Nicușor Dan, trădat chiar de prietenii din PNL privind suspendare a PUZ-urilor din București: Primarul, strâns cu ușa să accepte compromisul (SURSE)

25 feb. 2021
119 Afișari
Nicușor Dan, trădat chiar de prietenii din PNL privind suspendare a PUZ-urilor din București: Primarul, strâns cu ușa să accepte compromisul (SURSE)

Asta chiar e informația zilei înainte de ședința de vineri din CGMB. Cu toate că Nicușor Dan spunea că vrea să suspende PUZ-urile din cinci sectoare ale Bucureștiului timp de doi ani, PNL l-a "convins" ca acest proces să dureze doar vreo trei luni. Decizia primarului vine după ce ieri, în conferința de presă, încă discuta de o perioadă de 24 de luni.

După discuțiile din ultimele zile privind propunerea lui Nicușor Dan de a suspenda PUZ-urile la 5 sectoare din Capitală timp de 2 ani, PNL, care l-a susținut pe actualul primar în alegeri, i-a tăiat-o scurt și i-a transmis că nu îi susține în această inițiativă. Mai mult, edilul a fost strâns cu ușa să accepte un termen de doar 3 luni.

Nicușor Dan, la primul conflict major cu PNL

Nicușor Dan a cedat, joi dimineață, în cadrul ședinței Comisiei de Urbanism a Primăriei Capitalei, în privința dorinței sale de a impune suspendarea pe o perioadă de doi ani a PUZ-urilor din sectoarele 2,3,4,5 și 6, la numai 24 de ore după anunțul pe care l-a făcut într-o conferință de presă. El a fost nevoit să accepte varianta de suspendare pe o perioadă de numai 3 luni, din cauză că PNL, partidul aliat, nu susține proiectul și nu ar avea voturile necesare pentru a valida proiectul în ședința CGMB care va avea loc vineri.

Liberalii au discutat miercuri seară cu Nicușor

Liberalii de la București au convocat miercuri seara o ședință pentru a discuta proiectul lui Nicușor Dan, și pentru a lua o decizie în privința votului pe care îl vor da consilierii partidului la ședința de vineri.

Surse participante la ședință au declarat pentru Digi24.ro că liberalii au decis să susțină „o variantă de compromis”, respectiv o suspendare a PUZ-urilor doar pe o perioadă de maximum 3 luni. Conform discuțiilor din ședința conducerii PNL București, proiectul lui Nicușor Dan ar „bulversa piața imobiliară” și ar putea duce la acțiuni în instanță depuse de dezvoltatorii care se consideră prejudiciați.

Totodată, liberalii au invocat și aspecte de neconstituționalitate pe care le-ar putea genera o suspendare a PUZ-urilor din cele cinci sectoare ale Capitalei. PNL susține că este nevoie ca cei care au obținut deja certificatul de urbanism să fie lăsați să își ducă proiectele la capăt, pentru că nu se pot impune retroactiv decizii ale Primăriei.

Surse liberale susțin că discuțiile cu Nicușor Dan nu au fost lipsite de scântei, fiind invocată inclusiv posibilitatea ca unii consilieri liberali să demisioneze din Consiliu în cazul în care primarul ar forța adoptarea proiectului său.

Pentru ca acesta să fie adoptat, Nicușor Dan ar trebui să obțină 50% plus unu din numărul total de voturi în Consiliul Municipal. Până acum doar consilierii USR PLUS au anunțat public că ar fi de acord cu proiectul primarului.

USR PLUS va susține proiectul

Totuși, consilierii generali ai USR PLUS vor vota pentru suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sectoare, apreciind că acestea conţin „prevederi derogatorii profund nocive”, menite să continue dezvoltarea urbanistică „haotică” din ultimii ani.

„Consilierii generali ai USR PLUS vor vota pentru suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sectoare pentru doi ani, care conţin prevederi derogatorii profund nocive, menite să continue dezvoltarea urbanistică haotică din ultimii ani în oraşul nostru, cu afectarea puţinelor zone verzi care au mai rămas. De altfel, trebuie spus că, încă de la începutul mandatului nostru, am depus proiecte care abordează chiar mai tranşant această problemă, adică am iniţiat încetarea aplicabilităţii PUZ-urilor coordonatoare. De asemenea, nu trebuie uitate acţiunile în instanţă pentru anularea acestor PUZ-uri, acţiuni iniţiate în mandatul anterior de consilierii generali ai USR”, scrie PLUS Bucureşti, pe Facebook.

Ce prevede proiectul

Planurile urbanistice zonale din cinci sectoare ar putea fi suspendate de Consiliul General al Capitalei pe o perioadă de 2 ani. Așa suna anunțul făcut de Nicușor Dan, miercuri. Primarul general Nicușor Dan spunea că, prin intermediul acestor PUZ-uri, sute de hectare de spațiu verde ar fi distruse. El a adăugat că vor fi, totuși, continuate proiectele de infrastructură, în baza unor planuri urbanistice punctuale.

Miercuri, după ce Nicușor Dan a anunțat că va supune vineri la vot în CGMB suspendarea PUZ-urilor din cinci sectoare ale Capitalei, declarația primarului a stârnit nemulțumire, atât din partea unor primari de sector, cât și a dezvoltatorilor imobiliari.

Suspendarea PUZ-urilor în cinci din cele şase sectoare ale Capitalei reprezintă un dezastru, spun dezvoltatorii imobiliari. Ei susțin că în urma acestei decizii multe proiecte vor fi blocate.

Ei recunosc faptul că s-a construit haotic în Capitală, dar asta nu înseamnă că trebuie blocate toate construcțiile. Potrivit Asociaţiei Investitorilor în Real Estate din România, acum sunt în diverse faze de execuție investiții de 3,5 miliarde de euro în birouri, hoteluri și locuințe, care ar trebui să fie gata până în 2023.

Cookies