Nicușor Dan va permite, până la urmă, organizarea paradei Bucharest Pride pe 14 august. Unde va avea loc și câte persoane pot participa

09 aug. 2021
211 Afișari
Nicușor Dan va permite, până la urmă, organizarea paradei Bucharest Pride pe 14 august. Unde va avea loc și câte persoane pot participa
Nicușor Dan va permite, până la urmă, organizarea paradei Bucharest Pride pe 14 august. Unde va avea loc și câte persoane pot participa. Sursa foto: Unsplash

Primarul Capitalei, Nicușor Dan a aprobat solicitarea Asociației ACCEPT pentru organizarea marșului „Bucharest Pride” sâmbătă, 14 august 2021. Inițial, edilul s-a opus organizării acestui eveniment, deoarece avea loc în centrul Capitalei, o zonă ce era tranzitată de multă lume cu ocazia proiectului „Străzi Deschise”, care are loc în fiecare weekend.

Nicușor Dan s-a răzgândit, „Bucharest Pride” va avea până la urmă loc pe 14 august 2021, așa cum cerea Asociația ACCEPT, care reprezintă persoanele LGBTQ. Decizia a fost luată luni după-amiază, în urma unei runde de negocieri ce a avut loc între Primăria Capitalei și ACCEPT.

Invitația la dialogul de astăzi a fost făcută de către PMB pentru a asigura „desfășurarea în condiții de legalitate” a marșului „Bucharest Pride”, după ce Florin Buhuceanu, membru ACCEPT, a spus că va organiza evenimentul pe Calea Victoriei, pe 14 august, chiar și fără acordul Primăriei Capitalei. Acesta spune că parada este justificată într-o zi de sâmbătă, întrucât urmează o tradiție a membrilor comunității LGBT de a se reuni într-o astfel de zi.

Câte persoane vor participa la „Bucharest Pride” 2021

După întâlnirea de astăzi de la Primăria Capitalei, cele două părți au ajuns la un compromis – „Bucharest Pride” 2021 va avea loc sâmbătă, 14 august, pe traseul cerut de ACCEPT – Piața Victoriei – Calea Victoriei – Piața Universității, însă vor putea participa doar 500 de persoane, pentru a se respecta restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, dar și pentru a se putea asigura siguranța participanților, potrivit stiripesurse.ro.

În ziua de sâmbătă, 14 august, proiectul „Străzi Deschise” va fi suspendat.

Trebuie menționat faptul că ACCEPT formulase săptămâna trecută o solicitare în care se menționa participarea a 10.000 de persoane, fapt ce contravine dispozițiilor legale în vigoare referitoare la măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei.

„Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociație va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți. Astfel, nu sunt întrunite condițiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute în art. 2 din Legea 60/1991”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Primăriei București.

Primăria dorea organizarea „Bucharest Pride” 2021 pe un alt traseu

Autoritățile au propus reprezentanților ACCEPT ca marșul „Bucharest Pride” 2021 să se organizeze pe o bandă de circulație pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, însă fără a opri circulația, cum ar dori aceștia.

De asemenea, organizația ACCEPT a acuzat Primăria Capitalei că a acceptat solicitarea partidului Noua Dreaptă de organizare a Marșului Normalității, o manifestație anti-LGBTQ care va avea loc în aceeași perioadă.

În acest sens, Primăria Capitalei a explicat că acest marș respectă numărul legal de participanți și că zona în care această acțiune are loc nu se suprapune cu evenimentul „Străzi Deschise”.

„Referitor la informațiile făcute în spațiul public cu privire la aprobarea de către Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a solicitării Noua Dreaptă, facem următoarele precizări: solicitarea Partidului Noua Dreaptă, formulată cu multă vreme înaintea celei transmisă de ACCEPT, îndeplinește dispozițiile legale referitoare la numărul maxim de participanți, respectiv 500 și, de asemenea, traseul pe care aceștia îl vor parcurge este Piața Victoriei- Piața Romană-Piața Universității- Piața Unirii, fără a se intersecta cu zona în care se desfășoară un alt eveniment, respectiv ”Străzi deschise”, a transmis PMB.

„Bucharest Pride” are loc în fiecare an din 2004 încoace

Bucharest Pride (cunoscut până în 2013 ca GayFest) este festivalul anual dedicat drepturilor LGBTQ în România, care are loc în Bucureşti timp de aproape o săptămână. Prima ediţie a avut loc în 2004. Organizat de ACCEPT, cea mai mare asociaţie LGBTQ din România, festivalul primeşte suport şi finanţare de la Ministerul Sănătăţii, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi diverse organizaţii private, precum Institutul pentru o Societate Deschisă şi British Council.

Din 2005, festivalul include şi o paradă de pride. În afară de această paradă, festivalul include o serie de evenimente culturale LGBTQ, precum lansări de carte, proiecţii de filme, spectacole de teatru şi expoziţii de fotografie, plus dezbateri şi conferinţe despre drepturile LGBTQ.

Cookies