ARHIVA B365

Nelu Iordache a scos din casierie 20 de milioane de euro, cu sacoșa, din fonduri europene

Acţionarul majoritar al firmei Romstrade, Nelu Iordache, este arestat din 3 decembrie 2012, şi este cercetat în trei dosare de deturnare de fonduri europene şi dare de mită. Acuzaţia principală este că a schimbat destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la autostrada Nădlac – Arad. Valoarea totală a contractului era de 382.959.483 de lei, fiind finanţat în proporţie de 85% din fondurile UE, scrie evz.ro.

În momentul în care procurorii au ridicat de la sediul Romstrade documentele contabile, au constatat că Nelu Iordache a ridicat sume uriaşe din casieria societății, sume care depăşesc cu mult prejudiciul pentru care este cercetat. În mai- decembrie 2011 , el a scos aproximativ 42.190.776 de lei, iar în perioada ianuarie – noiembrie 2012, figurează cu ridicări numerar de circa 31.070.301 de lei.

„Având în vedere că avansurile sunt nejustificate, după finalizarea expertizei contabile urmează a se dispune extinderea cercetărilor cu privire la noi acte materiale specifice infracţiunii de delapidare – respectiv pentru suma de circa 20 milioane de euro, existând indicii certe în sensul că aceste sume provin în cea mai mare parte din încasările pentru autostrada Nădlac – Arad”, se arată în motivarea judecătorilor care au prelungit mandatul de arestare. Procurorii încearcă să descopere unde s-au scurs milioanele de euro.

Cât timp a stat în arest, procurorii i-au pecheziţionat informatic email-ul lui Nelu Iordache şi au descoperit că a încercat să influenţeze reprezentanţii a două societăţi comerciale în formularea răspunsului către Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF). El îi şantaja prin neefectuarea unor plăţi pentru facturile restante.

Judecătorii arată că Nelu Iordache dispunea, în 99% dintre situaţii, cine erau destinatarii plăţilor pe care tot el le stabilea, iar ordinele de plată, chiar dacă aveau semnătura directorului economic şi a directorului general, puteau fi anulate de către acesta.

Avocatul lui Nelu Iordache, Cătălin Dancu, susţine că acesta a ridicat banii din casierie cu acceptul funcţionarilor bancari. „Nu este nicio neregulă în aceste retrageri de numerar. Aceste retrageri s-au făcut pe parcursul a şase ani, iar totul s-a făcut respectând normele bancare”, a ţinut să precizeze avocatul. Cătălin Dancu arată că banii retraşi nu au legătură cu fondurile europene alocate pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad.

Nelu Iordache este cercetat de DNA pentru deturnare de fonduri în cazul unor contarcte publice privind DJ 151 Bistriţa şi DN 6 Alexandria – Craiova. „Regele Asflatului” a făcut un denunţ la DNA în care a recunoscut că a dat mită 33.000 de lei unui funcţionar din Ministerul Transporturilor.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button