NOAPTEA MUZEELOR 2016. Programul Muzeului ANTIPA şi al Muzeului Național de Artă pentru SÂMBĂTĂ

de:
16 mai 2016
0 Afișari
NOAPTEA MUZEELOR 2016. Programul Muzeului ANTIPA şi al Muzeului Național de Artă pentru SÂMBĂTĂ

Sâmbătă, 21 mai, în intervalul orar 10.00 – 18.00, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va fi ÎNCHIS! Programul special al Nopții Muzeelor de la Antipa va începe sâmbăta, 21 mai 2016, de la ora 18.00 și se va termina duminică la ora 01.00. Cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, accesul publicului este gratuit atât în cadrul expoziției permanente, cât și la atelierele organizate cu acest prilej în Muzeu„, se arată într-un comunicat.

Programul evenimentelor din cadrul Muzeului Antipa este următorul:

-18.00 – 01.00: Vizitarea expunerii permanente a Muzeului;
-18.00 – 01.00: Diodrama;
-18.00 – 18.50: Atelierul de desen și pictură Art Antipa (grup ţintă: 7 – 11 ani);
-19.00 – 19.50 Atelierul de desen și pictură Art Antipa (grup ţintă: 7 – 11 ani);
-20.00 – 01.00: Proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World;
-22.00 – 23.00: Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu;
-22.00 – 23.00: Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiștilor din muzeu.

De asemenea, Muzeul Național de Artă al României şi-a anunţat deja programul

– 11.00 – 19.00: Vor putea fi vizitate cu tarif normal Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady și Muzeul Colecțiilor de Artă. În intervalul orar 11.00 – 19.00 sunt închise: galeriile permanente, expoziţiile temporare de la sediul MNAR.

– 19.00 – 04.00:

Vor putea fi vizitate în regim de gratuitate la sediul central:

– Galeria Naţională;
– Spațiile istorice din corpul central al Palatului Regal;
– Aceasta nu este o piatră – expoziție documentară organizată în cadrul campaniei de strângere de fonduri lansată de Ministerul Culturii pentru achiziționarea ce către stat a Cumințeniei pământului de Constantin Brâncuși (sala Auditorium)
– 150 de ani de la instaurarea monarhiei constituționale în România – expoziție pe gardul de incintă al MNAR;
– Oglinzile Orientului – expoziție eveniment deschisă în avanpremieră (parterul Galeriei Naţionale).
Expoziţia Oglinzile Orientului surprinde lumea plină de culoare şi pitoresc a perioadei fanariote, a Dobrogei şi Balcicului, a mirificului Constantinopol, dar şi a Orientului Apropiat sau a nordului Africii. Pentru prima dată în istoria artei autohtone, tema orientală este tratată în ansamblul ei de-a lungul a aproape două secole. Printr-o scenografie expoziţională de excepţie sunt prezentate o suită de capodopere ale unor maeştri precum: Theodor Aman, Carol Pop de Szathmari, Ion Georgescu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Ştefan Popescu, Nicolae Tonitza, Jean Steriadi, Nicolae Dărăscu, Victor Brauner şi mulţi alţii.
– Instalația Nor de Raluca & Matei Arnăutu – parterul Galeriei Naționale

În curtea muzeului atât cei mari, cât și cei mici vor putea transforma timpul de așteptare într-o explorare muzicală prin jocul interactiv Namadeus pus la dispoziție publicului prin amabilitatea Oficiului Național de Turism al Austriei. Totodată, vor putea viziona filme de animație din cadrul Festivalului Internațional Animest, selecționate special pentru această ocazie.

Asociația ANTIQVA propune programul muzical intitulat Follia … de Noaptea Muzeelor care se va desfășura astfel:

Sufrageria regală:

19.00 – 19.15: A. Corelli – Follia; Melinda Béres (vioară barocă), Raluca Enea (clavecin);
19.30 – 19.45: C.Ph.Em. Bach – 12 Variations auf die Folie d’Espagne; Raluca Enea (clavecin);
20.00 – 20.15: A. Vivaldi – Triosonata Follia; Mircea Ionescu, Melinda Béres (vioară barocă), Raluca Enea (clavecin).
Expoziția Oglinzile Orientului:
20.30 – 21.45: Bazar; Formația de muzică veche românească „Trei parale”.

Sala Tronului:

22.00 – 23.00: Rameau, le musicien du Roi; Csilla Juhász și Ana Maria Juhász (dans baroc), Mircea Ionescu, Melinda Béres (vioară barocă), Raluca Enea (clavecin).

NOAPTEA MUZEELOR 2016. Ediția din acest an a Nopţii Muzeelor aduce publicului din România, circuite muzeale organizate în mai multe orașe (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Baia Mare), integrează ca demers expozițional de eveniment unitar o multitudine de spații culturale alternative (galerii de artă, bibiloteci, spații non-formale și creative) și generează o serie de evenimente conexe, cu o dimensiune multidisciplinară și interactivă, derulate la nivel național în majoritatea orașelor din țară: concerte, proiecţii, mapping, performing, ateliere experimentale, tururi de biciclete quiz-uri & quest-uri. Anul acesta, sfidăm geografia și distanțele, oferind o călătorie virtuală senzorială către visuri, comori, povești și minuni, răspândite peste tot în țară, se precizează organizatorii evenimentului într-un comunicat.

NOAPTEA MUZEELOR 2016 promite o serie de premiere precum tururi ghidate audio-video pentru 21 de muzee din București și 43 din țară, patru circuite muzeale în orașele candidate la titlul de Capitala Culturală Europeană 2021, București, Baia Mare, Cluj-Napoca și Timișoara.

Mai mult, vizitatorii vor găsi un kit de vizitare, disponibil în București. Tot în Capitală, ei vor putea cumpăra tricouri și genți din pânză dedicate evenimentului.

Pentru prima data în cei 12 ani de Noaptea Muzeelor, organizăm un afterparty împreună cu partenerii noștri „La firul ierbii” – Grup de inițiativă în spațiul lor din cadrul Industriei Bumbacului, Splaiul Independenței, nr. 160, intrarea din strada Abatorului, începând cu ora 23.30„, mai precizează organizatorii.

NOAPTEA MUZEELOR 2016. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 12-a ediţie. Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii. În România evenimentul este organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.

Casa Filipescu-Cesianu și Muzeul Nicolae Minovici vor participa pentru prima oară la evenimentul Noaptea Muzeelor, care are loc în acest an pe 21 mai. Anunțul a fost făcut de Muzeul Municipiului București, care administrează cele două locații. Muzeul Municipiului Bucureşti se pregăteşte de Noaptea Muzeelor și anunță că, anul acesta, două noi locaţii vor fi reintroduse în circuitul turistic al Capitalei, respectiv Casa Filipescu-Cesianu şi cunoscuta „Vilă cu clopoţei”, care găzduiește Muzeul dr. Nicolae Minovici. 

„Participarea inedită a celor două muzee va întregi o ofertă culturală diversă, dinamică şi actuală. Nouă filiale ale Muzeului Municipiului București vor fi deschise de Noaptea Muzeelor 2016: Palatul Suțu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul George Severeanu, Muzeul C.I. și C.C. Nottara, Colecția Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Carl Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, Muzeul Victor Babeş, Casa Filipescu-Cesianu şi Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Concerte, performance-uri şi evenimente interactive de re-enactment vor susţine ritmul serii. La ediţia 2015 a evenimentului, Muzeul Municipiului București a întregistrat peste 16.000 de vizitatori”,informează sursa citată.

Vila doctorului Nicolae Minovici se numără printre primele construcţii în stil neoromânesc din Bucureşti. Aceasta urmează să se redeschidă pe 18 mai 2016, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, găzduind prima expoziţie de istoria medicinei din România: „Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual”. Puteți vedeaaici cum arată imobilul după renovare și restaurare.

Dialogul artistic contemporan va fi prezent la Casa Filipescu-Cesianu din zona Piaţa Victoriei, în expoziţia „Diploma Selected”. Deschisă în sala Lapidarium, aceasta este o expoziție colaterală celei de-a patra ediții a Romanian Design Week. Teatrul Masca va anima Grădina Casei Filipescu-Cesianu.

Palatul Suţu invită publicul la o călătorie în timp, din prezent spre trecut, în expoziţia „Timpul Oraşului”, cea mai nouă expoziţie de bază a unui muzeu din Bucureşti, deschisă în mai 2015. Asociaţia Redescoperă Istoria, Teatrul Masca și Spectacolul multimedia „Timpul” vor completa programul serii la palat. Detalii, pe site-ul muzeului.

Cookies