Nicușor Dan vrea să dea o lovitură în ședința CGMB de azi de la Primăria București. Modificări majore în comisia-cheie din PMB: cea de Urbanism

30 sept. 2021
201 Afișari
Nicușor Dan vrea să dea o lovitură în ședința CGMB de azi de la Primăria București. Modificări majore în comisia-cheie din PMB: cea de Urbanism
Nicușor Dan vrea să dea o lovitură în ședința CGMB de azi de la Primăria București. Modificări majore în comisia-cheie din PMB: cea de Urbanism

O ședință CGMB este programată în cursul zilei de joi la Primăria București. Consilierii generali ai Capitalei trebuie să voteze o serie de modificări majore în cea mai importantă comisie din PMB, Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism.

Ședința CGMB de azi, propusă de primarul Nicușor Dan, pregătește schimbări majore în cea mai importantă comisie din Primăria Capitalei. Consilierii generali ai Bucureștiului se întâlnesc în şedinţă în cursul zilei de joi, de la ora 14,00.

Ședința CGMB de joi, extrem de importantă în Primăria Capitalei

Pe ordinea de zi figurează 20 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără și aprobarea noii componenţe a Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism, considerată una dintre cele mai importante din Primăria Capitalei. Mai mult, edilul a suspendat încă din primăvară planurile de urbanism zonal de la sectoare pentru a le reface.

Schimbări mari în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism

Primarul General a anunțat că va schimb componența Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism. Astfel, din aceasta vor face parte: Toader Popescu, Irina Popescu-Criveanu, Veronica Ileana Marin, Ilinca Păun Constantinescu, Ioana Tudora, Mihaela Hărmănescu, Cătălin Berescu, Andrei Răzvan Voinea, Petru Mortu, Andreea Liliana Pop, Bogdan Silviu Şandric, Bogdan Alexandru Suditu, Şerban Marinescu.

Ședință CGMB. Primăria Capitalei a primit acordul să cumpere activele ELCEN. Valoarea acestora se ridică la 1 miliard de lei
Ședință CGMB. Primăria Capitalei a primit acordul să cumpere activele ELCEN. Valoarea acestora se ridică la 1 miliard de lei

Decizia vine după ce acum câteva zile, Nicuşor Dan, spunea, într-un interviu pentru B1 TV, că în comisie vor fi numiţi profesionişti. Edilul a ținut să precizeze că vor fi oameni „care nu au făcut porcării”. Mai mult, a promis că de acum înainte Bucureştiul va beneficia de o dezvoltare urbană echilibrată.

„În sensul că, bineînţeles, dacă eşti proprietar pe două hectare, e dreptul tău să construieşti, numai că această construire trebuie să fie făcută în nişte parametri care să se încadreze în regula de construire a Bucureştiului, care este Planul Urbanistic General.

Asta înseamnă că dacă faci zeci de mii de apartamente şi tu eşti în zonă mixtă, în termeni tehnici, să fii obligat să ai şi o locaţie pentru un dispensar, să fii obligat să ai şi o locaţie pentru o şcoală şi o grădiniţă, tocmai pentru ca locuitorii de acolo să nu aglomereze Bucureştiul şi să îşi piardă timpul ducându-şi copiii la şcoală în altă parte”, a spus Nicușor Dan la începutul săptămânii.

Mai jos vedeți și alte proiecte importante care au ajuns pe ordinea de zi de astăzi.

Colaborare între Politehnică și Primăria Sector 2, votată în ședința CGMB

De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței CGMB mai apare și un proiect prin care Primăria Sectorului 2 ar putea fi împuternicită să iniţieze o colaborare cu Universitatea Politehnica Bucureşti. Cele două entități vor să înfiinţeze şi să dezvolte unui Incubator de Afaceri (ESA BIC Ro) în cadrul programelor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

„Incubatorul are ca scop promovarea mediului antreprenorial în domeniul tehnologiilor spaţiale. Potrivit proiectului, acordul ar urma să fie încheiat pe o durată de 60 de luni. El urmează să aibă o valoare totală de 2,5 milioane euro, dintre care contribuţia Sectorului 2 va fi de 1,25 milioane euro, respectiv 250.000 de euro/an, pe durata a cinci ani. Contribuţia Universităţii Politehnica va fi aceeaşi, reprezentând parte din proiectul European Space Agency Business Incubation Centre Romania (ESA BIC România), finanţat de ESA”, se arată în expunerea de motive.

Parteneriat între Municipiul București și Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar

De asemenea, consilierii municipali vor decide astăzi în privinţa încheierii unui parteneriat între Municipiul Bucureşti şi Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar. Menirea proiectului este să dezvolte cadrul organizatoric de încurajare a participării preşcolarilor, elevilor şi studenţilor la activităţi cu caracter sportiv.

„PROEDUS şi Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar urmează să elaboreze normele şi regulamentul pentru finanţarea unor programe sportive. Municipiul Bucureşti va iniţia, sprijini, finanţa, implementa şi desfăşura activităţile convenite în programul respectiv. Tot Municipiul Bucureşti va urmări implicarea în program a Direcţiei pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti şi a federaţiilor sportive naţionale sau a asociaţiilor pe ramură de sport”, arată proiectul.

Se construiesc drumuri radiale în Capitală

De asemenea, CGMB va dezbate şi încheierea unui protocol de colaborare între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Consiliul Judeţean Ilfov şi Municipiul Bucureşti. Acesta prevede realizarea şi implementarea drumurilor radiale.

În acest sens, urmează să fie actualizat şi completat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov, pentru realizarea şi implementarea Proiectului Integrat Orbital Bucureşti şi Drumurile radiale conexe.

Conform protocolului, drumurile radiale, care ajută la creşterea atractivităţii Investiţiei autostrăzii A0 – Inel Bucureşti prin conectarea acesteia la municipiul Bucureşti şi aria metropolitană, sunt în număr de zece şi însumează o lungime totală de peste 96 km.

Cookies