Nod Makerspace transformă malul Dâmboviței și repară băncile din zona Timpuri Noi – Mihai Bravu. Vineri va fi inaugurat ansamblul de mobilier stradal „Dâmbovița Apă Dulce”

21 sept. 2023
799 Afișari
Nod Makerspace transformă malul Dâmboviței și repară băncile din zona Timpuri Noi - Mihai Bravu. Vineri va fi inaugurat ansamblul de mobilier stradal „Dâmbovița Apă Dulce”
Nod Makerspace transformă malul Dâmboviței și repară băncile din zona Timpuri Noi - Mihai Bravu. Vineri va fi inaugurat ansamblul de mobilier stradal „Dâmbovița Apă Dulce” | Sursă foto: Nod Makerspace

Nod Makerspace în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 urmează să introducă în spațiul urban din Capitală un obiect de design stradal pe malul Dâmboviței.

Ansamblul de mobilier „Dâmbovița Apă Dulce” este parte din proiectul „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmbovița Delivery 2023”.

Nod Makerspace transformă malul Dâmboviței

Cu ocazia proiectului „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmbovița Delivery 2023” urmează să fie lansat și ansamblul de mobilier stradal “Dâmbovița Apă Dulce”.

Pentru realizarea acestuia, Nod Makerspace și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 au colaborat cu:

 • Artiști locali,
 • Designeri,
 • Ingineri,
 • Arhitecți.

Ansamblul ce urmează să fie amplasat pe malul râului care străbate Capitala are două scopuri. Primul este de conștientizare și sensibilizare a publicului în ceea ce privește deșeurile din apă.

Cel de-al doilea este reprezentat de dorința inițiatorilor de a crea un spațiu frumos, accesibil și gratuit unde locuitorii cartierului Timpuri Noi-Mihai Bravu-Vitan să se poată relaxa în apropierea apei.

Realizarea ansamblului de mobilier stradal „Dâmbovița Apă Curată” reprezintă una din acțiunile din cadrul proiectului „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmbovița Delivery 2023”, o campanie de conștientizare și educare privind managementul deșeurilor pe apă și în jurul ei, în contextul European Sustainable Development Week.

Elementele ce comun ansamblul sunt următoarele:

 • Mobilier de tip totem „Dâmbovița Apă Curată”
  • info-point și cișmea publică ce conține un sistem de tratare a apei (sistem de filtrare-dedurizare-sterilizare-osmoza)
 • Loc de odihnă,
 • Mecanism de colectare a deșeurilor ne-biodegradabile.
  • Deșeurile sunt adunate din apă cu ajutorul unei bariere plutitoare.
Ansamblul de mobilier urban „Dâmbovița apă Dulce”
Ansamblul de mobilier urban „Dâmbovița apă Dulce” | Sursă foto: NodMakerspace

Cișmeaua este o inițiativă ce face parte din programul Apele Unite ale României, un demers al cărui scop este de a reconecta comunitățile la resursele de apă locale.

Inaugurarea obiectului stradala realizat de Nod Makerspace și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 are loc vineri, 22 septembrie 2023, la ora 10:30, pe Splaiul Unirii 160.

Bucureștenii sunt invitați să ia parte la conferința de lansare, unde vor avea loc dezbateri privind asumarea, îmbunătățirea și replicarea de soluții de prevenire a producerii deșeurilor pe apă și pe uscat.

Se vor repara și băncile de pe malul Dâmboviței

Pentru a le oferi bucureștenilor posibilitatea de a petrece timpul liber pe malul Dâmboviței, Nod Makerspace repară băncile aflate zona Timpuri Noi – Mihai Bravu. Inițiativa este dezvoltată în parteneriat cu Nhood România.

Revitalizarea băncilor de odihnă de pe malul Dâmboviței, adesea trecute cu indiferență, ce se transformă acum în spații de relaxare și reflecție, contribuie la frumusețea malurilor Dâmboviței, și exemplifică puterea comunității și abilitatea societății civile de a face schimbări pozitive în oraș.

Băncile din zona respectivă au fost ignorate de autorități ani de zile, iar acum, Nod Makerspace dorește să pună la dispoziția oamenilor un loc de odihnă liniștit și plăcut, chiar în inima orașului.

Demersul face parte din pregătirile pentru evenimentul manifest Dâmbovița Delivery, ce are loc în acest final de săptămână.

Băncile reparate de pe malul DâmbovițeiBăncile reparate de pe malul Dâmboviței | Sursă foto: Nod Makerspace

În weekend, bucureștenii sunt așteptați la Dâmbovița Delivery

În acest final de săptămână, bucureștenii pot lua parte la evenimentul manifest ce va avea loc în centrul orașului, pe malul râului Dâmbovița.

Dâmbovița Delivery 2023 este o inițiativă ce vizează transformarea râului și a spațiilor adiacente într-un loc public vibrant, redat comunităților. Se dorește ca locuitorii orașului să creeze o legătură strânsă cu răul ce trece prin Capitală.

În perioada 23-24 septembrie, doritorii vor putea lua parte la activități precum:

 • Plimbări cu canotcile,
 • Arte vizuale stradale – ateliere, tururi și expoziții,
 • Spectacole live – muzică, dj, dans în stradă,
 • Sport și wellness – yoga matinală,
 • Zone tematice – food court, târg de haine vintage, activități pentru copii,
 • Proiecte comunitare – plantare de copaci, artă colaborativă.

Prin acest eveniment se dorește implicarea comunității, promovarea sustenabilității și a dezvoltării durabile. Mai multe detalii pot fi găsite în articolul:

În weekend are loc evenimentul manifest Dâmbovița Delivery
În weekend are loc evenimentul manifest Dâmbovița Delivery | Sursă foto: Nod Makerspace
În weekend are loc evenimentul manifest Dâmbovița Delivery
În weekend are loc evenimentul manifest Dâmbovița Delivery | Sursă foto: Nod Makerspace
În weekend are loc evenimentul manifest Dâmbovița Delivery
În weekend are loc evenimentul manifest Dâmbovița Delivery | Sursă foto: Nod Makerspace
În weekend are loc evenimentul manifest Dâmbovița Delivery
În weekend are loc evenimentul manifest Dâmbovița Delivery | Sursă foto: Nod Makerspace
Cookies