NOAPTEA MUZEELOR 2015. Muzeul Poliţiei Române își va deschide porţile sâmbătă, 16 mai

de:
16 mai 2015
0 Afișari
NOAPTEA MUZEELOR 2015. Muzeul Poliţiei Române își va deschide porţile sâmbătă, 16 mai

MUZEUL POLIȚIEI ROMÂNE, NOAPTEA MUZEELOR 2015. Muzeul Poliţiei Române (Casa coconilor) a fost amenajat într-o clădire monument istoric, cu mare valoare artistică şi istorică, construită în anul 1701, din iniţiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu, pentru copiii domnitorului, şi refăcută în stil neoclasic, între anii 1867 şi 1893, cu ocazia construirii Prefecturii, anunță Poliția Română prin intermediul unui comunicat remis B365.ro.

La etaj se află un hol lung, destinat expoziţiilor temporare, aici fiind vernisate peste 100 de expoziţii de-a lungul timpului. De o parte şi de alta a acestuia se află câte trei încăperi, unde este amenajată expoziţia muzeului, prezintând evoluţia Poliţiei de la începutul sec. al XIX-lea, până în prezent. Sediul Muzeului Poliției Române se află pe Str. Mihai Voda, nr. 6, Sector 5.

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL complet pentru NOAPTEA MUZEELOR 2015. Evenimente, adrese şi HARTA muzeelor din Bucureşti

MUZEUL POLIȚIEI ROMÂNE, CASA COCONILOR, NOAPTEA MUZEELOR 2015. Prima sală începe cu prezentarea Agiei – prima instituţie poliţienească consemnată de documentele istoriei,care asigura ordinea, liniştea şi curăţenia oraşelor Iaşi şi Bucureşti. Sub ordinele Agiei se aflau formațiuni militare, ce participau la apărarea ţării, între acestea numărându-se și Arnăuţii (care au activat, în sec.al XVIII-lea, pe teritoriul Capitalei). Aceşia purtau uniforme împodobite cu motive orientale şi erau dotaţi cu arme de foc.

În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica a înmânat Marelui AgăMihăiţă Filipescu Steagul Agiei. Pe una dintre feţe, steagul avea brodată Buna Vestire. Tocmai de aceea, ziua de 25 martie (când se sărbătoreşte Buna Vestire) este Ziua Poliţiei Române.

MUZEUL POLIȚIEI ROMÂNE, NOAPTEA MUZEELOR 2015. În cea de-a doua sală, este prezentată perioada interbelică. Prin decret, în anul 1928, uniformele ofiţerilor de poliţie s-au modificat și au căpătat o linie tradiţională românească, ce a ținut până în anul 1948.

MUZEUL POLIȚIEI ROMÂNE, CASA COCONILOR DIN CAPITALĂ. NOAPTEA MUZEELOR 2015. Sala a treia este dedicată Miliţiei – înfinţată în anul 1949, având drept scop menţinerea ordinii publice pe teritoriul ţării, asigurarea muncii paşnice, a securităţii personale a cetăţenilor şi apărarea bunurilor statului şi ale poporului.

Aici au fost amenajate două colţuri, dedicate unor mari personalităţi ale Miliţiei: gen.(r) Dumitru Ceacanica, considerat cel mai mare judiciarist român, cel care a instrumentat în timpul carierei numeroase cazuri, unele celebre în epocă (cazul Rîmaru – cel mai cunoscut criminal în serie din România), precum şi un colţ dedicat gen. (r) Ion Anghelescu, doctor în criminalistică, unul dintre primii poliţişti români care a lucrat cu poligraful, autor a numeroase articole şi cărţi de specialitate publicate în ţară şi în străinătate şi a unor inovaţii şi invenţii folosite şi în prezent de către criminaliştii din întreaga lume.

MUZEUL POLIȚIEI ROMÂNE, NOAPTEA MUZEELOR 2015. Cea de-a patra sală redă aspecte ale Poliţiei Române de după Revoluţia din Decembrie 1989, precum și din unităţile de învăţământ poliţienesc din ţara noastră. În prezent, în România există două şcoli pentru agenţii de poliţie: Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, în Câmpina şi Şcoala de agenţi de poliţie „Septimiu Mureşan”, în Cluj-Napoca, precum și Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, Centrul de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor „Nicolae Golescu” Slatina şi o şcoală pentru dreasarea câinilor poliţişti, Centrul Naţional Chinologic „Dr. Aurel Greblea” de la Sibiu.

MUZEUL POLIȚIEI ROMÂNE, NOAPTEA MUZEELOR 2015. Sala a cincea găzduieşte o colecţie internaţională de uniforme şi caschete de poliţie din diverse state ale lumii, rezultată în urma donaţiilor delegaţiilor care au trecut pragul muzeului.

MUZEUL POLIȚIEI ROMÂNE, NOAPTEA MUZEELOR 2015. Ultima sală este o dedicată Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – I.P.A.Deschisă poliţiştilor din întreaga lume, International Police Association, înfiinţată în 1950, de către Arthur Troop, un sergent de poliţie britanic, are secţii naţionale în peste 80 de ţări. În această sală sunt prezentate fanioane şi plachete realizate de secţiile I.P.A., cu ocazia unor întâlniri internaţionale, însemne de armă, insigne şi alte obiecte de la alte poliţii din întreaga lume.

Cookies