Noi contre între sindicat și Metrorex. Conducerea metroului ar cam vrea jandarmi în loc de paznici în vagoane. Rădoi se opune cu tot felul de explicații

24 mai 2021
160 Afișari
Noi contre între sindicat și Metrorex. Conducerea metroului ar cam vrea jandarmi în loc de paznici în vagoane. Rădoi se opune cu tot felul de explicații

Luni au apărut noi contre între sindicat și Metrorex, asta după ce conducerea metroului ar cam vrea jandarmi în loc de paznici în vagoane. Totuși Rădoi se teme că noile forțe de ordine ar fi menite pentru a da de fapt sindicatul afară și spune că oricum este mai ieftină paza printr-o firmă privată.

Metrorex a anunțat recent că va demara acţiunile necesare pentru asigurarea pazei la metrou de către Jandarmerie. Se pare că informația ar fi venit în urma unei adrese transmisă de companie către „Unitatea” – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), ea fiind imediat publicată de organizaţia sindicală.

Ce presupune contractul

Cu referire la propunerea dumneavoastră ca paza în reţeaua de metrou să fie asigurată de jandarmi (…), în scopul de a materializa propunerea (…), vom demara acţiunile necesare pentru asigurarea prezenţei jandarmeriei în cadrul reţelei de metrou care să asigure paza bunurilor materiale, ordinea publică, siguranţa călătorilor şi a lucrătorilor de la metrou

Documentul este datat vineri, 21 mai, şi semnat de directorul general al Metrorex, Ştefan Paraschiv, potrivit copiei remisă jurnaliştilor de reprezentanţii USLM.

Costurile s-ar dubla cu Jandarmeria, spune Rădoi

Preşedintele USLM, Ion Rădoi, a apreciat că folosirea Jandarmeriei pentru serviciile de pază în sistemul de metrou ar dubla costurile plătite în prezent pentru acestea.

„S-au făcut nişte comparaţii cu firmele de pază actuale şi Jandarmeria, din câte cunosc, ar duce cel puţin la un preţ dublu. Dar nu ştiu cifra, ştiu doar ce mi s-a spus de directorii de dinainte”, a transmis Ion Rădoi într-o conferinţă de presă.

500-600 de paznici la metrou

Liderul sindicatului de la metrou a mai precizat că în prezent există între 500 şi 600 de paznici, angajaţi ai unei firme private, care asigură siguranţa în sistemul de metrou.

„Nu ştiu cu exactitate, dar din datele pe care le deţinem şi noi, la firma de pază sunt 500 – 600, pe acolo”, a arătat Ion Rădoi.

Metrorex vrea să dea afară sindicaliștii din spațiul de la Unirii

În aceeaşi adresă, Metrorex propune organizaţiei sindicale de la metrou să elibereze spaţiul de la Piaţa Unirii 1 dat în folosinţa USLM pentru ca acesta să fie folosit de Jandarmerie, urmând ca Metrorex să ofere organizaţiei sindicale spaţii în cadrul Depoului Pantelimon.

Liderul USLM a respins această propunere şi apreciat că ea reprezintă o încercare a Metrorex de a destabiliza organizaţia sindicală.

„Este o încercare de destabilizare a sindicatului, asta este clar. Aduc 5 jandarmi aici (în sediul USLM de la Piaţa Unirii 1, n.r.) şi te dau afară”, a adăugat Ion Rădoi.

Cookies