Nivelul de radiații de la Cernobîl prezintă semne de creștere, avertizează autoritățile ucrainene

25 feb. 2022
340 Afișari
Nivelul de radiații de la Cernobîl prezintă semne de creștere, avertizează autoritățile ucrainene
Nivelul de radiații de la Cernobîl prezintă semne de creștere, avertizează autoritățile ucrainene. Sursa foto: Unsplash

Agenția nucleară ucraineană a transmis o avertizare vineri, 25 februarie, privind nivelul de radiații înregistrat la fosta centrală nucleară de la Cernobîl. Perimetrul fostei centrale a fost câmp de luptă pentru armata ucraineană și cea rusă în cursul zilei de joi, fapt care a stârnit neliniște la nivel global.

Nivelul de radiații de la Cernobîl prezintă semne de creștere, anunță Agenția nucleară ucraineană, potrivit Mediafax. Zona a reprezentat joi subiectul unor lupte crâncene între forțele ucrainene și cele rusești. În prezent, perimetrul se află sub controlul soldaților ruși, fapt ce a provocat îngrijorări la nivel global.

Nivel crescut de radiații la fosta centrală Cernobîl, anunță autoritățile ucrainene

În urma bătăliilor de ieri, un purtător de cuvânt al ministerului Apărării din Rusia a anunțat că la fața locului vor fi trimiși parașutiști în vederea asigurării pazei centralei nucleare închise la Cernobîl, situată la doar 93 de kilometri de capitala Ucrainei, Kiev, potrivit Reuters.

Contrar raportului Agenției nucleare din Ucraina, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că nu au fost înregistrate „distrugeri” la facilitățile fostei centrale nucleare de la Cernobîl, iar toate centralele nucleare operaționale din Ucraina funcționează în parametri normali.

Cernobîl reprezintă un punct important pe drumul către Kiev, fiind unul dintre cele mai scurte drumuri către capitala Ucrainei pentru trupele rusești care invadează dinspre granița de nord a țării.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un incident major, care a avut loc în data de 26 aprilie 1986. Atunci a avut loc o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare, dar și de un val de decese și persoane care au suferit malformații sau diverse boli ca urmare directă a radiațiilor eliberate. Reactorul 4 este acoperit de un sarcofag, menit să blocheze radiațiile pentru următorul secol, iar în zona se mai află și un depozit de deşeuri radioactive, care este, de asemenea, securizat.

 

Cookies