşi într-un circuit bancar transcontinental pentru a li se pierde urma. Banii plecau ulterior prin Western Union, MoneyGram spre Europa sau erau retraşi direct de la ATM-uri. Sumele de bani erau retrase în special în Europa de Vest şi SUA. Interpuşii se alegeau cu ceasuri de lux, de 80.000 de dolari sau un comision de până la 15 % din vânzare.

Printre maşinile de lux vândute de escroci s-au numărat mărci precum: Chevrolet, Ford, Lexus, Audi, Dodge Charger, care ajungeau la 60.000 de dolari şi motoare precum Big Dog Mastiff sau Ducati Superbike de 20.000 de dolari. Au existat tranzacţii, în cazul maşinilor de lux, şi de 50.000 de dolari. Autorităţile americane au stabilit că cei doi au reuşit să păgubească în aceste moduri mii de persoane, mai ales din SUA.

Capul rețelei nu a fost prins nici până astăzi

Nicolae Popescu, de 41 de ani, din Alexandria – Teleorman, cunoscut şi sub numele de Nae Stoichiţiu, Nae Popescu sau Nicolae Petrache, nu a mai fost prins nici până astăzi, după ce reuşit în 2010 să fugă din Tribunalul Vâlcea în timp ce aştepta să fie emis pe numele său un mandat de arestare preventivă.

Popescu a fugit de sub nasul poliţiştilor profitând de cele patru ore de libertate, între momentul când i-a expirat mandatul de reţinere şi cel când a fost emis mandatul de arestare preventivă. De atunci, nu a mai fost prins și are în continuare o recompensă de un milion de dolari pe numele său.

Daniel Boşogioiu şi-a început activitatea infracţională în celebrul Drăgăşani – Vâlcea, cel mai apropiat oraş de localitatea sa.

Cookies