NOAPTEA MUZEELOR 2018. Unde se poate face vânătoare virtuală de simboluri strămoșești

de:
19 mai 2018
0 Afișari
NOAPTEA MUZEELOR 2018. Unde se poate face vânătoare virtuală de simboluri strămoșești

NOAPTEA MUZEELOR 2018. Trei muzee de nișă sunt „nou intrate” în circuitul bucureștean al Nopții Muzeelor, potrivit News.ro: Muzeul Micul Paris, Muzeul Parfumului și Muzeul Kitsch-ului. În plus, ca și în anii trecuți, organizații ca ARCEN și Romanian Design Week vor participa la eveniment. MNAC La Muzeul Național de Artă Contemporană, aflat în Palatul Parlamentului, pot fi văzute cinci expoziții dispuse pe toate cele patru etaje ale spațiului, proiecte speciale pe care muzeul le găzduiește în cadrul Romanian Design Week 2018.

La parter: „Monumente amânate. Constantin Brâncuși / Dan Er. Grigorescu”, la etajul 1: „Prizonierii avangardei. O retrospectivă Ion Bitzan”, la etajul 2: „Uși închise, plicuri deschise. Iosif Király – Lucrări timpurii, 1975 – 2000”, etajul 3: „Contrapunct. O retrospectivă Octav Grigorescu – Georgeta Năpăruș” și la etajul 4: „Eva și Emerick. Yael Efrati (IL)”.

Muzeografii atenționează că sâmbătă, din cauza volumului mare de vizitatori cu ocazia Nopții Muzeelor, accesul cu automobilul în curtea Palatului Parmalentului nu este posibilă. Ultimul acces în incinta muzeului se va face la ora 1.00.

NOAPTEA MUZEELOR 2018. Muzeul Municipiului București La cele opt sedii ale Muzeului Municipiului București vor fi organizate evenimente speciale, accesul fiind gratuit. Palatul Suțu, Muzeul „Nicolae Minovici”, Muzeul „Theodor Aman”, Muzeul „George Severeanu”, Muzeul „Ligia și Pompiliu Macovei”, Muzeul „Frederick Storck și Cecilia-Cuțescu Storck”, Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”, Casa Filipescu-Cesianu sunt deschise în intervalul 18.00 – 04.00.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” Cercetătorii invită publicul să descopere cine sunt micile viețuitoare cu care împart noaptea, dar și cum comunică liliecii, într-o serie de activități desfășurate în curtea Muzeului între orele 22.00 și 23.00.

NOAPTEA MUZEELOR 2018. MNIR Programul de vizitare nocturn (gratuit) la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) este cuprins între orele 18.00 și 01.00 (ultimul acces este permis la ora 00.15). Accesul pe bază de bilet gratuit se realizează prin curtea interioară a muzeului situată în Strada Poștei. În acest interval orar vor fi accesibile publicului expozițiile permanente „Tezaurul Istoric”, „Lapidarium” și „Copia Columnei lui Traian”.

Noaptea Muzeelor începe cu atelierul educativ și de creație „Simboluri străvechi”, susținut de educatorii muzeali și desenatorii artistici ai muzeului, ce se va desfășura între 18:30 și 20:30, în spațiul expoziției „Copia Columnei lui Traian”.

NOAPTEA MUZEELOR 2018. Momentele de reconstituire istorico-militară vor avea loc pe Strada Poștei, astfel: 19.00 – 19.30, respectiv 20.30 – 21.00 – Asociația „Terra Dacica Aeterna”: prezentare armament și echipament antic, tactici și demonstrații de luptă antice între daci și romani; 20.00 – 20.30, respectiv 21.30 – 22.00 – Asociația „Tradiția Militară” și Asociația „Deutsches Freikorps”: demonstrație de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului și a ținutelor militare aflate în dotarea Armatei Române în perioada Primului Război Mondial.

MNAR Peste 90 de pasteluri, acuarele și desene semnate de Ștefan Luchian de-a lungul vieții vor face parte dintr-o expoziție organizată de Muzeul Național de Artă al României din București, care poate fi văzută sâmbătă gratuit. „Ce vrei să faci la MNAR?” este tema evenimentului găzduit de Muzeul Național de Artă a României, la care părinții și copiii (orele 18.00 – 20.00), tinerii (20.00 – 22.00) și adulții (22.00-00.00) pot descoperi cum lucrează artiștii, ce este un crochiu, cum se desenează după model, cum se pictează, cum se modelează.

NOAPTEA MUZEELOR 2018. Expozițiile temporare „Mihail Grecu – Între metaforă și realitate” și „World Press Photo” sunt deschise de Noaptea Muzeelor. Muzeul Național Cotroceni Holul de Onoare, Sufrageria Germană, Salonul de Vânătoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cerchez și Sufrageria Regală Cotroceni vor putea fi vizitate gratuit, în intervalul orar 18.00 – 24.00 (ora de intrare a ultimului vizitator).

Noapte Albă în District40 Cartierul cultural District40 va întâmpina publicul cu instalatii de lumini și sunete, instalații interactive cu căști neuronale, video mapping, experiențe AR, lectură performativă, proiecții de filme și tururi ghidate. District40 este un proiect ARCEN de interconectare a potențialului cultural și creativ existent într-o serie de zone istorice ale Bucureștiului: Cartierul Icoanei – Ioanid – bdul. Dacia – Piața Rosetti – Piața Gemeni – bdul. Magheru, în vederea reactivării culturale, sociale și economice a unui întreg țesut urban reprezentativ al capitalei.

NOAPTEA MUZEELOR 2018. Proiectul District40 se referă la reactivarea în următorii ani a cartierului Icoanei, 40 fiind numărul zonei protejate, conform legii. „În zona Icoanei sunt poate cele mai multe spații culturale din București: Institutul Francez, Institutul Goethe, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Țăndărică, Școala Centrală, Rezidența Scena9, multe birouri de arhitectură, librării, agenții de publicitate, ong-uri, redacții.

Acesta este motivul pentru care ne-am gândit să realizăm un proiect care să poarte numele de District40″, a mărturisit Edmond Niculușcă, președintele Asociației.

Cu ocazia Nopții Muzeelor, ARCEN interconectează între orele 20.00 și 02.00 Școala Centrală, Rezidența Scena9, Institutul Francez și Librăria Cărturești, patru repere culturale ale Bucureștiului, cu publicuri și comunități distincte într-un program comun, reactivând străzile din jurul Grădinii Icoanei. La Școala Centrală, vizitatorii care vor păși în edificiu vor trăi o experiență audio-vizuală: orele de pian, de canto care au avut loc altădată aici vor fi ascultate în continuu pe holuri, precum și vocea Regelui care anunța începerea Războiului și transformarea școlii în spital.

NOAPTEA MUZEELOR 2018. De Noaptea Muzeelor, va fi redeschis și Muzeul Școlii Centrale, care a fost înființat în 1977. Tema abordată de ARCEN în acest an este „Memoria”: memoria arhitecturii și a orașului, memoria contemporană, memoria sunetelor și vocilor, memoria afectivă și memoria ideilor.

Curțile celor patru spații participante în proiectul District40 vor fi deschise și vor deveni popasuri pentru vizitatorii de la Noaptea Muzeelor.

ARCEN lansează cu ocazia Nopții Muzeelor și Harta și site-ul District40, dar și District40 – Revistă de Cartier Cultural care „îl va avea pe copertă pe cel mai bătrân locuitor al cartierului Icoanei, trăiește de 70 de ani aici”, Mihai Șora. Filosoful a fost întrebat ce vede de 70 de ani în fiecare dimineață pe fereastra din cameră. Ediția a XIV-a a Nopții Muzeelor se apropie de comunitățile creative, spun organizatorii. „Muzeelor nu le mai e teamă de competitori, de mall-uri, pentru că muzeele consideră că spațiile comerciale sunt o sursă bună de atragere a publicului către ele.

NOAPTEA MUZEELOR 2018. Dacă anul trecut evenimentul a adunat 2.382 de consemnări media, „o cifră de neatins de un alt eveniment cultural românesc”, după cum a precizat Dragoș Neamu, directorul Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR), anul acesta am introdus un element nou de promovare, am realizat 10 filme documentare despre 10 muzee din București deocamdată. Este o formă de a chema oamenii către noi. Vrem să recidivăm la anul, cu alte muzee din țară”. Poveștile muzeelor filmate sunt povestite de actrița Maia Morgenstern.

Mai multe detalii, pe profit.ro. 

Cookies