NOAPTEA MUZEELOR 2015. Cozi de sute de oameni la mai multe muzee din Capitală. GALERIE FOTO

de:
17 mai 2015
0 afișări
NOAPTEA MUZEELOR 2015. Cozi de sute de oameni la mai multe muzee din Capitală. GALERIE FOTO

NOAPTEA MUZEELOR 2015. Noaptea Muzeelor rămâne un punct de interes în calendarul cultural al bucureştenilor, în fiecare an formându-se cozi imense la aproape toate muzeele din Capitală într-o singură noapte din an, scrie romaniatv.net

Aproape 30 de muzee, printre care, în premieră, Muzeul BNR, și 20 de organizații culturale au fost deschise în Noaptea Muzeelor 2015 la București, sâmbătă seară, propunând publicului un program divers de evenimente, care include expoziții, ateliere pentru copii, concerte, proiecții de filme, spectacole de balet și pantomimă.

Ediția din acest an a fost una specială, fiind marcată de un protest inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul Nopții Muzeelor.

Muzeul Municipiului București a participat la Noaptea Muzeelor cu toate cele opt unități deschise aflate în subordinea sa, pentru prima dată muzeele „Victor Babeș”, „Ligia și Pompiliu Macovei” și „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck”, Muzeul Memorial „C. I. și C. C. Nottara” și Muzeul „Maria și George Severeanu” fiind deschise cu un program de vizitare de la ora 18,00 la ora 2,00.

La Palatul Șuțu a fost „flux continuu” încă de la deschidere, depășind curtea. „În momentul de față am depășit 5.000 la Palatul Șuțu”, a declarat pentru AGERPRES, puțin după ora 22.00, directorul general al instituției, Adrian Majuru.

El a menționat că „foarte mulți tineri” participă la evenimentele organizate de muzeu. „Categoria de vârstă, așa mai larg, unde va între 25 și 45 de ani”, a spus Majuru, precizând că majoritatea au fost interesați de expoziția permanentă, redeschisă la etajul palatului.

„Noi avem expoziții și la parter. E-adevărat, ceva mai veci. Da, oaspeții noștri au preferat să rămână în rând, să nu piardă locul, pentru a putea urca la etaj”, a menționat directorul Muzeului Municipiului București.

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, înainte de ora 18.00, bucureştenii s-au aşezat într-o coadă ordonată, pentru a vizita expoziţiile permanente ale instituţiei, dar şi cele temporare, precum „Pe urmele armenilor” şi expoziţia „Ion Anghel”. Totodată, în curtea interioară a instituţiei a fost organizată o proiecţie de film documentar.

Muzeului Naţional al Ţăranului Român i-a făcut concurenţă Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Astfel, coada de persoane care aştepta să viziteze expoziţia temporară de paianjeni şi scorpioi vii – ‘Ţesături periculoase’ – se întindea până aproape de vecinul său, Muzeul Ţăranului Român.

Mulţi dintre cei care aşteptau să intre la cele două muzee s-au răzgandit şi au decis să meargă la Muzeul Naţional de Geologie, aflat în apropiere, unde aşteptarea nu părea a fi la fel de mare. Aici, bucureştenii au putut pleca „În căutarea ţării de la capătul pământului- Chile”, dar au putut admira şi expoziţiile permanente şi o serie de prezentări tematice.

Coborând pe Calea Victoriei, un alt punct de interes pentru împătimiţii „nopţii muzeelor” a fost şi Muzeul Naţional „George Enescu”. Reprezentanţii instituţiei i-au aşteptat pe bucureşteni cu muzică, artă vizuală şi performance, toate încadrate în programul „Aeroportul artistic ONIRIA”. Chiar dacă prima oră de îmbarcare era prevăzută la 19.30, oamenii s-au strâns în faţa clădirii încă de la 18.40, pentru a pleca în călătoria propusă de Muzeul „George Enescu”.

Un alt magnet pentur bucureşteni, în Noaptea Muzeelor, a fost şi Muzeul Naţional de Artă al României. Bucureştenii au putut vizita, de la ora 19.00, Galeria Naţională şi expoziţiile temporare. MNAR s-a alăturat şi protestului ediţiei din acest an a evenimentului şi a organizat, sub titlul „Priveşte arta, arta te priveşte”, un periplu mai puţin obişnuit într-o „galerie de neuitat”.

Această galerie a cuprins ramele şi soclurile unor lucrări care nu mai fac parte din patrimoniul MNAR, pentru că „au plecat în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile”. Această „galerie de neuitat” s-a aflat la parterul Galeriei Naţionale a MNAR.

Vis-a-vis, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, persoanele aşezate la coadă au fost aşteptate cu tururi ghidate şi o expoziţie de arhitectură „Carte şi machete. Teatru şi coregrafie”.

Anul acesta bucureştenii au fost atraşi şi de lingourile de aur „standard”, expuse într-o casetă specială, în holul sediului Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul evenimentului „Aur din Tezaur”. Peste 500 de persoane au aşteptat să admire exponatele. În cadrul evenimentului, pe un ecran TV amplasat în exterior a putut fi vizionat un film documentar cu tema „Aurul românesc şi BNR”, realizat cu sprijinul Televiziunii Române.

Bucureştenii, veniţi în număr mare şi la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), şi-au început „noaptea muzeelor” cu un recital de muzică uşoară şi populară, susţinut de copiii de la Centrul de Muzică din cadrul Centrului Cultural al Ministerului de Interne. Seara a continuat apoi cu un spectacol de balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” şi cu un concert de muzică vocală, susţinut de elevii de la Colegiul de Arte „Dinu Lipatti”.

La Noaptea Muzeelor 2014, în București s-au înregistrat, potrivit organizatorilor, 191.956 vizitatori, dintre care 142.214 în muzee și 49.742 de vizitatori în cadrul unor organizații culturale.

Cookies