Nicuşor Dan zice c-o să dârdâim mai puțin în case. “Iarna asta o să fie ceva mai bine decât iarna trecută”. Cât despre prețul gigacaloriei, mai așteptăm puțin

21 oct. 2022
215 Afișari
Nicuşor Dan zice c-o să dârdâim mai puțin în case. “Iarna asta o să fie ceva mai bine decât iarna trecută”. Cât despre prețul gigacaloriei, mai așteptăm puțin
Nicuşor Dan zice c-o să dârdâim mai puțin în case. “Iarna asta o să fie ceva mai bine decât iarna trecută”. Cât despre prețul gigacaloriei, mai așteptăm puțin | Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Bună dimineața, București! A fost frig azi-noapte, dar azi e soare, poate ne ajută să privim mai cu speranță spre iarna care vine. În acest ton optimist e și cea mai recentă declarație a primarului general Nicușor Dan, care a fost aseară la televizor, la Digi 24, și a vorbit despre problemele orașului, de la ciorile și porumbeii din Parcul Cișmigiu și până la subiectul care ne dă fiori reci pe șira spinării: căldura în casele din  București.

Nicușor Dan: Nu există intenție de a majora prețul gigacaloriei

Aici apare optimismul primatului: Nicușor Dan spune că iarna aceasta va fi ”ceva mai bine” decât iarna trecută și că, în principiul, prețul gigacaloriei nu va crește în București:

Răspunsul o să îl avem la 1 noiembrie, în ceea ce priveşte preţul total al gigacaloriei. În momentul de faţă, preţul este 860 de lei, primăria plăteşte 510, cetăţenii 350. Nu există nicio intenţie de a majora acest preţ, pentru cetăţeni. În ceea ce priveşte preţul pe care bucureştenii îl vor plăti în această iarnă, el va fi 346 lei cu TVA, aşa cum este acum, orice s-ar întâmpla. Trebuie spus că există o decizie corectă a Guvernului de a plafona, pe  parcursul acestei ierni, preţul la furnizarea gazelor pentru populaţie, inclusiv cele care sunt în sistem centralizat. Deci din punctul ăsta de vedere, din noiembrie, până în martie, suntem acoperiţi.

Primarul general: Iarna asta va fi mai bine decât iarna trecută

Și situația cu avariile din rețeaua de termoficare e mai bună decât în trecut, mai zice primarul general: 

Trebuie să privim în perspectivă şi suntem în fiecare zi puţin mai bine decât în ziua precedentă, după ce 15 ani am fost mai rău. Iarna asta o să fie ceva mai bine decât iarna trecută şi asta pentru că am făcut reparaţii, am deschis şantiere, o să avem o centrală în plus care va funcţiona înainte de Crăciun, pentru că Bucureştiul este dezechilibrat, are două mari CET-uri în sud, două în vest şi mai avea două în nord-est care au fost desfiinţate. Punem una provizorie în loc nu aşa de mare cum ar trebui ca să le compensăm pe cele două, dar va ajuta. Reviziile care vizează CET-urile se fac în cursul verii şi am avut întreruperi de furnizare în cursul verii. În cursul iernii, toate CET-urile din Bucureşti, cele 4 mari şi cele mici sunt programate să funcţioneze continuu şi când nu va fi apă caldă şi căldură sau când nu va fi suficientă, se va datora unei avarii.

Cât la sută din căldură se mai pierde în rețea

Primarul general al Capitalei declară că pierderile de apă de pe reţea sunt mai puține decât anul trecut, iar asta ar fi o realitate măsurabilă. Că apa caldă din conducte ajunge mai puțin pe șosele, bulevarde sau aiure în pământ și mai mult la robinete și-n calorifere:

Există un indicator care este sigur, care arată câtă apă pierzi. Pe această reţea care are 1.000 de km. Cu câtă apă pierzi mai mult, cu atât înseamnă că ai găuri mai multe şi cu atât presiunea care trebuie să ajungă la bucureşteni e mai mică. Şi temperatura implicit. Acest indicator acum câţiva ani era la 24 la sută, în 2020 a fost cea mai rea, cu 27 la sută, noi am reuşit să îl scădem un pic, am ajuns la 36 la sută. Trebuie să ajungem înapoi, cel puţin la 25. Asta necesită timp, dar cel puţin ştim în ce  direcţie merg. În fiecare lună pierdem  mai puţină apă decât luna precedentă din anul trecut.

Așadară, să sperăm că iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies