Noaptea Muzeelor 2013: Antipa, cel mai de succes muzeu

de:
19 mai 2013
1 Afișari
Noaptea Muzeelor 2013: Antipa, cel mai de succes muzeu

Update: In intervalul 18,00-04,00, MUZEUL NAȚIONAL de ISTORIE NATURALĂ „GRIGORE ANTIPA” a înregistrat un număr de 18.672 vizitatori (8.585 persoane sub 25 ani și 10.087 persoane cu vârste de peste 25 ani); un număr de 378 persoane (194 copii și 184 adulți) au participat la evenimentele care au completat oferta de vizitare gratuită a expunerii permanente.

Cel mai de succes muzeu al Nopţii Muzeelor în Bucureşti pare a fi şi în acest an Antipa. Câteva mii de persoane au format o coadă imensă din faţa Muzeului Antipa înspre şoseaua Kiseleff şi până în strada Monetăriei, sperând să reuşească să intre în clădirea care găzduieşte expoziţia „The Human Body”. Biletele pentru această expoziţie, în această noapte, sunt reduse la 20 de lei, pentru toate categoriile de cumpărători (adulţi, pensionari, studenţi, copii). În schimb, expoziţia permanentă a Muzeului Antipa (demisol şi parter) poate fi vizitată gratuit de către vizitatori. De asemenea, în acest an, vizitatorilor le-a fost pregătită o „Noapte Africană”, între orele 22.00 – 24.00, când vizitatorii pot intercepta liliecii (Chiroptera) din grădina muzeului cu ajutorul detectorului de ultrasunete, scrie mediafax.ro.

Şi Muzeul Naţional de Geologie a atras mulţi bucureşteni. Astfel, la ediţia din acest an, la fel ca la cele din anii trecuţi, oamenii au format o coadă mare în faţa instituţiei pentru a vizita expoziţiile permenente ale instituţiei. Pe lângă aceasta, vizitatorii sunt întâmpinaţi cu expoziţia temporară de sculptura în piatră „Mari Adormite- pietre, fosile, artă”. Mircea Tocaci, artist plastic, alături de Muzeul Naţional de Geologie, propune astfel o incursiune în depozitele marine de vârstă cretacică de pe Valea Teleajenului.

Muzeul Ţăranului Român (MŢR) a atras mulţi bucureşteni în curtea instituţiei, unde se vorbeşte, se găteşte, se cântă şi se aude româneşte. De asemenea, până la căderea serii, la MŢR au putut fi vizitate gratuit şi expoziţia permanentă şi expoziţiile temporare, tema Zilei Internaţionale a Muzeelor fiind la această instituţie, în acest an, „Muzeele (memorie + creativitate) = progres social”.

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a fost vizitat de mii de oameni. Anul acesta, MNAR a inaugurat pentru public somptuoasele spaţii recent restaurate din corpul central al instituţiei: Sufrageria regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor, care au fost doar parţial accesibile vizitatorilor înainte de renovare. Astfel, până la ora 04.30, publicul este invitat să viziteze expoziţia „Fragmente de memorie – Portrete regale. Palatul regal”, care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale).

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” şi-a deschis porţile publicului larg pentru bucureşteni, care stau de asemenea la coadă pentru a vizita instituţia. 1500 de bucureşteni au fost la BCU în Noaptea Muzeelor. Atmosfera de mister este completată de acordurile clasice oferite de Corul Colegiului German Goethe, dirijor Adelina Oltean, şi elevii Şcolii de Muzică şi Arte Plastice nr. 5. Cvartetul de muzică Earth, Wind and Drums completează programul nopţii şi îmbină standarde de jazz precum Looni’s Lament, Solar, All Blues cu jazz-ul contemporan, avangardist, încercând să reînvie atmosfera anilor ’60.

Peste o sută de instituţii din Bucureşti şi din ţară şi-au deschis porţile vizitatorilor cu expoziţii şi evenimente speciale, la care sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni. Acestea se alătură celor peste 3.000 de muzee care participă la Noaptea Muzeelor în Europa.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

Cookies