Nicușor Dan, un primar general cu silința mică și alte știri importante din București și lume

30 sept. 2021
885 Afișari
Nicușor Dan, un primar general cu silința mică și alte știri importante din București și lume
Oana Titică

De la Nicușor Dan la Emmanuel Macron, toată lumea a avut un început de toamnă dubios.

E o perioadă ciudată a vieții – nu știm dacă, în weekend, părinții noștri Raed Arafat și Florin Cîțu ne mai lasă să ieșim în oraș, nu știm cât se va mai scumpi mâncarea sau dacă în iarnă vom mai avea bani și de pâine, după ce terminăm cu facturile la curent. Viitorul apropiat ne rezervă surprize, dar nici prezentul nu e mai super.

‘Eu îmi dau toată silința, dar nu pot să dau mai mult decât silința pe care o am’.

Întrebat despre problema căldurii, Nicușor Dan a spus ‘din păcate, nu se poate face mai mult’. La B1TV, acesta a declarat: ‘situația de acum reflectă investițiile făcute acum doi ani, trei ani (…). Ce am făcut eu anul ăsta se va vedea din păcate începând cu iarna următoare. Ce pot să spun este că iarna asta o să fie puțin mai bine decât anul trecut, ceea ce înseamnă că o să avem mulți bucureșteni care o să aibă același disconfort, din păcate. (…) Din păcate nu se poate face mai mult.’

Ce aș vrea să îi transmit domnului primar – dar înțeleg că nu se poate, că nu primește audiențe cu cetățenii – sunt cuvintele unui fost coleg de liceu, când o profesoară l-a întrebat de ce nu și-a făcut tema. ‘Eu îmi dau toată silința, dar nu pot să îmi dau mai mult decât silința pe care o am’, a spus el.

Adică asta înseamnă că primarul nostru a avut o silință foarte mică. Cel puțin în ultimul an.

Nicușor Dan, un primar general cu silința mică și alte știri importante din București și lume
Adică asta înseamnă că primarul nostru a avut o silință foarte mică. Cel puțin în ultimul an.

Campania de vaccinare, acest Moby Dick al Guvernului

Ce a declarat Prim Ministrul Cîțu când a fost întrebat dacă se simte vinovat pentru eșecul campaniei de vaccinare?  ‘Eu nu sunt o firmă de advertisting, ceea ce poate să facă Guvernul, am făcut.’

În continuare, PM-ul încearcă să găsească vinovații eșecului campaniei de vaccinare, care sunt toți ceilalți, dar nu el. Cum ne-am obișnuit, întotdeauna când rahatul lovește ventilatorul, în administrația publică din România NU este vina șefului. În mediul privat, directorul își asumă eșecurile angajaților, iar dacă există o plângere, acesta își cere scuze în numele entității respective, își asumă greșelile, eventual explică de ce s-au întâmplat, apoi spune ce va face ca să repare situația. Chiar dacă directorul cu pricina se bronza cu soția în Maldive la ora la care chestia aia nasoală se întâmpla în companie. El i-a condus, el răspunde.

Din păcate, și silința domnului Cîțu a fost foarte mică în acest an.

Nicușor Dan, un primar general cu silința mică și alte știri importante din București și lume
Din păcate, și silința domnului Cîțu a fost foarte mică în acest an.

(Apropo, pont pentru Guvern: vorbiți cu primarul Nicușor Dan ca măcar să nu mai declare la televizor că nu s-a vaccinat, apoi să ne întrebăm de ce nu se vaccinează lumea. Când și matematicienii dau cu piciorul științei.)

Bărbații care ne conduc nu pot să facă nimic. Cine îi ține? Nu știm.

Poate Greta, iubirea hipsterilor din ultimii ani.

Greta, dragostea noastră infantilă

La o conferință, activista de mediu Greta Thurnberg a ‘ironizat’ liderii lumii spunând că vrea fapte, nu vorbe, că de vorbe e sătulă. ”Bla bla bla, economie verde, bla bla, neutralitatea carbonului în 2050, bla bla. Asta auzim de la aşa-zişii lideri. Vorbe care sună bine, dar care nu au dus la nici o acţiune. Speranţele şi visele noastre au fost înecate în vorbele lor şi în promisiunile lor goale.”, a spus ea.

Însă ‘bla bla’ auzim și noi de fiecare dată când vorbește ea. Când apare Greta la știri, îmi imaginez în lume oameni de știință, cercetători care și-au dedicat ani de viață și au dus o muncă grea, care citesc știrile alea și aruncă laptopurile pe geam de nervi. Fiindcă, dintre toți specialiștii în domeniul climatic pe care omenirea putea să îi facă celebri, am ales un copil dramatic.

Cum am început să alegem emoția înaintea rațiunii? Nu e foarte clar. Parcă am uitat toți că există un motiv pentru care copiii nu sunt președinți de stat, neurochirurgi și CEO. Copiii NU ȘTIU CHESTII de adulți. Ei știu chestii de copii. Și nu e vorba de ‘da, dar e bine că s-a promovat problema climatică’ – putea să fie promovată cu oameni de știință. Nu era suficient de emoționant? Trebuia să ne folosim creierele? Dacă Greta și Boris și Ursula vor să ne vadă pe toți green forever, săraci, înfrigurați, legați de glie fiindcă nu putem să ajungem cu mașina electrică la mare, măcar să aibă ca reprezentant un om care a muncit toată viața pe probleme climatice. Când dăm share la ce a mai scos Greta pe gură, să ne gândim că actul acela e datorat unei spălări pe creier de către social media și că promovăm un copil nevinovat, care ar trebui să fie lăsat să fie copil. 

Ce a fost mai întâi – oul sau președintele?

Rămânem la știrile internaționale, în care aflăm că Emmanuel Macron a fost lovit cu un ou de către un protestatar, în Lyon, la Salonul internațional HORECA. Oul l-a atins pe umăr, apoi a ricoșat, dar nu s-a spart. Fiindcă efectiv tot ce fac francezii este mai bine.

Francezii au ouă și acestea sunt atât de tari încât nu se sparg nici când intră în coliziune cu președintele țării. Mon dieu, ce ouă! Dragi francezi, nu vreți să veniți cu niște găini de-ale voastre, la noi în țară, să mergem împreună la Guvern și la Primărie și să le arătăm băieților cum stau lucrurile? 

Vă rugăm noi frumos!

Nota B365.ro: Și „La mulți ani” iar, Oana! We

Cookies