Nicușor Dan vs Gabriela Firea. Replici între cei doi privind ratingul acordat Bucureștiului. Primarul General: Două întrebări pentru cine crede așa bazaconii

05 nov. 2023
1671 Afișari
Nicușor Dan vs Gabriela Firea. Replici între cei doi privind ratingul acordat Bucureștiului. Primarul General: Două întrebări pentru cine crede așa bazaconii
Nicușor Dan vs Gabriela Firea. Replici între cei doi privind ratingul acordat Bucureștiului. Primarul General: Două întrebări pentru cine crede așa bazaconii \ Sursă foto: Facebook

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a publicat o reacție la acuzele aduse de fostul edil, Gabriela Firea. Acesta din urmă transmite ratingul actual al Bucureștiului (stabilit de agenția de rating Fitch) nu este o reușită a Primăriei Municipiului București.

Replici între Nicușor Dan și Gabriela Firea privind ratingul orașului

Joi, în data de 2 noiembrie 2023, Nicușor Dan a anunțat pe pagina sa de Facebook că agenția de rating Fitch a stabilit ratingul Capitalei la BBB- stabil. Ulterior, Gabriela Firea a transmis, tot pe rețelele de socializare, că acest rating nu este o reușita primarului, ci a bucureștenilor.

De asemenea, Firea a anunțat că Bucureștiul a avut acest rating și în perioada 2016-2020, în mandatul ei.

Iată mesajul transmis de fostul primar:

Bucureștenii și antreprenorii au ridicat ratingul Bucureștiului, în ciuda blocării tuturor investițiilor. Agenția de rating Fitch a stabilit ratingul Capitalei la BBB- stabil, așa cum a fost între 2016 și 2020 în mandatul meu de primar general. Nu este o reușită a primarului general care stă pe un morman de bani, în timp ce orașul se scufundă!

Capitala a mai fost stabilă financiar, cu excepția anilor pandemiei COVID-19 și a războiului din Ucraina când au fost probleme economice peste tot.

Susținătorii primarului general încearcă, din nou, să-i păcălească pe bucureșteni și transmit doar pe bucăți analiza agenției Fitch. De exemplu, nu prezintă ratingul pe termen lung, indicatorul cel mai important, ci se laudă cu faptul că „profilul individual de credit al Bucureștiului” a crescut. Ce trebuie să știe bucureștenii este că în ultimii trei ani, Primăria Capitalei a primit de două ori mai mulți bani de la bugetul național și a fost ridicat gradul de îndatorare.

Pe lângă asta, Gabriela Firea spune că toate proiectele pe care primarul general le-a derulat pe perioada mandatului au fost pregătite de echipa sa. Ele nu au fost puse însă în practică deoarece nu au existat suficiente fonduri:

Mai spun acești susținători ai lui Nicușor Dan că agenția Fitch a lăudat planul său ambițios de investiții și valoarea fondurilor nerambursabile atrase. Ce omit este că toate proiectele de investiții aflate acum în derulare sunt moștenite, găsite de Nicușor Dan în Primăria Capitalei, pregătite de echipa Firea.

Apoi, în mandatul meu nu am avut la dispoziție fondurile din PNRR. Totuși, am atras fonduri nerambursabile de 1 miliard de euro, iar o bună parte din bani au ajuns fizic în visteria Capitalei după ce am predat mandatul de primar general.

Cetățenii nu mai pot fi mințiți și doar ei pot trage concluzia dacă în București curge „lapte și miere”, când pe străzi este mizerie, parcurile sunt în paragină, marile proiecte de investiții sunt blocate, iar dezvoltatorii sunt „oile negre”.

Primarul General al Capitalei a revenit cu un răspuns la mesajul transmis de fostul edil. Nicușor Dan o acuză pe Firea că spune două minciuni. De asemenea, primarul adresează două întrebări.

Iată mesajul transmis de Nicușor Dan:

Într-o postare patetic – financiară, fostul primar Firea ne spune că situația financiară a Bucureștiului a fost stabilă până la sfârșitul mandatului său.

Două întrebări pentru cine crede așa bazaconii: dacă situația era stabilă, de ce nicio bancă nu a vrut să împrumute PMB în vara lui 2020? Și de ce erau conturile blocate?

Mai spune două minciuni cât casa. Că PMB în mandatul meu a primit de două ori mai mulți bani de la bugetul național decât în mandatul său. Și că a lăsat proiecte pe fonduri europene de un miliard de euro.

Povestea cu proiectele europene de un miliard de euro seamănă cu povestea sutelor de tone de tablier metalic pe care zice că le-ar fi lăsat pentru Podul Doamna Ghica și pe care nu le-a găsit nimeni.

Ratingul Capitalei a fost stabilit de agenția Fitch în urmă cu două săptămâni. Mai multe informații despre această analiză pot fi consultate accesând ACEST link.

Cookies