NOBEL PENTRU PACE: Malala Yousafzai și Kailash Satyarthi au câștigat PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014

de:
10 oct. 2014
0 Afișari
NOBEL PENTRU PACE: Malala Yousafzai și Kailash Satyarthi au câștigat PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014 – Malala Yousafzai 

Malala Yousafzai este o elevă pakistaneză, cunoscută pentru activitatea și spiritul militant privind probleme ale educației și ale societății islamice în general, în special discriminarea femeii. Aceste probleme au fost dezvăluite într-un blog pe care l-a scris către BBC în 2009. În anul următor, cotidianul „The New York Times” realizează un documentar cu acest subiect și în care Malala Yousafzai este protagonistă.

Ca prețuire a activității sale, este nominalizată pentru premiul International Children’s Peace Prize, publicația „Time” o situează printre primii 100 oameni ai lumii.

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014 – Kailash Satyarthi

KAILASH SATYARTHI este un activist indian pentru drepturile copiilor. El luptă încă din anii 90 împotriva folosirii copiilor la muncă. Organizația lui a eliberat, până acum, aproximativ 80.000 de copii din sclavie. 

Laureații vor împărții o recompensă financiară de 8 milioane de coroane suedeze (879.000 euro, 1,1 milioane dolari. 

Cine sunt ultimii 10 câștigători ai premiului NOBEL PENTRU PACE: 


2014 – Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai şi indianul Kailash Satyarthi au primit această distincţie „pentru lupta lor împotriva exploatării copiilor şi tinerilor şi pentru dreptul tuturor copiilor la educaţie”.

2013 – OIAC, însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru „vasta sa activitate de eliminare a armelor chimice”.

2012 – UE a primit Premiul Nobel pentru Pace pe 2012 pentru contribuţia sa la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa.

2011 – Comitetul Nobel a anunţat că Premiul pentru Pace este acordat preşedintelui Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, activistei Leymah Roberta Gbowee (Liberia) şi activistei yemenite Tawakul Karman.

Citeşte şi: Malala Yousafzai şi Kailash Satyarthi, laureaţii Premiului Nobel pentru Pace pe 2014
2010 – Disidentul chinez Liu Xiaobo a primit distincţia, pentru eforturile sale îndelungate şi nonviolente în favoarea drepturilor omului în China.

2009 – Preşedintele american, Barack Obama, a fost recompensat pentru „eforturile extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare”.

2008 – Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari a primit Nobelul pentru Pace pentru misiunile sale de mediere în întreaga lume.

2007 – Premiul a fost acordat fostului vicepreşedinte american Al Gore şi Grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (Giec).

2006 – Muhammad Yunus şi Banca Grameen din Bangladesh au luat Premiul Nobel pentru activităţi destinate combaterii sărăciei.

2005 – Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi directorul acesteia, Mohamed ElBaradei, au primit disctincţia în 2005.


CEILALȚI NOMINALIZATI:

NOBEL PENTRU PACE 2014:  Edward Snowden

Pe lângă Papa Francis, și fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale fostului său angajator, figurează, de asemenea, printre candidaţii propuşi de către deputaţi norvegieni, informează gândul.info. Refugiat la Moscova, el spune că nu crede că ar putea obţine distincţia. „Este puţin cam improbabil ca acest Comitet Nobel să sprijine astfel de lucruri”, a declarat Snowden recent într-o videoconferinţă.

Un observator atent al Nobelului, dar ale cărui prognosticuri nu s-au adeverit vreodată, directorul Institutului de Cercetare asupra Păcii (PRIO) Kristian Berg Harpviken pariază anul acesta pe victoria grupului „Japonezii veghează articolul 9”.

Aceşti activişti se declară hotărâţi să păstreze pacifismul ancorat în Constituţia japoneză, căruia premierul naţionalist Shinzo Abe i-a aplicat o lovitură anul acesta, permiţând participarea Forţelor de Autoapărare nipone la operaţiuni militare externe.

„Nu putem să considerăm războaiele dintre state ca făcând parte din trecut, după Războiul Rece, iar evenimentele din Ucraina şi tensiunile care dospesc în Asia de Est ne amintesc că ele ar putea să reapară”, subliniază Harpviken pe site.

NOBEL PENTRU PACE 2014:  Denis Mukwege, Ales Beliaţki,

Între alte nume se află şi cele ale unor „obişnuiţi”, ca cel al medicului congolez Denis Mukwege, care îngrijeşte de 25 de ani femei victime ale violenţelor sexuale folosite ca armă de război în Republica Democratică Congo, şi al activistului belarus pentru drepturile omului Ales Beliaţki, eliberat din închisoare în iunie.

Preconizarea câştigătorului este cu atât mai complexă, cu cât Comitetul Nobel urmează să examineze anul acesta un număr record de 278 de candidaturi. Numele candidaţilor sunt secrete timp de cel puţin 50 de ani. Astfel, experţii au ca singur instrument de lucru candidaturile propuse în mod public.

Cookies