“Noaptea ies la suprafață toate umbrele orașului”. Avem film despre viața de noapte colorată și imprevizibilă a Bucureștiului: “Taximetriști”. Interviu cu Andi Vasluianu

06 ian. 2023
244 afișări
“Noaptea ies la suprafață toate umbrele orașului”. Avem film despre viața de noapte colorată și imprevizibilă a Bucureștiului: “Taximetriști”. Interviu cu Andi Vasluianu
S-a făcut un film despre viața de noapte colorată și imprevizibilă a Bucureștiului, “Taximetriști”. “Noaptea ies la suprafață umbrele orașului”. Interviu cu Andi Vasluianu

Anul 2023 ne aduce un film fresh, colorat și temperamental ca viața de București:“Taximetriști”, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu. Viața de noapte a Bucureștiului nostru mare, divers, bun și nebun este văzută prin ochii și stilul a doi taximetriști: Liviu (Rolando Matsangos) și Lică (Alexandru Ion). Din distribuție mai fac parte Andi Vasluianu, Cosmin Nedelcu – adică Micutzu, Monica Bîrlădeanu, Victoria Răileanu și Maria Popistașu. Mai jos, interviu cu Andi Vasluianu despre actorie și taximetrie. Despre rolurile pe care le jucăm în propria noastră viață, dacă nu vi se pare prea filosofică/prețioasă ideea. Ceva frumos și sincer, asta veți citi.

Foto credit: Adi Bulboacă.

Taximetriști” intră în cinematografe din 20 ianuarie

Taximetriști, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu. îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu, după 10 ani de la „Despre oameni și melci”. Filmul va avea premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetriști.film

Monica Birlădeanu in Taximetristi. Foto credit: Adi Bulboacă.

Taximetriști”, o comedie amară despre viața de noapte a Bucureștiului

Adaptare după piesa de teatru cu același nume, cu un scenariu scris de Bogdan Theodor Olteanu și Adrian Nicolae, Taximetriști este o comedie amară inspirată din viața de noapte a Bucureștiului. Printre clienții taximetriștilor se află și Anișoara (Monica Bîrlădeanu), prima clientă a lui Liviu, agitată și misterioasă, aflată în urmărirea unei mașini, dar și Mircea (Andi Vasluianu), gazda unei emisiuni de noapte, un tip sătul de părerile altora, dar bine intenționat. Trailer oficial: https://youtu.be/KzoSIG2q9OY

Foto credit: Adi Bulboacă.

O singură noapte, un singur oraș și mai multe povești tari

Să vorbești cu Andi Vasluianu încercând să nu-l întrebi ce l-au tot întrebat alții în ultimii aproape 30 de ani de când este actor. Să prinzi în cuvinte energia unui actor care nu poate fi prinsă în cuvinte. Cu acest interviu începem anul.

andi, vasluianu
Adi Vasluianu. Foto credit: Cristian Crisbăsan.
În “Taximetriști”, Andi Vasluianu joacă rolul unui personaj agresiv, arogant și atotștiutor

B365.ro: În “Taximetriști” jucați rolul unui realizator de talk-show-uri de noapte, un fel de influencer care se întoarce acasă cu taxiul și pare a fi gata fiert din propria lui emisiune. Sunteți clientul care-l domină pe cel care învârte covrigul. Cine este tipul acela distins pe care-l jucați? Bine, pare distins până când deschide gura.

Andi Vasluianu: “Este un tip care are impresia că le cunoaște pe toate, că toți ceilalți dorm în papuci, iar el este extrem de treaz. Ba mai mult, crede că el reprezintă o chestie importantă pentru rezolvarea problemelor naționale. Că el se lupta cu sistemul, cu oamenii politici mincinoși, că el face tot posibilul ca să-i demaște. Și asta, cel puțin în capul lui, îl pune pe un piedestal. De fapt, este un egocentric, un om care are senzația că se pricepe mai bine decât ceilalți la tot și la toate. Chiar spune în monologul lui: vă este greu pentru că v-ați făcut-o cu mâna voastră, voi ați votat greșit, voi ați făcut ca totul să fie așa în România. Are o perspectivă destul de limitată, după părerea mea, însă ca orice om care face ceva și este vizibil, are senzația că și contează ceea ce face”.

Foto credit: Adi Bulboacă.
Tot timpul mi s-a părut foarte interesant genul acesta de oameni care cred că știu tot”

B365.ro: După 1989, talk-show-ul politic a explodat și a fost înaintea noului val al cinematografiei. E plin de dezbateri la televizor.

Andi Vasluianu: “Talk-show-ul politic era extrem de atractiv la vremea lui, era ceva nou și de aceea toată lumea se uita la televizor ca să înțeleagă ce se întâmplă. Personajul meu ii pune și pe taximetriști la zid de data aceasta. Nu este doar foarte arogant, este și atotștiutor. Tot timpul mi s-a părut foarte interesant genul acesta de oameni. Încerc foarte mult să-i înțeleg atunci când îi interpretez. Încerc să găsesc răspunsuri pentru întrebările pe care le au, să aflu de ce sunt așa. Mi se pare interesantă căutarea aceasta, iar personajul meu cred că își da seama de cum este el în interior, de lipsa de importanță pe care o are, de fapt”.

Foto credit: Adi Bulboacă.
Oamenii au nevoie să-și dea cu părerea; este ceva universal, nu neapărat românesc”

B365.ro: De altfel ,și Alex Ion, alias taximetristul din film, are opinii intransigente despre tot. Datul acesta cu părerea face parte din identitatea noastră națională, ca să zic așa?

Andi Vasluianu: “Nu i-aș spune identitate națională, ci mai degrabă universală. Să spui ceea ce crezi despre orice vine dintr-o nevoie simplă de găsire a echilibrului, a armoniei. Ai nevoie să-ți dai cu părerea. Este o nevoie continuă de a descoperi ceva, de a te exprima, de a te descoperi. Când, de fapt, pacea și liniștea o găsești doar când te oprești și asculți, mai mult decât să dai din gură”.

Monica Birlădeanu. Foto credit: Ducu Ion.
Taximetriști ne pune în față o oglindă și ne invită la introspecție”

B365.ro: Cum ați perceput filmul? Este o dramă, o comedie, o oglindă a lumii nostre, a Bucureștiului noaptea?

Andi Vasluianu: “Tot timpul un act artistic este ca o oglindă pusă în fața noastră, a societății, a oamenilor, în general. Eu cred foarte tare în asta, cred că arta ajută enorm la introspecție. Arta, în orice formă ar fi ea și despre orice fel de artă ar fi vorba, îl provoacă la introspecție pe spectator și îl ajută și pe artist în sine, pe cel care creează un film, o pictură etc. Despre asta este vorba. Iar “Taximetriști” asta face: ne pune în față o oglindă, care sper că îi va ajuta pe spectatori să observe mai mult ce se întâmplă în jurul lor”.

Actorul Alex Ion are o interpretare excelentă in Taximetristi. Foto credit: Adi Bulboacă.
Stând tot timpul în mașină și luând oameni cu ei, taximetriștii au nevoie de comunicare. Fac asta și din plictiseală”

B365.ro: Taximetristul bucureștean este diferit de alți taximetriști din marile orașe ale lumii?

Andi Vasluianu: “Taximetristul bucureștean este mai arogant pentru că are mai multă treaba; îmi dau și eu părerea, dar nu trebuie să generalizăm. Nu putem să punem degetul pe un singur fel de-a fi. Cred că există fix atâtea feluri de taximetriști câți taximetriști sunt. Unii poate că sunt foarte ok, alții poate că sunt aroganți și orgolioși. Dar, gândiți-vă, stând tot timpul în mașină, și luând oameni cu tine, ai nevoie de comunicare. Faci asta și din plictiseală. Ai nevoie să dezbați ceva, orice, ca să nu mori de plictiseală în mașina aia. Să întâlnești atât de mulți oameni într-o singură zi sau noapte și tot atâtea povești, cred că este foarte tare”

Taximetriștii sunt și puțin psihologi și cred că ei chiar încep să cunoască natura umană”

Andi Vasluianu: “Am jucat la un moment dat rolul unui taximetrist într-un film al lui Radu Jude, se numește “Dimineața”. Era o replică acolo, care mi-a rămas în cap: Ca taximetrist trebuie să fii și un pic psiholog. Replica era funny în film, foarte amuzantă, tocmai pentru că, la un moment dat, taximetriștii chiar cred că încep să cunoască natură umană. Și poate că asta se întâmplă. Taximetriștii fiind tot timpul printre oameni, și vorbind cu oamenii, încep să-și dea seama cum este natura umană”.

Alex Ion in Taximetristi. Foto credit: Adi Bulboacă.
Eu nu am o problemă cu înjurăturile din filmul românesc; vulgaritatea nu ține de cuvinte, ci în atitudine, de felul tău de a fi”

B365. ro: “Taximetriști” are un limbaj licențios, chiar nu este pentru copii.

Andi Vasluianu: “Până la urmă, este noapte. “Taximetriști” este despre viața de noapte, atunci când ies la suprafață niște umbre și este firesc să fie așa. Eu nu am o problemă cu înjurăturile din filmul românesc. Mi se par puțin ipocriți cei care se plâng de asta. De cele mai multe ori, cei care se simt atacați de limbajul foarte liber sunt ei înșiși vulgari. Vulgaritatea nu ține de vorbe, ci în atitudine, de felul tău de a fi. Cred că dacă înjurătura este justificată și face parte dintr-o poveste care, la rândul ei, justifică o înjurătură, este ok. Nouă, dacă ne-am fi născut în America, nu ni s-ar fi părut că americanii vorbesc urât în filme”.

B365. ro: Nu există film american fără fuck you.

Andi Vasluianu: “Exact. Dar, așa este viața, oamenii așa sunt în realitate. Dacă vrei să le pui oglinda în față nu poți să minți. Cum ai putea să vorbești despre ceva dacă nu spui adevărul? Dacă nu încerci să atingi cu adevărat problema, dacă o tratezi doar așa, superficial, și vorbești altfel decât se vorbește în realitate, nimeni nu se va mai recunoaște în povestea aceea”.

Mie însumi mi s-a întâmplat să adorm în taxi de oboseală”

B365. ro: Apropos de umbre, noaptea sunt altfel de clienți în București?

Andi Vasluianu: “Fără discuție, dar iarăși nu putem generaliza. Sunt și clienți ok, sunt și unii care dorm, poate. Mie însumi mi s-a întîmplat să adorm în taxi, de oboseală sau pentru că pur și simplu băusem sau n-aveam chef să vorbesc. Dacă ai fi ales în filmul acesta o secvență în care unul doarme în spate, s-ar fi plictisit toată lumea. Dar în viață se întâmplă și asta”.

Nu cred că taximetriștii sunt o altă rasă, o specie diferită de a noastră. Doar au mai mult timp să stea cu ei înșiși”

B365.ro: V-a enervat vreodată un taximetrist sau v-a binedispus? Până la urmă, mulți dintre taximetriști sunt personaje.

Andi Vasluianu: “Toți suntem personaje, nu trebuie să-i punem pe taximetriști într-o categorie separată de noi. Nu cred că taximetriștii sunt o altă rasă, o specie diferită de a noastră. Nu. Sunt doar niște oameni care au mai mult timp decât noi. Au mai mult timp să stea cu ei înșiși. Unii profită de asta și ajung să înțeleagă niște lucruri iar alții, fiind extrem de superficiali, ajung să fie ridicoli. Mi s-a întâmplat de multe ori să întâlnesc taximetriști ridicoli, dar am întâlnit și taximetriști foarte inteligenți”.

Foto credit: Adi Bulboacă.
Filmul este bun când se vorbește despre el în tramvai”

B365.ro: Apropos de datul cu părerea. Zilele acestea toată lumea toacă pe facebook filmul Teambuilding. Toți vor să afle toată lumea opinia lor. Este și aceasta o formă de promovare?

Andi Vasluianu: “Este un lucru bun care îi face bine filmului. Spunea Vivi Drăgan Vasile, atunci când filmam împreună ”Oameni și melci” : băi, filmul este bun atunci când se vorbește despre el în tramvai. Bravo lor, bravo celor care au făcut Teambuilding. Că își dau toți cu părerea, că există nenumărate păreri, nici nu mai contează. Pentru că Facebook-ul nu omoară pe nimeni, filmul nu o să dispară doar pentru că există multe păreri. Și așa este viața, în general. Dumneavoastră o să vă placă ceva, mie altceva, care e problema? Eu nu văd nicio problema, ba mai mult , mi se pare excelent pentru film; înseamnă că el are ceva care nu-i lasă pe oameni indiferenți”.

În România există extrem de mulți actori foarte buni, și din generația mea și din generația celor mai tineri ca mine”

B365.ro: Aud tot timpul chestia asta: că nu mai avem mari actori. Numai în ultimii ani au plecat Ion Caramitru, Olga Tudorache, și de curând, Mitică Popescu. Vedeți în jurul dvs actori talentați, care să înlocuiască garnitura aceasta de monștri sacri?

Andi Vasluianu: “Cred că în teatru nu este ca la fotbal. Nu trebuie ca noi să fim o garnitură de actori, care să înlocuiască ceva, și să joace perfect totul. Noi suntem diferiți, trăim în lumi diferite. Lumea acelor actori extraordinari cu care și eu am copilărit era alta. Cea de astăzi este alta, iar noi ne exprimăm și încercăm să oglindim lumea de azi, nu lumea de atunci. Cei care spun că nu mai avem mari actori sunt doar nostalgici. Dacă stai să te gândești bine este vorba doar despre tinerețea lor după care plâng, nu este vorba neapărat despre actori. Nostalgicii vorbesc despre trecerea timpului și le pare rău că trece timpul, cum ni se pare tuturor, de altfel. Eu cred că în România avem extrem de mulți actori foarte buni, și din generația mea și din generația celor mai tineri ca mine. Tot timpul vor fi actori extraordinari, sunt atât de talentați încât nu pot decât să mă bucur că-i văd”.

Andi Vasluianu. Foto credit: Oltin Dogaru.

 

Taximetriști are umor iar în film joacă actori foarte buni. Micuțu este un mare actor”

B365.ro: De ce să meargă lumea să vădă “Taximetriști”?

Andi Vasluianu: “Pentru că te invită să vezi cum ar fi dacă ai sta pe bune o noapte cu un taximetrist. Pentru că dacă oamenii s-ar urca într-un taxi și ar vrea cu adevărat să-i cunoască pe șoferii care îi duc dintr-un loc în altul poate că așa ar sta lucrurile, ca în filmul acesta. Pentru că este o căutare a doi taximetriști care au și ei două vieți în afară de serviciul lor. Pentru că filmul are mult umor, sunet bun și în el joacă actori foarte buni. Și Rolando Matsangos și Alex Ion, Maria Popistașu și Cosmin Nedelcu-Micuțu sunt foarte buni. Micuțu este un mare actor”.

VA URMA. Despre rolurile de teatru ale lui Andi Vasluianu, citiți intr-un nou articol luni, 9 ianuarie 2023.

Cookies