Noaptea albă a bibliotecilor, în Bucureşti VEZI PROGRAMUL

de:
30 sept. 2011
3 Afișari
Noaptea albă a bibliotecilor, în Bucureşti VEZI PROGRAMUL

Vor fi deschise arhivele bibliotecilor şi se va permite accesul la cărţi rare. Atmosfera va fi întregită de proiecţii de film, concerte unplugged, vernisaje etc. Mai mult, pasionaţilor de lectură li se vor alătura personalităţi cu perspective cât mai diverse asupra realităţii culturale de azi, scrie romanialibera.ro.

Sub mottoul „Noaptea bibliotecilor trezeşte cititul cu plăcere”, organizatorii principali Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România invită pasionaţii de lectură la un maraton cu intrare liberă menit să pledeze pentru lectură.

Ce putem viziona

Sâmbătă, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” Bucureşti, nu doar că sălile de lectură stau deschise până dimineaţa, dar se joacă şi teatru, de la 18.00, când trupa Hazard prezintă spectacolul „Muzicanţii din Bremen”, după Fraţii Grimm.

Un volum de patru kilograme, care a văzut recent lumina tiparului, „Cartea Roşie” a lui Carl Gustav Jung (cea care a fost ţinută secret timp de 80 de ani) va fi prezentată de la 19.00, în holul Aulei Bibliotecii Universitare.

Cine vrea să vadă teatru de marionete trebuie doar să treacă pe la Biblioteca Naţională a României (18.00) unde mai poate participa şi la Conferinţa susţinută de actriţa Maia Morgenstern, la o întreagă oră de literatură, moderată de Alex Ştefănescu şi avându-l invitat pe Dan Puric sau la vizionarea filmului „Felix şi Otilia” (1972)  prilej prin care o să fie prezentat şi manuscrisul „Enigma Otiliei” de George Călinescu.

Biblioteca Academiei a pregătit o masă rotundă ce se va desfăşura de la 21.00, pe tema „Avangarda românească în contextul avangardei europene” şi îi are drept invitaţi pe Simona Popescu, Ion Bogdan Lefter, George Ardeleanu sau Marieva Ionescu. Deloc de neglijat este dezbaterea „Cultura europeană şi civilizaţia cărţii – De la papirus la tableta electronică” ce va avea loc de la 23.00.

Alte oferte sunt expoziţia „Caietele Eminescu şi Bibliografia Românească”, târgul şi lansările de carte, concertul de chitară ori de la 00.00, spectacolul „Un strop de Caragiale – De-ale Carnavalului (Scena Miţa – Nae)” cu Teatrul InDArt.

Biblioteca Metropolitană prezintă de la ora 19.00 „Despre Cărţi pornind de la Manifestul Cărţii” Vasile Ernu, iar de la ora 20.00 va avea loc prezentarea unei cărţi de patrimoniu „Biblia lui Şerban” tipărită în Bucureşti la 1688. Tot la Metropolitană, poetul George Canache îşi lansează începând cu ora 21.00, „Year 61″, volumul dedicat împlinirii a 50 de ani de la primul zbor al omului în Cosmos. După cosmonauţi îşi mai fac loc o paradă a modei „3ACultural” (creaţii vestimentare Laura Caraman) şi un cinema nocturn cu scurtmetraje de artă, realizate de regizori români.

Biblioteca Pedagogică Naţională „I.C. Petrescu” promite o întâlnire cu scriitori, artişti, istorici, oameni de cultură, expoziţie de carte cu vânzare,  expoziţii din colecţiile Bibliotecii Pedagogice (Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Mahatma Gandhi) sau expoziţia „American Corner” cu Edgar Allan Poe, Walt Whitman, Ernest Hemingway, Mark Twain.

Totodată, cu prilejul celor 112 ani de la naşterea lui Borges împliniţi în august anul acesta, va avea loc un recital de poezie şi muzică latino-americană (voce şi chitara) cu artistul şi poetul Wladimir Pesantez (Ecuador).

Programul complet şi toate instituţiile participante la „Noaptea Bibliotecilor” pot fi găsite pe site-ul www.noapteabibliotecilor.ro.

Cookies