Nicușor Dan, vești bune înainte de Revelion: O să începem să înlocuim rețeaua principală de termoficare

30 dec. 2020
41 Afișari
Nicușor Dan, vești bune înainte de Revelion: O să începem să înlocuim rețeaua principală de termoficare

Primarul Nicușor Dan a vorbit, marți seară, în emisiunea lui Silviu Mănăstire, despre planurile pentru București în 2021. Una dintre cele mai arzătoare probleme pare să fie cea a rețelei de termoficare, iar edilul are doar planuri mari în această privință.

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a explicat, marți, pentru B1 TV, că în această iarnă sunt mai multe avarii la rețeaua de termoficare decât în iarna trecută.

În primele două luni de mandat spune că a făcut o serie de pași spre rezolvarea acestor probleme. Astfel, 300 de milioane de euro vor fi investite în înlocuirea a 200 de kilometri din rețeaua principală lungă de 1000 de kilometri. Lucrările se vor face de așa natură încât traficul să fie cât mai puțin afectat, deși acest lucru e inevitabil, a mai spus edilul. Nicușor Dan a mai atras atenția că ELCEN nu mai e în insolvență, așa că poate accesa fonduri europene pentru construcția de noi centrale, mai ales că cele de acum sunt din anii ’60, scrie b1.ro.

Sistemul de încălzire centralizată e singurul viabil, cu toate belele lui

Nicușor Dan a explicat de ce e preferabil sistemul de încălzire centralizată în locul centralelor de apartament sau a celor de cvartal.

„Sistemul de încălzire centralizată e singurul viabil, corect acum, cu toate belele lui. Pentru că e vorba de eficiență energetică și e vorba de poluare. Mulți oameni care au centrale de apartament poluează mult, mult mai mult decât un CET la marginea orașului și e și o chestiune operațională. Chiar dacă am vrea să trecem toți acum pe centrale, nu ar fi capacitatea logistică a Distrigazului pentru a extinde rețelele să se branșeze. Au spus că ar dura 10 ani. Deci e exclus altă variantă. Centralele de cvartal e o soluție interesantă, dar e mai bună cea centralizată din perspectivă energetică și de poluare”.

Ce a făcut în primele 2 luni de mandat

„Ce am reușit să fac în aceste două luni. Am reușit să semnăm contractul cu Ministerul Fondurilor Europene, deci implicit cu Comisia Europeană, pentru 300 de milioane de euro cu care o să începem să înlocuim rețeaua principală, unde sunt cele mai mari pierderi. 300 de milioane ajung pentru 200 de kilometri, rețeaua are 1000 de kilometri. Mai avem o promisiune pentru încă 200 de milioane prin PNRR.

Parte din conductele astea trec pe sub șosele, deci o să afectăm traficul și tot ce putem face e să împărțim în loturi mici și să atragem cât mai muții constructori care să lucreze în paralel și în schimburi, astfel încât să dureze cât mai puțin intervenția. PMB e proprietarul rețelei și cea care a semnat contractul.

Al doilea lucru e acel mecanism pe care l-am făcut cu domnii Cîțu și Popescu. Am reușit să compensăm niște bani și să scoatem ELCEN-ul din insolvență. El poate să aplice pentru bani europeni și să aibă centrale mult mai performante energetic și care nu au inerția pe care o au centralele de acum”, a mai explicat primarul.

Nicușor Dan a mai precizat că, în acest moment, la call centre-ul dedicat sunt primite cam 300 de apeluri pe zi privind avariile. Când a căzut CET Sud, media era de 1.200 apeluri/zi.

Cookies