Niţă: Exploatarea gazelor de şist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor

de:
02 oct. 2014
0 Afișari
Niţă: Exploatarea gazelor de şist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor

Ministrul Economiei a declarat că România are un avantaj extraordinar, pentru că dispune de toate resursele energetice posibile.

Niţă a menţionat Uniunea Europeană are o mare problemă cu importurile de gaze naturale.

”Chiar dacă unii nu vor fi de acord cu mine, vă spun categoric că pe termen scurt va reveni în Europa producţia de energie pe bază de cărbune şi, în acelaşi timp, de gaze naturale lichefiate. Sunt deja state care îşi iau măsuri foarte precise în acest sens”, a spus Niţă, menţionând că pe termen scurt acestea sunt soluţiile.

Niţă a mai arătat că, pe temen lung, vor trebui abordate noi surse de energie.

”Exploatarea gazelor de şist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor, precum şi faptul că legăturile, interconectările dintre state trebuie să fie cât mai puternice”, a spus Niţă, adăugând că un alt obiectiv strategic al ţării noastre este de a se interconecta cu majoritatea statelor din regiune, inclusv Turcia, în aşa fel încât să putem exporta energie.

”Tendinţa aceasta că avem prea multă producţie de electricitate şi nu trebuie să mai construim alte obiective energetice este greşită, pentru că în perspectiva a patru, cinci, şase ani, unele grupuri energetice vor fi înlocuite şi altele vor dispărea, astfel că trebuie să ai capacitate de a dezvolta alte sectoare”, a mai spus Niţă, potrivit Mediafax. 

”Putem, în regiune, să fim jucătorul principal în acest domeniu şi sunt convins că acest lucru să va întâmpla”, a mai declarat Constantin Niţă, dând exemplul descoperirilor de gaze naturale din Marea Neagră sau faptul că România dispune de resurse energetice pentru celelalte domenii.

”Putem să ne asigurăm securitatea energetică în viitorul cât mai apropiat”, a mai declarat ministrul Economiei.

Niţă a precizat că există zone pe care România le poate exploata cu mare eficienţă şi a menţionat că unul din obiectivele pe care le are în perioada următoare este de a diversifica schimburile comerciale.

Cookies