ESENTIAL

NOAPTEA MUZEELOR BUCUREŞTI, cozi interminabile pentru momente memorabile REPORTAJ FOTO

NOAPTEA MUZEELOR BUCUREŞTI. Ţinând cont de numărul de persoane care s-au perindat sâmbătă noaptea prin oraş, cu hărţi în mână, în căutare de cultură, evenimentul internaţional Noaptea Muzeelor 2016 a fost un real succes în Capitală. Cu toate acestea, cozile de sute de persoane au speriat mulţi oameni care au renunţat să mai ia parte la acest eveniment.

Cozile sunt mult prea mari. Nu cred că o să văd mare lucru astăzi, dar sper să ajung măcar la alte două-trei muzee. Stau deja de jumătate de oră şi nu ne-am mişcat foarte mult„, a declarat o tânără care dorea să viziteze Palatul Cotroceni, acolo unde oamenii intrau în grupuri de 20-30 de persoane.

Coada pentru Palatul Cotroceni s-a întins pe zeci de metri, organizată de garduri şi jandarmi, oamenii aşteptând să viziteze locul în care preşedintele României îşi desfăşoară activitatea. În timp ce mulţi au aşteptat liniştiţi să le vină rândul, alţii au părăsit zona imediat ce au realizat că îşi vor pierde o mare parte din seară aşteptând.

Mai bine mă duc să beau o bere decât să stau aici. Cred că era frumos, dar nu merită să aştept atât„, a declarat un vizitator.

De asemenea, şi Centrul Vechi al Bucureştiului a fost plin de oameni. Astfel, Muzeu Naţional de Istorie al României îşi aştepta vizitatorii cu o coadă serioasă.

Sunt conştientă că un bilet la muzeu nu este aşa scump şi aş putea să vin în orice alt moment al anului să îl văd, dar îmi place ideea evenimentului. Am venit în fiecare an şi anul viitor sper să reuşesc să le văd pe toate. Nu poţi ajunge în foarte multe locuri într-o singură seară. Sunt mult prea multe muzee şi cozile uriaşe. Am aşteptat şi o oră, dar a meritat„, a explicat o mamă care aştepta alături de fiica să intre în muzeu.

Nu doar centrul Bucureştiului a fost o atracţie pentru pasionaţii de cultură, ci şi restul zonelor din Capitală. Astfel, coada de aşteptare pentru intrarea în Foişorul de Foc, adică Muzeul Pompierilor, se întindea pe zeci de metri, oamenii aşteptând în medie o jumătate de oră pentru a intra.

Mi-a plăcut. Sunt chestii interesante aici de văzut, însă am fost dezamăgit că nu am putut să văd Bucureştiul din Foişorul de Foc. Chiar am crezut că pot să mă uit pe fereastră, de sus. Chiar şi aşa, a meritat aşteptarea„, a povestit un cuplu de tineri.

Tot aici, micuţii au învăţat cum pot acorda primul ajutor. 

Mai mult, Muzeul Pompierilor, deschis în 1963, arată modul în care oamenii stingeau incendiile şi cum a evoluat această activitate pe parcursul anilor. 

Zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor în București, eveniment de succes desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a XII-a ediție. Bucureștenii au stat la cozi cu mult înaintea deschiderii programului și s-au aflat în curțile muzeelor până la închiderea evenimentului, tentați de un număr impresionant de expoziții, proiecții, concerte, conferințe și ateliere educative propuse de cele 27 de muzee și 22 de organizații culturale deschise în Capitală.

La Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” între orele 18,00 și 1,00 s-a vizitat expunerea permanentă, iar copiii au participat la atelierele de desen și pictură Art Antipa organizate cu acest prilej. Potrivit reprezentanților muzeului, atelierele inedite, proiecțiile de filme documentare oferite de Digi Animal World au făcut deliciul vizitatorilor, scrie Agerpres.

Până în acest moment am avut în jur de 4.500 de vizitatori, dar coada care s-a format înainte de deschidere încă nu s-a micșorat„, a declarat sâmbătă, în jurul orei 22,00, Florentina Purdescu, șef birou Relații publice, marketing cultural și programe educaționale.

Ea a estimat că până la finalul evenimentului se vor înregistra aproximativ 10.000 de vizitatori, mai puțini decât la ediția precedentă.

Anul trecut am avut în jur de 13.000, dar acum estimăm că vom avea doar 10.000„, a spus Purdescu.

Oaspeții Muzeului Național al Țăranului Român au vizitat expoziția permanentă și expozițiile temporare, au participat la atelierul de carte al lui Răzvan Supuran sau au adăstat în Târgul de Sfinții Constantin și Elena, din curtea interioară.

Între orele 18,00 și 21,00, am avut 4.368 de vizitatori la expoziția permanentă și la expozițiile temporare, după care la ora 21,00 două dintre expozițiile temporare s-au închis, rămânând deschise alte două, dintre care una până la ora 23,00, iar cealaltă până la ora 2,00„, a precizat managerul instituției, Virgil Ștefan Nițulescu.

El a menționat că numărul vizitatorilor se situează la nivelul anului trecut. „Față de anul trecut suntem tot pe acolo. Atunci am avut aproape 5.000. În situația în care unii dintre oameni au crezut că muzeul s-a închis din cauza șantierului, eu zic că e bine”, a precizat Nițulescu.

Mii de persoane au trecut și pragul Muzeului Național de Artă al României (MNAR) unde au stat ordonat la cozi, până dimineața, pentru a vizita, pe lângă Galeria Națională și Spațiile istorice din corpul central al Palatului Regal, expozițiile „Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră”, „150 de ani de la instaurarea monarhiei constituționale în România” și „Oglinzile Orientului” — deschisă în avanpremieră.

N-am venit pentru ceva anume. Să revăd cu plăcere palatul. Ce să vă spun. Dacă stau aici de 80 de ani, în cartierul ăsta, vă dați seama, e ca și casa mea. În fiecare an fac treaba asta„, a declarat un vizitator îmbrăcat elegant.

Managerul interimar al MNAR, Dragoș Neamu, s-a declarat optimist în ceea ce privește baterea propriului record al instituției de la ediția 2015.

Oamenii dispun de o așteptare relaxantă, plăcută. Tot aici, în curte, cum poți observa, avem proiecții pentru copii din AnimEst, avem aici cafea și ceai, făcute special pentru Noaptea Muzeelor cu niște ingrediente speciale și totul este infuzat la rece. Vremea ne ajută. Sunt deja două cozi desfășurate, foarte multă lume în interior. Se folosesc și aplicațiile multimedia. Sunt foarte curios să vedem ce număr de vizitatori o să avem„, a spus Neamu.

El a precizat că până la ora 22,00 se înregistraseră cel puțin „o mie, două” de vizitatori.

Până la ora 22,00, MNIR a fost vizitat de 2.000 de vizitatori, iar după această oră ritmul de vizitare va crește pentru că am mărit grupul care intră și am redus intervalul între două grupuri. Estimăm să intre în continuare circa 800 de vizitatori pe oră„, a precizat directorul general al muzeului, Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Și la Muzeul Național Cotroceni s-au vizitat gratuit saloanele regale de la etajul I și expoziția „Eleganță și tradiție în moda feminină. De la Belle Epoque la interbelic”, s-a vizionat și un spectacol de teatru, muzică și dans susținut de copiii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6. De mare succes s-a bucurat o paradă a vehiculelor de epocă — organizată în colaborare cu „Retromobil Club România”, micuții vizitatori dar și îndrăgostiții ținând să se fotografieze pe scările prețioaselor exponate.

Managerul instituției muzeale, Cristina Verona, a declarat că, până la ora 23,00, se depășise numărul de vizitatori înregistrat anul trecut de aproximativ 2.000 de persoane și a estimat ca până la ora 24,00 acesta să se dubleze. „Programul pe care l-am pregătit a fost foarte interesant și bine primit de public și, în continuare, toată lumea e pe poziții”, a spus managerul Muzeului Cotroceni.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes desfășurat la nivel internațional. În România evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor — Network of European Museum.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button