Nicușor Dan vrea amenzi de 5 ori mai mari pentru oricine taie copaci în București fără acordul lui. În orașul fără verde, cad pomi ba de la furtuni, ba de la caniculă

26 iul. 2023
1741 afișări
Nicușor Dan vrea amenzi de 5 ori mai mari pentru oricine taie copaci în București fără acordul lui. În orașul fără verde, cad pomi ba de la furtuni, ba de la caniculă
Nicușor Dan vrea amenzi de 5 ori mai mari pentru oricine taie copaci în București fără acordul lui. În orașul fără verde, cad pomi ba de la furtuni, ba de la caniculă | Sursa foto: Facebook - Primăria Sectorului 6

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, vrea să crească amenzile pentru persoanele care taie copaci fără să aibă semnătura lui. Acestea ar putea ajunge de la 1.000 de lei la 5.000 de lei.

Nicușor Dan vrea să crească amenzile pentru cei care defrișează copaci fără semnătura lui

Primarii de la sectoarele din Capitală au început defrișările și toaletările copacilor fără să mai aștepte avizele. Nicușor Dan a decis să crească amenzile în urma acestei situații.

Săptămâna aceasta, autoritățile din Sectorul 2 au făcut apel la prefectul Municipiului București care a avizat defrișarea a peste 2.000 de arbori uscați, potrivit Antena3.ro.

În ședința de Consiliu General, care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, primarul general al Capitalei propune ca amenzile să crească până la 5.000 de lei.

Pentru defrișarea unui copac este nevoie de o cerere care trebuie depusă la Primărie. O comisie va analiza cererea și va decide dacă se poate tăia sau nu copacul respectiv. Este o procedură destul de simplă, dar care, în realitate, durează foarte mult.

Iată ce se regăsește în hotărâre:

Alin. (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4. 000 la 5.000 lei, pentru persoanele fizice si de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoane juridice, urmatoarele fapte:
a) Decojirea radacinilor/trunchiurilor/ramurilor arborilor, baterea de corpuri straine pe radacini/trunchiuri/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare si reclame, gaurirea arborilor), legarea de sfori sau sarme neautorizate (care pot strangula radacinile/trunchiurile/ramurile) turnarea de substante toxice, saline sau inflamabile pe tulpinile arborilor, interventia de orice fel pe radacini/trunchiuri/ramuri arborilor, arbustilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii;
b) Defrisarea oricarui arbore sau arbust, fara avizele mentionate la Art. 6 (1);
c) Taierea de ramuri de arbori si arbusti (interventii Tn coronamente/toaletari) fara avizele mentionate la Art. 6(1);
d) Transplantarea arborilor si arbustilor fara avizele mentionate la Art. 6 (1);
e) Nerespectarea regulilor de aparare Tmpotriva incendiilor pe spatiile verzi;
f) Distrugerea totala sau partiala a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, cladirilor, chioscurilor, Tmprejmuirilor si fantanilor arteziene;
g) Deteriorarea aleilor, cailor de acces, bordurilor, stalpilor de iluminat, gurilor de incendiu, retelelor electrice si de irigat, gurilor de scurgere si a capacelor caminelor retelelor de utilitati din spatiile verzi;
h) Prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor si gradinilor;
i) Aruncarea de ambalaje, hartii, sticle, resturi menajere, tigari, cadavre de animale si orice alte deseuri pe spatiile verzi, alei, fantani, lacuri, bazine

Totodată, primarul Capitalei vrea ca administratorii de parcuri care nu amenajează piste pentru bicicliști, acolo unde este posibil, să fie amendați cu 5.000 de lei.

Nicușor Dan ar putea să se amendeze singur. Cele mai multe parcuri se află în administrarea Primăriei Capitalei și nu beneficiază de piste.

Mai puțin de 10% din copacii uscați nu au fost toaletați

În Capitală, din copacii uscați care stau să cadă nu au fost toaletați nici măcar 10% dintre aceștia, a transmis Antena3.ro.

Nicuşor Dan nu a răspuns solicitărilor făcute de primarii de la sectore. Aceștia se plâng pentru că au existat cazuri în care chiar și atunci când vremea era bună copacii s-au prăbușit pe străzi.

Pe timpul furtunilor, cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență intervin în zeci de cazuri în care copacii cad pe carosabil, locuinţe sau maşini. Aceste situații pot pune viața locuitorilor în pericol.

De exemplu, recent, un copac a căzut pe o stradă principală din nordul Capitalei din senin, fără ca vântul să bată.

În momentul căderii, copacul a agățat și firele de înaltă tensiune, a dărâmat un stâlp de electricitate și a blocat traficul. În urma acestui incident, nu au existat victime, din fericire.

Nicuşor Dan a spus că avizele de defrişare sau toaletare trebuie să fie analizate foarte bine. De aceea durează foarte mult până se ajunge la semnătura primarului general pentru a se lua o decizie finală.

Între anii 2021 și 2023 au fost depuse, la PMB, peste 20.000 de cereri de toaletare și defrișare arbori. Doar 1.400 de avize de defrișare/toaletare au fost emise.

Primarii sectoarelor nu mai vor să aștepte după avizele de la Primăria Capitalei

Primarii sectoarelor din București nu mai vor să aștepte după avizele de la Primăria Capitalei pentru toaletarea copacilor. Oamenii se plâng pe rețelele de socializare de copacii uscați care se întâlnesc la tot pasul.

Autorizațiile de defrișare așteaptă să fie aprobate de Nicușor Dan de mai bine de doi ani.

PS2 a convocat un Comitet de Urgență și a solicitat Prefecturii Capitalei avizarea defrișărilor. În urma solicitării, prefectul i-a cerut primarului să urgenteze toate solicitările în termen de 30 de zile.

ADP Sector 2 a început o acțiune prin care peste 2.000 de copaci vor fi tăiați. Toaletarea va dura aproximativ 2 luni. Sunt vizați copacii uscați din parcuri, parcări, zona blocurilor și de pe străzi.

Și primarul Sectorului 6 și-a exprimat opinia, pe Facebook, despre avizarea defrișărilor care se obțin foarte greu de la PMB:

Dacă PMB ar aviza defrișările și toaletările necesare, pagubele ar fi mai reduse. ADPDU Sector 6 a făcut demersurile necesare obținerii avizelor de la Directia de Mediu din cadrul PMB, însă nu l-am primit. În lipsa avizelor nu ne este permis sa intervenim preventiv.

Acesta a mai spus că, doar anul acesta, PS6 a depus sute de cereri la Primăria Capitalei:

Numai anul acesta, ADPDU Sector 6, a înaintat către Direcția de Mediu din cadrul PMB 243 solicitări punctuale pentru emiterea avizului de specialitate din care: 109 solicitări pentru emitera avizului de toaletare (pentru aprox 850 arbori), 161 de solicitari pentru defrișarea unui număr de 278 arbori aflați în declin biologic avansat sau uscați 100%).

Deși am respectat toate reglementările în vigoare, din păcate, până în acest moment nu a fost emis niciun aviz pentru niciuna din solicitările trimise la PMB în acest an.

ISU București-Ilfov anunța, pe 14 iulie, că în urma fenomenelor meteo, a gestionat 46 de intervenții – 44 au fost în municipiul București și două in județul Ilfov.

Acestea au constat în îndepartarea a 44 de copaci căzuți, un stâlp căzut și un element de construcție smuls. Au fost avariate 33 de mașini și un acoperiș. O persoană a fost surprinsă într-un autoturism, de un copac căzut. Aceasta a fost transportată la spital.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies