Nicușor Dan vs prefectul Greblă în bătălia „PUZ Zone Protejate”: Aici sunt doar câteva dintre clădirile în pericol imediat. Rechinii imobiliari vor să le demoleze
Nicușor Dan vs prefectul Greblă în bătălia "PUZ Zone Protejate": Aici sunt doar câteva dintre clădirile în pericol imediat. Rechinii imobiliari vor să le demoleze. Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan
Prefectul Toni Greblă a anunțat că urmează să atace în instanță PUZ-ul pentru Zonele Protejate din București, iar primarul general al Capitalei se opune vehement. Nicușor Dan subliniază că acest regulament protejează clădirile care încă nu au fost declarate monument și pe care rechinii imobiliari vor să le demoleze pentru a construi în loc blocuri.
Nicușor Dan își exprimă îngrijorarea, după ce Prefectul a anunțat că urmează să atace în instanță PUZ Zone Protejate București
Primarul general al Capitalei explică că, PUZ Zone Protejate (ZP) este unicul document care menționează gradul de protecție al clădirilor și care permite protejarea celor care încă nu au fost declarate monument și „pe care rechinii imobiliari le vor demolate pentru a pune în loc blocuri”.
Doar în PUZ ZP sunt marcate separat spațiile verzi, puținele rămase în zona centrală a Bucureștiului și care sunt extrem de vânate de dezvoltatorii imobiliari.
„Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță, prefectul Toni Greblă și alți apărători ai acestui demers, respectiv că rămâne în picioare PUG-ul și în baza lui aceste spații verzi și clădiri istorice vor fi protejate”, declară Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.
PUG (Planul Urbanistic General) și PUZ ZP (Planul Urbanistic Zonal pentru Zone Protejate) sunt două documente ce au fost elaborate și gândite să funcționeze împreună. Din acest motiv, în anul 2000, au fost votate în aceeași ședință.
Câteva case și zone verzi din Capitală ce se află în pericol
„Pentru a ilustra mai bine îngrijorarea pentru intenția anunțată oficial a Prefectului de a suspenda în instanță PUZ Zone Protejate (PUZ ZP), am selectat câteva case și zone verzi din București aflate în pericol imediat”, transmite Nicușor Dan.
Selecția publicată de primarul general al Capitalei:
Știrbei Vodă 132. Clădirea este în pericol de demolare. Gradul de protecție – MAXIM în PUZ Zone Protejate. În anul 2020 a fost emisă o autorizație de demolare, suspendată în prezent de instanță. Aici se dorește construcția unui bloc P+7.
Dionisie Lupu 39. Clădirea este în pericol de demolare. Gradul de protecție – MAXIM în PUZ Zone Protejate. În anul 2020 a fost emisă o autorizație de demolare, chiar dacă, anterior, Ordinul Arhitecților demarase o procedură de clasare ca monument.
Modrogan 1. Grădina incredibil de frumoasă care înconjoară Palatul Modrogan este declarată în totalitate spațiu verde în PUZ Zone Protejate. Cu toate acestea, aici au fost construite blocuri, iar legalitatea actelor în baza căruia a fost ridicat este dezbătută în prezent în instanță. „Dacă PUZ Zone Protejate ar fi suspendat, această construcție ar intra în legalitate”, subliniază Nicușor Dan.
Kiseleff 45. În “Grădinile Versailles ale Bucureștiului” a fost proiectat un bloc imens a cărei construcție este, pentru moment, suspendată de instanță pentru nerespectarea parametrilor, respectiv de spațiu verde, prevăzut în PUZ zone protejate.
Cărturești Magheru. Spațiul verde ce are grad de protecție MAXIM. Dacă PUZ Zone Protejate ar fi suspendat, acest loc vânat de dezvoltatorii imobiliari ar dispărea imediat, iar în locul lui ar putea răsări un bloc.
Primăria Capitalei, alături de alte două instituții importante din București, au fost iluminate noaptea trecută, în semn de solidaritate pentru persoanele care suferă de distrofii musculare
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că iMapp, cel mai mare eveniment de video mapping din lume, revine în București. Evenimentul va avea loc în Piața Constituției. iMapp
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a mers pe șantierul de termoficare de pe Șoseaua Mihai Bravu, unde se face proba de presiune pentru încă 1.500 de metri de conductă de termoficare