Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat că, în cazul în care al patrulea val de infectări cu SARS-CoV-2 va lovi puternic țara noastră, nu se vor mai putea lua măsuri atât de drastice, mai ales în cadrul economiei, mai ales pentru că vaccinul este disponibil pentru întreaga populație. Prin urmare, restricțiile ar trebui să îi vizeze în principiu pe cei care au decis să nu se vaccineze.
Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit la Digi24 despre faptul că abordarea privind implementarea restricțiilor în momentul în care va veni valul al patrulea de infectări va fi diferită. Prin urmare, acesta este de părere că ultimul lucru pe care l-ar dori autoritățile este să afecteze din nou puternic economia. Prin urmare, ar urma ca în anumite locuri – precum restaurantele, barurile și hotelurile accesul să se facă exclusiv pe baza adeverinței de vaccinare.
Raed Arafat a precizat faptul că săptămâna viitoare este posibil să fie discutată o hotărâre CNSU privind măsurile care vor intra în vigoare de la 1 august. Mai mult, șeful DSU consideră că se va discuta și abordarea pe care o vor lua autoritățile în cazul unui nou val de infectări.
„O să vedem care sunt măsurile care rămân la fel, dacă sunt modificări, aceste lucruri urmează să se stabilească în cursul săptămânii care vine, iar între timp sunt convins că se va discuta inclusiv la nivel politic care va fi abordarea (în eventualitatea unui nou val pandemic – n.r.)”, a explicat Raed Arafat.
Șeful DSU a declarat că, în acest moment, România este printre cele mai permisive state din punct de vedere al restricțiilor. De asemenea, Arafat a precizat că situația trebuie monitorizată îndeaproape pentru a vedea modul în care spitalele gestionează numărul persoanelor infectate și al celor în stare gravă.
„Vedem toată Europa ce face, vedem în jurul nostru care este modelul și care este situația. Majoritatea țărilor europene au restricții mult mai mari decât la noi.
În ziua de astăzi, poate rămânem printre cei mai puțin restricționați, dar e clar că dacă începe să crească – și foarte multe țări se gândesc la acest aspect – ne uităm la ce impact are pe sistemul sanitar și mai ales pe secțiile de terapie intensivă.
Dacă impactul este limitat și dacă vaccinații duc la limitarea impactului pe terapie intensivă – și sper să crească numărul lor, să nu mai ajungem la cazuri critice la spital – abordarea este bună.
Dacă vezi că este un impact major pe spitale și pe terapie intensivă și crește și mortalitatea și începem să intrăm într-un val cum am avut la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an, abordarea este alta”, a spus Raed Arafat.
De asemenea, șeful DSU consideră necesară o analiză care să prezinte câte persoane vaccinate ajung să aibă forme mai grave ale bolii, câți au nevoie de oxigen, și câte persoane nevaccinate ajung la ATI.
Arafat a explicat că în orice scenariu se încearcă pe cât posibil să nu fie afectată economia, sau impactul să fie cât de mic posibil. Astfel, nu sunt excluse scenariile în care se va face accesul în restaurant pe baza adeverinței de vaccinare, sau implementarea altor măsuri întâlnite deja în Franța sau în Grecia.
„Cert este un lucru: nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic. Asta înseamnă ca alternative gen: da, nu intră toată lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinații vor putea să intre sau vaccinații și testații vor putea să intre – măsuri pe care le vedem în Franța, în Grecia în unele zone – va fi posibil să se întâmple”, a declarat șeful DSU.
De asemenea, Raed Arafat e de părere că este imposibil să se închidă total economia, mai ales când există o categorie de oameni care reprezintă un risc minor, și anume cei vaccinați.
„Nu vreau să se ia că am spus că așa va fi, eu dau ipoteze văzând ce este în alte țări și fiind sigur că este imposibil să revenim la închideri totale și să spunem că gata, închidem restaurantele complet, închidem totul complet, când există o categorie de oameni care reprezintă un risc minor dacă intră și consumă și participă la aceste activități și atunci impactul economic este unul mai mic”, a adăugat Raed Arafat.
Șeful DSU este de părere că situația de la noi din țară încă se menține drept una bună, deși numărul cazurilor a crescut ușor în ultimele zile.
„Noi încă stăm bine, chiar dacă se observă o creștere, încă suntem cu 30 și ceva de pacienți în terapie intensivă, încă suntem cu 100 și ceva de cazuri pe zi, dar vom urmări ce se întâmplă în celelalte țări”, a spus Arafat.
De asemenea, acesta nu este de părere că trebuie să se ia momentan măsuri restrictive la fel de dure precum cele din Franța, Italia sau Grecia.
„Dar dacă creștem peste anumite incidențe, este posibil să ajungem acolo. Fără îndoială, măsuri care să limiteze răspândirea, dar care să permită mai multe activități decât au fost în alte perioade de restricții, dar în condiții de siguranță, da, se pot propune.”, a explicat Arafat.