Noaptea cuțitelor lungi în politica românească. Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul Stelian Ion și USR PLUS anunță ieșirea de la guvernare

01 sept. 2021
198 Afișari
Noaptea cuțitelor lungi în politica românească. Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul Stelian Ion și USR PLUS anunță ieșirea de la guvernare
Noaptea cuțitelor lungi în politica românească. Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul Stelian Ion și USR PLUS anunță ieșirea de la guvernare. Sursa foto: News.ro

Coaliția de guvernare s-a destrămat după ce Florin Cîțu, premierul României, a anunțat revocarea lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției. Decizia a aprins spiritele în tabăra USR-PLUS, iar liderii acestei formațiuni vor decide în această noapte modul în care vor ieși de la guvernare: fie prin demiterea lui Cîțu, fie prin inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva acestuia.

Decizia premierului Florin Cîțu de a cere revocarea din funcție a ministrului Justiției, Stelian Ion, a dus la ruperea relațiilor dintre acesta și alianța USR-PLUS. Astfel, în acest moment situația este extrem de tensionată, iar liderii USR-PLUS au declarat că în acest moment situația este ireversibilă – în acest moment doar se discută modul în care vor ieși de la guvernare: fie prin demiterea Premierului, fie prin inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva acestuia.

Florin Cîțu, despre Stelian Ion: „Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării”

Premierul României a anunțat în cadrul unei conferințe de presă de la finalul ședinței de Guvern faptul că a trimis președintelui țării cererea de revocare a ministrului Justiției. Cîțu a precizat că Stelian Ion nu „s-a impus în coaliție” și nu „și-a dus la bun sfârșit proiectele”.

„Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţia de ministru al Justiţie a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reuşit să se impună în coaliţie, nu a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit proiectele. De exemplu, desfiinţarea Secţiei Speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desfiinţată”, a explicat Florin Cîțu.

De asemenea, Cîțu a declarat că dorește menținerea coaliției de guvernare, și a precizat că actualul Guvern este „dator” cu reforme pentru români.

„Îmi doresc ca partenerii noştri de coaliţie, USR PLUS, să aibă înţelegerea, responsabilitatea să nu aleagă ieşirea de la guvernare, aşa cum comunică de azi dimineaţă pe diverse canale. Această coaliţie este datoare să livreze reforme pentru români. Vă asigur că această guvernare continuă şi că vom depăşi şi acest moment, pentru că interesul public, interesul românilor este mai presus de interesul unui om politic”, a mai adăugat premierul.

Dan Barna aduce acuze dure „Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea”

Vicepremierul Dan Barna a reacționat dur în urma anunțului făcut de Florin Cîțu, și l-a comparat cu fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Mai mult, acesta a declarat sec – „Cîțu trebuie să plece”.

„Florin Ciţu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puţin un Guvern.

Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoţii, nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Ciţu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Şi asta pentru că înşală cu cinism şi rea voinţă aşteptările unui electorat care a cerut altceva”, a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

Liderii USR-PLUS sunt în ședință de ore bune

Liderii USR-PLUS s-au reunit în urma anunțului lui Florin Cîțu în ședința Biroului Național, unde discută, potrivit News.ro, despre cum vor ieși de la guvernare – prin demisie sau moțiune de cenzură.

„Singurul subiect al BN USR în desfăşurare e modul în care ieşim de la guvernare. Prin demisie sau moţiune. Nu mai e nici o altă cale de negociere. PNDL e pretext, cauza reală e concursul pentru procurori. Se închidea mâine”, a declarat unul dintre liderii coaliției.

Ce a declarat Stelian Ion, ministrul revocat de Florin Cîțu

Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, a declarat că premierul și-a „semnat de fapt propria plecare din Guvern” odată cu demiterea sa din funcție.

„Premierul Florin Cîţu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituţie. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare. În felul acesta Florin Cîţu şi-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîţu va pleca acasă”, a declarat Stelian Ion la scurt timp după revocarea sa din funcție.

Cookies