LA MINE-N CARTIER

Noi dezvaluiri in cazul atacului armat cu Kalasnikov, din Vitan: Cine a intermediat asasinatul

În continuarea cercetărilor efectuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti împreună cu Serviciul Omoruri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în cauza privind atacul armat comis la finalul lunii noiembrie 2012, în cartierul Vitan din Bucureşti, victimă fiind I.M.R.N., faţă de inculpaţii PROCA VITALIE (aflat în stare de arest la Moscova în vederea extrădării), MARARU BOGDAN-ANTON şi MARARU RĂZVAN-NICOLAE (cercetaţi în stare de arest preventiv), la data de 05 iulie 2013 s-a dispus extinderea cercetărilor, începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului DRUŢĂ ION zis „Vanea”, cetăţean moldovean, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea în concurs, a infracţiunii de complicitate la tentativă de omor calificat, prev. de art. 26 din C.pen. rap. la art. 20 din C.pen. rap. la art. 174 – art. 175 alin. (1) lit. a) şi i) din C.pen. şi a infracţiunii de complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor prev. de art. 26 din C.pen. rap. la art. 279 alin. (3) lit. a) din C.pen., ambele cu aplicarea art. 33 lit. a) din C.pen.

Din mijloacele de probă administrate în cauză, precum și din valorificarea unor date puse la dispoziţie de către autorităţile judiciare competente din Republica Moldova în baza comisiei rogatorii internaţionale dispuse de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a reieşit că în perioada octombrie-decembrie 2012 inculpatul DRUŢĂ ION a fost cel care, la solicitarea inculpaţilor (instigatori) MARARU BOGDAN-ANTON şi MARARU RĂZVAN-NICOLAE, a găsit un asasin plătit capabil să pună în aplicare planul acestora, respectiv asasinarea lui MIRONESCU IOAN DUMITRU, şi a facilitat intrarea pe teritoriul României a inculpatului PROCA VITALIE în data de 14 noiembrie 2012.
Ulterior, pe data de 15 noiembrie 2012, l-a însoţit pe inculpatul PROCA VITALIE în Bucureşti, asigurându-i un loc de cazare pentru perioada comiterii infracţiunilor, după care a revenit în Republica Moldova de unde, pe toată perioada desfăşurării activităţii infracţionale, a asigurat comunicarea dintre inculpaţii (instigatori) MARARU BOGDAN-ANTON şi MARARU RĂZVAN-NICOLAE şi inculpatul PROCA VITALIE.
Întrucât inc. DRUŢĂ ION zis „Vanea” a părăsit teritoriul României la scurt timp după comiterea faptelor, sustrăgându-se de la urmărirea penală, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a solicitat instanţei luarea măsurii arestării preventive în lipsa inc. DRUŢĂ ION zis „Vanea”, propunere admisă de către Tribunalul Bucureşti la data de 06 iulie 2013.
Totodată, la solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, instanţa a emis un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării pentru inculpatul DRUŢĂ ION zis „Vanea”.
La data de 12 iulie 2013, inc. DRUŢĂ ION zis „Vanea” a fost depistat și prins pe teritoriul Republicii Moldova.

Prin rezoluţia din data de 17 ianuarie 2013 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, în vârstă de 33 de ani, cetăţean moldovean, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, reţinându-se că, la data de 26 noiembrie 2012, a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 (kalaşnikov) asupra unei persoane care îşi parca autoturismul în parcarea de reşedinţă – după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcţia victimei. 

Din probatoriul administrat în cauză până în prezent a reieşit că, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, inculpaţii MARARU RĂZVAN-NICOLAE şi MARARU BOGDAN-ANTON, prin intermediul inculpatului DRUŢĂ ION zis „Vanea” (cetăţean moldovean), l-au angajat pe inculpatul PROCA VITALIE (cetăţean moldovean, asasin profesionist) pentru a-l ucide pe MIRONESCU IOAN DUMITRU.

Astfel, în vederea pregătirii faptei, în noaptea de 20/21 octombrie 2012, inc. DRUŢĂ ION s-a deplasat în localitatea Roznov (unde a rămas pentru circa 12 ore), unde se află domiciliul inculpatului MARARU RĂZVAN-NICOLAE, ocazie cu care i-a fost transmisă de către inculpaţii instigatori MARARU BOGDAN-ANTON şi MARARU RĂZVAN-NICOLAE intenţia de a angaja un asasin plătit pentru uciderea lui MIRONESCU IOAN DUMITRU. După acest episod inc. MARARU RĂZVAN-NICOLAE a păstrat legătura telenic cu inc. DRUŢĂ ION.
Inc. DRUŢĂ ION i-a facilitat inculpatului PROCA VITALIE obţinerea vizei de şedere în România, invitaţia necesară obţinerii acestei vize fiind făcută de către martorul P.I., un apropiat al inc. DRUŢĂ ION. În continuare, inculpatului PROCA VITALIE i-a fost asigurată deplasarea în România, unde a intrat în data de 14.11.2012, prin vama Sculeni din jud. Iaşi.

Astfel, în data de 15.11.2012, în acelaşi interval (scurt) orar, la Roznov s-au deplasat şi au ajuns martorul B.C.V. (de la Gura Humorului) cu autoturismul cumpărat, inculpaţii (instigatori) MARARU RĂZVAN NICOLAE şi MARARU BOGDAN ANTON (care au venit de la Piatra Neamţ) şi inc. PROCA VITALIE (care a venit de la Iaşi), la această întâlnire participând și inculpatul DRUŢĂ ION.

VEZI AICI Portretul asasinului profesionist, Vitalie Proca, din cartierul Vitan 

Cu ocazia întâlnirii din data de 15.11.2012, în localitatea Roznov din jud. Neamţ, incupaţii (instigatori) MARARU RĂZVAN NICOLAE şi MARARU BOGDAN ANTON i-au predat inculpatului PROCA VITALIE autoturismul AUDI A6 (înmatriculat în Bulgaria) pentru a-l folosi la comiterea faptei în Bucureşti (unde locuia persoana vizată, Mironescu Ioan Dumitru), precum şi datele necesare pentru identificarea ţintei.
După acest moment, inculpatul PROCA VITALIE (cu autoturismul Audi A6) s-a deplasat în Bucureşti împreună cu inculpatul DRUŢĂ ION (cu autoturismul BMW seria 5). Ajunşi la Bucureşti în seara de 15 noiembrie 2012, cei doi inculpaţi s-au cazat împreună într-un apartament închiriat în regim hotelier din zona centrală după care s-au deplasat în cartierul Vitan, inc. DRUŢĂ ION arătându-i inc. PROCA VITALIE locaţia viitoarei sale ţinte şi căile de acces spre acesta.
A doua zi, inc. DRUŢĂ ION a revenit în Republica Moldova de unde a asigurat comunicarea dintre inculpaţii (instigatori) MARARU RĂZVAN NICOLAE şi MARARU BOGDAN ANTON şi autorul PROCA VITALIE. Astfel, în toată perioada critică (înainte de comiterea tentativei de omor, în ziua comiterii faptei şi în zilele imediat următoare), inculpaţii (instigatori) MARARU RĂZVAN NICOLAE şi MARARU BOGDAN ANTON au ținut în permanență legătura cu inculpatul Proca Vitalie (executant) prin intermediul inc. DRUŢĂ ION. În acest scop inculpaţii (instigatori) MARARU RĂZVAN NICOLAE şi MARARU BOGDAN ANTON au activat special trei cartele telefonice pe care le-au folosit exclusiv pentru aceste contacte.
După plecarea inc. DRUŢĂ ION zis „Vanea”, inc. PROCA VITALIE a intenţionat să o identifice pe persoana vizată, Mironescu Ioan Dumitru, pe care însă a confundat-o cu partea vătămată I.M.N.R., urmărind-o pe aceasta în perioada 16.11-26.11.2012 în zona imobilului său domiciliu din str. Ion Morţun, sector 3.
Ulterior, în seara de 26.11.2012, în jurul orelor 1810, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca AUDI A6, de culoare gri metalizat, cu nr. de înmatriculare CC 2756 PB, inc. PROCA VITALIE a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK74, asupra părţii vătămate I.M.N.R. – care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E, cu nr. de înmatriculare B-811-MIR în parcarea de reşedinţă – după care, observând că aceasta nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul MAKAROV calibrul 9 mm pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz. Apoi a aruncat armele folosite la locul atacului, s-a urcat în autoturismul cu care venise şi a fugit de la faţa locului.
În data de 27.11.2012, inculpatul PROCA VITALIE a părăsit Bucureştiul, cu un microbuz care efectua transport public pe ruta Bucureşti – Iaşi, iar la data de 02.12.2012 inculpatul PROCA VITALIE a părăsit teritoriul României, tot prin vama Sculeni (către Republica Moldova).


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button