Noaptea Muzeelor e chiar la noapte. Programul instituțiilor din București care participă la ediția aniversară. E prima dată în 20 de ani când la Antipa e închis

18 mai 2024
2464 afișări
Noaptea Muzeelor e chiar la noapte. Programul instituțiilor din București care participă la ediția aniversară. E prima dată în 20 de ani când la Antipa e închis
Noaptea Muzeelor e chiar la noapte. Programul instituțiilor din București care participă la ediția aniversară. E prima dată în 20 de ani când la Antipa e închis | Sursa foto: Dan V./Unsplash

Azi, Noaptea Muzeelor ajunge, în București și în ţară, la cea de a 20 ediție, iar ediția aniversară este boicotată de mai multe instituțiii muzeale inclusiv din Capitală, în semn de protest față de salariile muzeografilor. Muzeul Antipa, cel mai iubit din oraș, participă la protest.

Muzee din București deschise în Noaptea Muzeelor și programul lor

Pe lista muzeelor și expozițiilor pe care bucureștenii le pot vizita la noapte se află:

🌃 Casa Artelor „Dinu Lipatti” poate fi vizitată gratuit, între orele 18:00 şi 23:00, evenimentul cuprinzând expoziţii şi proiecţii de film despre viaţa şi opera celui mai mare pianist român.

🌃 Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor” va fi deschisă de la ora 18.00 până la ora 22.00, iar accesul este  gratuit.

🌃 MINA Museum va oferi, la rândul său, acces gratuit între 20.00-1.00, cu spectacolul „Dinozaurii, o călătorie imersivă în lumea preistorică”.

🌃 Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti oferă, între orele 18.00 şi 24.00, mai multe evenimente cu acces gratuit.

🌃 Muzeul Naţional Cotroceni îi așteaptă pe bucureștenii  pasionaţii de istorie şi artă să viziteze:

  • Saloanele regale, care se află la etajul I al Muzeului,
  • Spaţiile Medievale în care se desfăşoară Salonul Artelor Decorative 2024,
  • o expoziţie aniversară 80, pe holul paralel Salonului Cerchez

🌃 Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române participă în premieră la Noaptea Muzeelor, în 2024, cu două spaţii expoziţionale, tururi ghidate ale sediului şi bibliotecii de cercetare şi alte evenimente asociate, între orele 15.00-24.00 (acces gratuit).

🌃 Muzeul CFR, ce parcurge istoria de peste un secol al uneia dintre cele mai spectaculoase invenţii omeneşti – calea ferată -, oferă acces gratuit între orele 20.00 şi 2.45.

🌃 Muzeul Geologic Naţional oferă acces gratuit între orele 15.00-21.00, iar Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” este deschis cu gratuitate în intervalul 12.00-24.00.

🌃 Expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni

  • Este deschisă între orele 20.00-2.00, iar biletele pot fi cumpărate cu un discount de 25%. Tot pe bază de taxă redusă (15 lei/persoană) va putea fi vizitată şi Casa Experimentelor – Romanian Science Center, între orele 19.00 şi 1.00.

🌃 Palatul Cesianu-Racoviţă va oferi, între orele 17.00-23.59, o expoziţie specială dedicată licitaţiei de Ceasuri şi Bijuterii de Lux cu preţ fix de pornire de 100 de euro (orele 19.00-24.00). Accesul este gratuit.

🌃 Muzeul Copiilor Express din Bucureşti va fi accesibil cu o taxă de 10 ron, între orele 18.00-24.00. Muzeul Fotbalului este deschis între 15.00-2.00, dar cu o taxă de 20 lei/copil.

🌃 De asemenea, Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22.00 şi 01.00. Aici, vizitatorilor li s-au pregătit un tur ghidat şi un minirecital cameral.

Noaptea Designerilor în Noaptea Muzeelor

La Casa Universitarilor din București, scrie Agerpres, în „Noaptea Muzeelor” e organizată și Noaptea Designerilor. Aici, în clădirea monument istoric,  între orele 17.00-23.59, vor expune artiștii  Diana Roman, Andreea Stoian, Antoaneta Tica, Oana Roșca, Lorenzo Heel, Otilia Toma, Cătălina Tomescu, Aida Sandu, Gabriela Iuhasz, Mihaela Sirbu. Intrarea este liberă, iar la ora 20.00 va avea loc un moment de muzică live.

Noaptea Muzeelor – ediție aniversară cu cel mai mare protest în domeniu

La ediția din acest an a evenimentului internațional inițiat de  Ministerul Culturii din Franţa şi acum patronat  de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, premiera este protestul CulturMedia.

Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural, asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, vor protesta astăzi în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu. 

Tot ca parte a protestului, mai multe muzee din București și din țară rămân cu porțile închise la noapte.

În București, nu participă la Noaptea Muzeelor următoarele instituții:

  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
  • Muzeul Naţional de Artă al României,
  • Muzeul Naţional de Istorie a României,
  • Muzeul Municipiului Bucureşti,

An de an, în Noaptea Muzeelor, în față la Muzeul Antipa au fost mereu cozi imense. Într-un interviu acordat B365.ro, directorul muzeului, dr. Luis Ovidiu Popa, le mulțumește bucureștenilor pentru încrederea acordată instituției de-a lungul anilor și speră ca oamenii să înțeleagă acest moment dificil:

Ca director de muzeu sunt solidar cu colegii mei pentru că știu foarte bine de câtă muncă este necesară pentru ca muzeul Antipa să fie prezent în societatea așa cum este prezent și cred că cei care țin  muzeul deschis pentru societate merită să fie salariați corespunzător. (…) Ca director îmi este extrem de greu să păstrez integritatea sau/și motivarea colectivului. Sunt colegi (deja foști colegi) care au plecat către alte instituții, ba chiar către alte sectoare de activitate, tocmai din cauza salariilor foarte mici din muzee.  (…)  Mulțumim foarte mult publicului nostru pentru că ne apreciază atât, lucru pe care îl vedem din numărul mare de vizitatori care ne trec pragul. (…)  Dacă se va ajunge la proteste ale salariaților din muzee, în data de 18 mai, așa cum se preconizează în momentul de față, ar fi grozav dacă o parte din public ar protesta alături de salariații muzeelor,  transmițând astfel guvernanților ideea că publicul înțelege că muzeele sunt importante și că trebuie să înțeleagă și guvernanții acest lucru și că munca celor care lucrează în muzee trebuie răsplătită cum se cuvine.

La Antipa, există persoane care au studii superioare și care câștigă mai puțin de 3.000 de lei pe lună.

Poate vrei să citești și:

Cookies