ȘTIRI

NOAPTEA MUZEELOR 2014: Muzeele care participă la NOAPTEA MUZEELOR 2014, SÂMBĂTĂ 17 MAI – PROGRAM

NOAPTEA MUZEELOR 2014: Pentru Noaptea Muzeelor, bucureștenii își pot planifica vizita cât mai eficient utilizând hărțile tipărite cu organizațiile participante, disponibile la sediile muzeelor în noaptea respectivă sau în format electronic pe site-ul evenimentului, precum și aplicația pentru telefoanele mobile care se poate descărca de pe AppStore și Google Play.

Traseul între muzee este asigurat de autobuzele RATB, prin linia specială Noaptea Muzeelor, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, Noaptea Muzeelor continuând și în 2014 parteneriatul cu MINI.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: Cu ocazia desfăşurării evenimentului cultural „NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR”, în noaptea de 17/18.05.2014, între orele 21:00-04:00, Regia Autonomă de Transport Bucureşti înfiinţează o linie specială care va funcţiona pe traseul: Palatul Parlamentului (Muzeul Naţional de Artă Contemporană), Cal. 13 Septembrie, Str. Izvor, Bd. B. P. Hasdeu, Str. Vasile Pârvan, Cal. Plevnei, Str. Mircea Vulcănescu (Muzeul Militar Naţional), Str. Baldovin Pârcălabul, Bd. Gării de Nord, Piaţa Gării de Nord, Cal. Griviţei, Bd. Dacia (Muzeul Literaturii), Piaţa Romană, Cal. Dorobanţilor (Muzeul Naţional al Harţilor şi Cărţii Vechi), Bd. Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff (Muzeul Naţional de Geologie), Piaţa Victoriei, Cal. Victoriei (Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Municipiului şi Muzeul Naţional de Istorie), Splaiul Independenţei, Piaţa Unirii, Bd. Dimitrie Cantemir, Cal. Şerban Vodă, Piaţa Eroii Revoluţiei (Muzeul Bellu) cu întoarcere pe Şos. Viilor, Str. Dr. Istrate, Parcul Carol (Muzeul Tehnic Naţional) Str. 11 Iunie, Bd. Regina Maria, Bd. Libertăţii, Cal. 13 Septembrie.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: Pe acest traseu, opririle vor fi efectuate pe Cal. 13 Septembrie la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, pe Str. Mircea Vulcănescu la Muzeul Militar, pe Bd. Dacia la Muzeul Literaturii, la Piaţa Romană în staţia corespunzătoare liniilor 79 şi 86, pe Cal. Dorobanţilor în staţia ,,Piaţa Dorobanţilor” corespunzătoare liniilor 131, 301, 330, 331, 335, pe Şos. Kiseleff, înainte de intrarea în Piaţa Victoriei, în staţia liniei turistice, pe Cal. Victoriei, înainte de intersecţia cu Str. Gh. Manu, pentru Muzeul Naţional George Enescu, în Piaţa Revoluţiei, în staţia liniei turistice, pentru Muzeul Naţional de Artă al Romaniei, precum şi după intersecţiile cu Bd. Regina Elisabeta pentru Muzeul Municipiului şi Str. Lipscani pentru Muzeul Naţional de Istorie în staţia liniei turistice, la Piaţa Unirii în staţia ,,Piaţa Unirii 1” corespunzătoare liniilor 104, 116, 117, 123, 124, 232, 312, 313, 783, în Piaţa Eroii Revoluţiei în dreptul Cimitirului Şerban Vodă, iar pe Str. 11 Iunie, în staţia „Parcul Carol I” corespunzătoare liniei 232, pentru Muzeul Tehnic Naţional.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: Tariful pentru această linie va fi de 1,3 lei/călătorie.

De asemenea, liniile de noapte N102, N104, N105, N106, N107, N108, N109, N110, N111, N112, N114, N115, N116, N117, N119 şi N121, ale căror trasee sunt în zona muzeelor deschise cu ocazia evenimentului, vor funcţiona pe întreg parcursul nopţii.

* Muzeul Bellu lansează o invitație la teatru — „Viață de cimitir”, cu Rodica Popescu-Bitănescu—, dar și la tururi ghidate și recitaluri de muzică clasică, în timp ce la Muzeul Național al Pompierilor — Foișorul de Foc va cânta Fanfara pompierilor militari bucureșteni și vor fi prezentate câteva mașini de intervenție moderne împreună cu echipaje complete.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Muzeul Național de Artă al României propune, sub semnul Anului Brâncoveanu, o expoziție-semnal și un traseu tematic în Galeria de Artă Veche Românească, în timp ce Muzeul Național de Istorie a României invită publicul la un periplu de-a lungul a șase secole de istorie vestimentară, în jurul expoziției temporare „Haina îl face pe om”, completat de spectacole, ateliere și reconstituiri istorico-militare.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Muzeul Național de Istorie a României invită publicul la un program divers, cu ocazia Nopții Muzeelor, urmând a avea loc activități precum: ateliere de creație și educație muzeală; reconstituiri istorico-militare; paradă în costume de epocă; spectacole de muzică, teatru și dans; vizitarea expozițiilor permanente „Tezaur Istoric”, „Lapidarium — Copia Columnei lui Traian”; vizitarea expozițiilor temporare „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară”, ca și „Exponatul lunii — Arborele genealogic al tuturor statelor Europei și al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali”.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit ‘Maratonul de Poezie și Jazz’, iar la Muzeul Național ‘George Enescu’ se vor auzi concerte în noapte, sub genericul ‘Muzele de la muzeu’.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Și Muzeul Național de Artă Contemporană invită publicul în două spații diferite: la sediul din Palatul Parlamentului, unde sunt deschise mai multe expoziții temporare, și la Sala Dalles, unde se desfășoară târgul de bijuterie contemporană Autor.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * După vizitarea expoziției „Sarkis — La celălalt capăt al curcubeului. Din zori la asfințit” (care are un pandant și la MNAC), la Muzeul Național al Țăranului Român seara se încheie cu un concert A.G. Weinberger, organizat în parteneriat cu RNMR.

Vor putea fi vizitate Sala Irina Nicolau, Sala Foaier și expoziția permanentă, lucrările, instalate în trei spații ale muzeului, punând în discuție percepția deopotrivă melancolică și ludică a copilăriei în diferite culturi și imobilitatea lumii materiale atunci când ființa dispare. Acest dialog include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare românești propus de Horia Bernea ca oglindă revelatoare.

între orele 18:00 și 24:00, în curtea interioară – Piața Țărănească
Gastronomie specific armenească și turcescă: zhazhic (brânză de vaci cu verdeață și usturoi), miel cu fasole verde la ceaun, khorovats (frigăruie din carne de pasăre și oaie), yershig (cârnați picanți) cu salată de fasole cu usturoi și păstrăv la grătar asezonat cu mujdei; baclavale, sarailii, plăcinte fel de fel, rahat, nugat și halviță; cafea la nisip. – 

Mai multe, aici

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * La Muzeul Național al Pompierilor — Foișor de Foc vizitatorii vor avea ocazia să se conecteze cu expoziția permanentă.

De asemenea, doar în acea seară, câteva mașini de intervenție moderne împreună cu echipaje complete vor fi staționate în parcul din fața muzeului.

Fanfara pompierilor militari bucureșteni va susține, în același parc, un concert cu un repertoriu adecvat între orele 18,00 și 22,00.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Muzeul Național al Satului ‘Dimitrie Gusti” organizează „După-amiaza muzeului” cu spectacole de muzică și joc popular românesc, târgul meșterilor populari, expoziții și ateliere de creație.

În plus, vizitatorii sunt invitați să îl redescopere pe Lucian Blaga, în cadrul programului Mari personalități.

Membrii Tarafului Cleante aduc în fața publicului muzica nemuritoare a Bucureștiului strălucitor de altădată și reușesc la fiecare spectacol să refacă atmosfera Bucureștiului de odinioară, invitând publicul într-o călătorie imaginară, într-o lume plină de cârciumioare cochete, duduițe elegante și mon cheri manierați.

Vizitatorii pot participa la ateliere de creație de olărit și icoane pe sticlă, la un ghidaj tematic cu scopul de a descoperi instalațiile de tehnică populară din Muzeul Satului și pot achiziționa diverse produse tradiționale și cosmetică bio.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * La Muzeul Național Tehnic ‘Prof. Ing. Dimitrie Lonida’, între orele 18,00 — 20,00 va avea loc, în Sala de conferințe a muzeului, conferința cu tema „Istoria energeticii românești”, organizată de Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida și SIER — Societatea Inginerilor Energeticieni din România — Filiala Tineret.

În cadrul conferinței, alături de lucrări susținute de persoane cu experiență recunoscută în domeniu, vor fi prezentate exponatele din domeniul energetic aflate în patrimoniul Muzeului Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida.

Aceste obiecte vor putea fi văzute de către vizitatori în cadrul expoziției de bază, fiind evidențiate distinct, muzeul fiind deschis până la ora 1,00.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Muzeul Municipiului București deschide în această seară patru dintre sediile sale: Palatul Șuțu, Muzeul ‘Theodor Aman’, Observatorul Astronomic ‘Amiral Vasile Urseanu’ și Palatul Voievodal Curtea Veche, unde au loc spectacole și performance-uri, concerte și alte activități speciale.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor 2014, la inițiativa Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate — ARCEN, Școala Centrală din București își deschide porțile publicului larg printr-o serie de evenimente inedite.

ARCEN dă startul „Nopții Albe de la Pensionatul domnesc de fete” începând cu ora 19.30, participanții putând participa la tururi ghidate ale Școlii Centrale care vor cuprinde istoria pensionatului de fete, povești despre elevele pensionului, istorii despre femeia secolului al XIX-lea și explicații privind arhitectura neoromânească inaugurată de arhitectul Ion Mincu.

Publicul este invitat să viziteze și expoziția #bucuresci a fotografului Alberto Groșescu, iar spre miezul nopții ARCEN invită iubitorii orașului București la un dialog cu tema „Despre moravuri și obiceiuri feminine în Bucureștii secolului XIX”.

În plus, oaspeții se vor putea răcori în grădina interioară a Școlii Centrale cu ceai de lămâie după rețeta originală a Școlii, în acordurile cvartetului „Bella Musica” de la Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, grădină unde vor avea loc întreaga seară lecturi publice din cei mai cunoscuți autori români contemporani.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * La Arhivele Naționale ale României, povestea perioadei de neutralitate a României (1914-1916) este cunoscută și spusă de aproape un secol în dimensiunea ei politico-diplomatică.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’ își va deschide porțile și în acest an în cadrul evenimentului internațional Noaptea Muzeelor, pentru al patrulea an consecutiv, ctitoria de suflet a regelui ‘Carol I’ primind vizita celor interesați să ne cunoască istoria de la întemeierea din 1895 și până în prezent.

NOAPTEA MUZEELOR 2014:* La Eclectico Studio — Palatul Știrbei, va putea fi vizitată expoziția „Hotel Discret. Design grafic și design de produs din România în perioada 1950-1990″, o retrospectivă organizată de Eclectico Studio și Atelierul de Grafică.

Hotel Discret reprezintă o amplă retrospectivă axată pe design-ul grafic și cel de produs din România anilor 1950-1990.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * Pentru a treia oară consecutiv, Universitatea Spiru Haret participă la Noaptea Muzeelor cu un subiect legat de trăirea Bucureștiului, în acest an continuând dezbaterile și sondajele și propunând alcătuirea, împreună cu vizitatorii, a unei harți a centrului bucureștean folosit, și, respectiv, a blocajelor care transformă anumite zone din teritoriul urban în spații neatractive sau chiar inaccesibile.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: * La Ferma Animalelor, împreună cu vizitatorii vor putea fi admirate culorile minunate ale asfințitului la fermă, animalele care își încep pregătirile de somn, vor descoperi povești mai vechi sau mai noi despre animale și se vom juca. Cei mici vor putea participa la atelierele de creație organizate special de către partenerii Fermei: atelier desene cu nisip colorat—-20 lei / planșa (Inkspot Graphics); atelier pictură figurine ipsos — 10 lei / figurina (Adrika Design); atelier ‘craft’ — 20 lei / lucrare (Fun Artisan).

Potrivit Alinei Pătru, bucureștenii își pot planifica vizita cât mai eficient utilizând hărțile tipărite cu organizațiile participante, disponibile la sediile muzeelor în noaptea respectivă sau în format electronic pe site-ul evenimentului, precum și aplicația pentru telefoanele mobile care se poate descărca de pe AppStore și Google Play.

Traseul între muzee este asigurat de autobuzele RATB, prin linia specială Noaptea Muzeelor, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, Noaptea Muzeelor continuând și în 2014 parteneriatul cu MINI.

NOAPTEA MUZEELOR 2014:  Sâmbătă seară sunt expuse, la Librăria Humanitas Cişmigiu, câteva obiecte rare care au aparţinut scriitorilor români: colierul Monicăi Lovinescu, ghetrele lui Constantin Noica şi pagini din manuscrisele lui Emil Cioran, Andrei Pleşu şi Mircea Cărtărescu.

NOAPTEA MUZEELOR 2014:  Editura Humanitas îşi deschide arhivele şi instalează în librăria Humanitas de la Cişmigiu o vitrină a nostalgiei culturale. Va fi una dintre opririle de pe traseul Nopţii Muzeelor şi va conţine obiecte, scrisori sau caiete de însemnări care au aparţinut lui Constantin Noica, lui Alexandru Dragomir, lui Martin Heidegger, lui Mircea Eliade, Monicăi Lovinescu sau lui Virgil Ierunca şi fragmente de manuscris ale lui Emil Cioran, Lucian Boia, Ioana Pârvulescu, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu, Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu. Le preţuim pentru că fac parte din istoria unei perioade, purtătoarele emblematice ale modei, obiceiurilor sau gândurilor împărţite, notate şi publicate de elitele ei.

NOAPTEA MUZEELOR 2014:  Vitrina va putea fi vizitată în librăria Humanitas de la Cişmigiu, ca parte a circuitului Nopţii Muzeelor, pe 17 mai. Vizitatorii vor putea vedea: pagini inedite cu notaţii ale lui Emil Cioran de la începutul anilor 1930; caiet de piele, aparţinând Monicăi Lovinescu, în care au semnat: Ion Barbu, Hortensia Papadat-Bengescu, Felix Aderca ş.a; carnetul de student de la Facultatea de Filozofie şi Litere a Universităţii din Bucureşti al lui Alexandru Dragomir (1940); scrisoare a lui Lucian Blaga către Constantin Noica din 31 ianuarie 1943; Alexandru Dragomir, legitimaţie de la Universitatea din Freiburg, în anii 1942-1943, când era doctorand al lui Martin Heidegger; scrisoare a lui Martin Heidegger către Alexandru Dragomir din 7 mai 1947, însoţită de o fotografie cu dedicaţie pe verso; colierul Monicăi Lovinescu, moştenit din familie, cu care a plecat la Paris; ghetrele lui Constantin Noica; scrisoare a lui Mircea Eliade către Constantin Noica din 29 septembrie 1969; unul dintre caietele ce conţin însemnările lui Noica din anii 1973-1984; Tot prinre obiectele expuse la Humanitas Cişmigiu se numără o scrisoare a lui Nicolae Steinhardt către Virgil Ierunca din 7 ianuarie 1975; scrisoare a lui Emil Cioran către Constantin Noica din 4 august 1978; însemnare a lui Gabriel Liiceanu din 3 octombrie 1970, care a devenit pagina de deschidere a Jurnalului de la Păltiniş; scrisoare a lui Constantin Noica către Gabriel Liiceanu din 7 noiembrie 1983, conţinând reacţia lui Noica după lectura Jurnalului de la Păltiniş; pipa lui Constantin Noica şi ultimul pachet de tutun început; reportofonul Monicăi Lovinescu din perioada în care era redactor la Radio Europa Liberă; unul dintre numeroasele caiete ale agendei în care Virgil Ierunca îşi nota evenimentele fiecărei zile (1986); unul dintre dosarele din arhiva Securităţii conţinând corespondenţa interceptată a lui Constantin Noica; opis al unuia dintre dosarele de la Securitate ale lui Constantin Noica.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: Aplicația disponibilă pe App Store și pe Google Play prezinta programul si evenimentele din peste 100 de muzee si organizații culturale din Romania care participa pe 17 Mai 2014 la aceasta sarbatoare a culturii. Cu ajutorul aplicatiei iti poti organiza vizitele la muzee, stii ce evenimente sunt in desfasurare si te asiguri ca nu pierzi nimic din ce este important pentru tine.

Aplicatia iti pune la dispozitie muzeele asezate pe o harta sau organizate pe judete în functie de distanta pana la ele si este disponibila in romana si engleza.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: Reţeaua Nationala a Muzeelor din Romania este o retea institutionala (alcatuita din institutii publice sau private cu activitate în domeniul muzeal) cu reprezentativitate nationala, care urmareste sa sprijine si sa dezvolte viata muzeelor. 

NOAPTEA MUZEELOR 2014: În Bucureşti, 33 de locaţii – muzee şi organizaţii culturale sau de educaţie – îşi aşteaptă publicul până târziu în noapte la expoziţii, concerte, spectacole, proiecţii, performance-uri şi ateliere interactive, pentru experienţe de neuitat. Lista muzeelor şi instituţiilor înscrise este accesibilă pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele şi manifestările pregătite pentru această ocazie.

NOAPTEA MUZEELOR 2014: Proiectul „Noaptea Muzeelor 2014. Aceeași noapte, scenarii diferite”, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, îmbogățește în acest an evenimentul prin promovarea a unui circuit pentru public între muzeele din București.
Bucureştenii îşi pot planifica vizita cât mai eficient utilizând hărţile tipărite cu organizaţiile participante, disponibile la sediile muzeelor în noaptea respectivă sau în format electronic pe site-ul evenimentului, precum şi aplicaţia pentru telefoanele mobile care se poate descărca de pe AppStore şi Google Play. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button