ȘTIRI

NINA CASSIAN A MURIT

NINA CASSIAN A MURIT: Serviciul memorial va avea loc luni, 21 aprilie, la ora 15.00 (ora locală, n.r.), la Riverside Memorial Chapel din New York, informează Mediafax.ro.

NINA CASSIAN s-a născut într-o familie de origine evreiască (tatăl Ninei, I. Cassian-Mătăsaru, era un traducător cunoscut); avea apoi să se mute pe rând cu familia la Brașov, unde NINA CASSIAN intră la Liceul Principesa Elena, și la București, unde urmează cursurile Institutului Pompilian.

NINA CASSIAN a frecventat cercuri intelectuale de stânga și a intrat, la vârsta de 16 ani, în organizația Tineretului Comunist, aflată atunci în ilegalitate, visând „să mântui lumea de toate antagonismele fundamentale dintre sexe, rase, popoare, clase etc.”

NINA CASSIAN A MURIT: În paralel, primele ei încercări literare sunt generos încurajate de Tudor Arghezi și Ion Barbu, ultimul fiind chiar îndrăgostit de tânara poetă.

NINA CASSIAN A MURIT: 

NINA CASSIAN debutează editorial în 1947, cu volumul de versuri suprarealiste „La scara 1/1” În urma unui atac ideologic lansat în ziarul Scânteia la adresa ei, începe să scrie treptat și poezie proletcultistă. „

NINA CASSIAN A MURIT: In 1969, i se decerneaza Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

NINA CASSIAN A MURIT: 

În 1985 NINA CASSIAN călătorește în Statele Unite ca profesor invitat, cu o bursă Soros, pentru a susține un curs la New York University. După o lună află de arestarea și uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu, unul din prietenii apropiați, în al cărui jurnal confiscat de Securitate era menționată „cu părerile mele politice, evident anticeaușiste”.

NINA CASSIAN A MURIT: În Anglia îi apare volumul de versuri Call Yourself Alive și, în Statele Unite, Life Sentence, traduceri ale volumelor din țară, precum și volumele inedite Take My Word for It!Blue Apple și Lady of Miracles, care se bucură de succes. Susține recitaluri de poezie și publică în reviste americane.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button