O firmă care construieşte locuinţe lângă Parcul Tineretului, amendată azi pentru defrişări ILEGALE

de:
14 mai 2014
10 Afișari
O firmă care construieşte locuinţe lângă Parcul Tineretului, amendată azi pentru defrişări ILEGALE

UPDATE Ultima amendă, cea de miercuri, în valoare de 5.000 de lei a fost aplicată firmei SC Construcţii Locuinţe Noi CHI SRL de către Poliţia Locală Sector 4 pentru că firma care intenţionează să dezvolate un proiect imobiliar în zonă a tăiat azi zeci de copaci, fără a avea însă aviz de defrişare de la Primăria Capitalei. 

„Aceasta este cea de-a patra amendă aplicată acolo pentru defrişarea arborilor. Până acum, amenzile au fost aplicate pe persoană fizică. Astăzi, când a apărut şi panoul cu numele constructorului, a fost aplicată amendă pe persoană juridică, aceasta fiind în valoare de 5.000 de lei”, a declarat pentru B365.RO directorul Direcţiei de Mediu din cadrul Poliţiei Locale Sector 4. 

Conform lui Nicuşor Dan, proprietara, Marioara Micşunescu, sau persoana căreia aceasta i-a vândut mai departe terenul, a obţinut autorizaţie de construire, dar nu şi aviz de defrişare de la Primăria Capitalei, aşa cum prevede legea. „Aceasta trebuie să construiască păstrând copacii existenţi pe teren”, susţine Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”. 

În schimb, în ultimele zile, pe terenul acesteia s-au tăiat mai mulţi copaci, chiar dacă nu exista aviz de defrişare emis de Primăria Municipiului Bucureşti. 

La sesizarea mai multor cetăţeni, Poliţia Locală Sector 4 a intervenit împreună cu Direcţia de Mediu din cadrul instituţiei şi a aplicat deja trei amenzi consecutive: una pentru că a tăiat doi copaci, una pentru că a tăiat trei copaci şi o alta pentru că a tăiat mai multe crengi de arbori pentru a face loc unei construcţii, a declarat pentru B365.RO Adrian Ionescu, directorul Poliţiei Locale Sector 4  care a adăugat că valoarea totală a sancţiunilor aplicate pentru defrişările ilegale este de 300 de lei, până acum. 

„Colegii mei sunt deja pe drum spre parcul Lumea Copiilor (n.r. – pe proprietatea unde sunt tăiaţi din nou copaci azi şi care este localizată în parcul Tineretului), împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Mediu din Poliţia Locală deoarece am primit din nou sesizare din partea vecinilor că se taie copacii. În maxim 20 de minute vor ajunge acolo”, a completat Ionescu la ora 10.30 menţionând, totodată, că a fost sesizată şi Garda de mediu în acest sens. 

Ce fel de proiect imobiliar se construieşte lângă Parcul Tineretului

Actualul proprietar al terenului care a aparţinut Marioarei Micşunescu, Ion Chiriţă, a declarat că în urmă cu câteva luni a cumpărat terenul pe care urmează să dezvolte un proiect imobiliar.

La jumătatea lunii octombrie 2012, Primăria Sectorului 4 a fost obligată, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, să elibereze autorizaţia de construire pentru un ansamblu rezidenţial pe un teren de două hectare din Parcul Tineretului, proprietatea Mărioarei Micşunescu, pe care sunt plantaţi peste 500 de copaci.

Proprietara terenului din strada Pridvorului nr. 28, aflat pe una dintre laturile Parcului Tineretului, a obţinut o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă care obliga Primăria Sectorului 4 să avizeze autorizaţia de construire a unui ansamblu de locuinţe pe acest teren de două hectare din parc.

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, pe 11 iunie 2007, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, să oblige Consiliul General al Municipiului Bucureşti să emită o hotărâre prin care să fie aprobat un schimb între terenul aflat în proprietatea Marioarei Micşunescu şi un teren cu aceeaşi suprafaţă situat în „zona destinată relocării terenurilor ce au fost retrocedate”, aflat în domeniul privat al municipiului Bucureşti, în Parcul Tineretului, în conformitate cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat prin Hotărârea CGMB 232/2005.

Însă, timp de aproape un an, Micşunescu nu a intrat în posesia acestui teren. Pe 16 mai 2008, Mărioara Micşunescu a dat în judecată 19 consilieri municipali care au lipsit de la votarea proiectului privind schimbul de terenuri, la o şedinţă a CGMB din aprilie, cerând instanţei ca aceştia să plătească despăgubiri de un milion de lei şi penalităţi de 20 la sută din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la aprobarea proiectului.

Pe 29 mai 2008, consilierii municipali au aprobat proiectul, astfel că Mărioara Micşunescu a devenit proprietara unui alt teren, situat tot într-o zonă verde, ce permitea însă un regim de construire de locuinţe tip P+2, conform PUZ-ului aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în anul 2005.

Reprezentanţii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bucureşti, care au dat avizul de mediu pentru PUD str. Pridvorului nr. 28, declarau, pentru MEDIAFAX, că amplasamentul respectiv este un teren intravilan situat în subzona L 1.a a locuinţelor individuale şi colective mici cu maxim P + 2 niveluri situate în afara perimetrelor de protecţie, conform PUZ Parcul Tineretului aprobat prin Hotărârea CGMB 232/2005.

Această clasare a fost automat preluată şi în certificatele de urbanism emise de Consiliul Local al Sectorului 4 în 2008, în vederea aprobării PUD-ului, şi respectiv în 2010, prin care se solicită construcţia ansamblului rezidenţial S + P + 2E + M.Astfel, cum nici în documentaţia de urbanism terenul nu era clasat ca spaţiu verde şi în niciunul din certificatele de urbanism nu a fost specificată existenţa vreunui spaţiu verde amenajat, ARPM a autorizat construcţia ca pe oricare alta dintr-o zonă de locuit, prevăzându-se realizarea de spaţiu verde pe 32 la sută din teren, similar cu toate cazurile de construcţii rezidenţiale.

Cookies