NOAPTEA MUZEELOR 2015: Când are loc Noaptea Muzeelor în Bucureşti

de:
12 mart. 2015
0 Afișari
NOAPTEA MUZEELOR 2015: Când are loc Noaptea Muzeelor în Bucureşti

De 11 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa Noaptea Muzeelor. De multă vreme nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor ci și a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă orașul – instituții și organizații culturale, galerii de artă, studiouri de creație, ONG-uri istețe, bienale de artă, spații alternative, etc. Este practic o sărbătoare a industriilor culturale și creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este coordonatorul evenimentului, iar din 2011 și al Circuitului muzeal din București, inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României. În fiecare an circuitul este replicat în alte două orașe din țără. În 2015 acesta va avea loc în Iași și Galați. RNMR asigură totodată o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești prin intermediul site-ului www.noapteamuzeelor.ro , al paginii oficiale https://www.facebook.com/noapteamuzeelor , dar și al unei campanii de promovare în presa națională, informează organizatorii.

Ediția din 2015 va fi marcată de un protest pe care membrii Rețelei doresc să îl facă public într-o formă subtilă și inedită, se precizează pe noapteamuzeelor.ro. În ultimii ani numărul muzeelor și al colecțiilor a scăzut destul de mult din cauza retrocedărilor clădirilor în care funcționează.

Astfel, fiecare muzeu va alege un obiect reprezentativ care în seara evenimentului va fi acoperit cu o pânză neagră. Această formă de protest care va însoți întreaga campanie de promovare a Nopții Muzeelor 2015 îi va atenționa pe vizitatori că este foarte probabil ca în curând acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar muzeele și colecțiile muzeale în România. Protestul este primul de acest gen din seria de acțiuni strategice ale Rețelei Naționale a Muzeelor din România cu privire la starea patrimoniului muzeal din România.

Cookies