Nicușor Dan spune când ar putea avea loc referendumul cerut în seara în care a câștigat un nou mandat. „Cel mai logic ar fi cu parlamentarele, prezidențialele sunt mai emoționale”

06 iul. 2024
464 afișări
Nicușor Dan spune când ar putea avea loc referendumul cerut în seara în care a câștigat un nou mandat. „Cel mai logic ar fi cu parlamentarele, prezidențialele sunt mai emoționale”
Nicușor Dan spune când ar putea avea loc referendumul cerut în seara în care a câștigat un nou mandat. „Cel mai logic ar fi cu parlamentarele, prezidențialele sunt mai emoționale” | Sursă foto: Nicușor Dan-Facebook

Vineri seară, Nicușor Dan a discutat despre referendumul pe care vrea să îl organizeze, cel prin care vrea să consulte bucureștenii cu privire la urbanism, trafic și modul în care se împarte bugetul la PMB și la primăriile de sector.

Primarul spune că acesta ar putea fi organizat în același timp cu alegerile parlamentare.

Referendumul lui Nicușor Dan ar putea avea loc odată cu alegerile parlamentare

Discuția a avut loc în cadrul emisiunii „LIVE” cu Alexandru Rotaru. Întrebat despre cele două referendumuri pe care le-a anunțat încă din seara când a câștigat un nou mandat la PMB, edilul a informat când ar putea fi organizate.

Prin referendumurile anunțate se dorește găsirea unor răspunsuri la două întrebări:

  • Cum se vor împărți banii între primăria capitalei și primăriile de sector.
  • Cine se ocupă de urbanism și de traficul din București.

Edilul a anunțat că aceste două probleme sunt foarte importante și necesită clarificare, transmite Digi24.ro:

În primul rând, că acest referendum răspunde la două probleme mari, și eu sunt un primar care a avut un mandat de 3 ani și jumătate, am făcut niște lucruri, pe altele nu le-am făcut, dar ar fi fost total, total neonest să nu atrag atenția în momentul de maximă vizibilitate care sunt mizele, sau care sunt obstacolele pentru orice primar al Bucureștiului, care vin de la nivel central.

În ceea ce privește traficului din oraș, Nicușor Dan susține că aceasta problema este în strânsă legătură cu modul în care se construiește în București. Astfel că, deși primarul general este responsabil de trafic, PMB dă autorizațiile de construire doar pentru 7% din suprafața orașului:

Astea sunt cele două probleme. Una, faptul că primarul e responsabil de trafic, și e foarte bine ca primarul Capitalei să fie responsabil de trafic. Dar, elementele care afectează traficul vin din modul în care se construiește, și primarul general dă autorizații numai pe 7% din suprafața orașului, și atunci, bineînțeles că dacă am avea inspectorat de stat în construcții, care ar reglementa, ar fi altfel. Dar nu îl avem, si atunci eu doresc să dau autorizație de construire pentru a avea responsabilitatea totală pe trafic. Asta e prima problemă.

În ceea ce privește bugetul Primăriei Generale, edilul a transmis în seara în care s-a anunțat rezultatul alegerilor că „Primăria e obligată să gândească mic pentru că nu poate să gândească mare”.

Acest lucru este datorat, spune Nicușor Dan, lipsei de bani de la bugetul PMB:

Și a doua problemă este, și nu e de acum, durează de cel puțin 20 de ani, din impozitele și taxele bucureștenilor o parte mult prea mare se duce la sectoare.

Și în felul ăsta avem 7 primării care au fiecare niște bugete așa și așa, și nimeni nu face proiectele mari de care orașul are nevoie.

În cadrul emisiunii, Nicușor Dan a explicat că pentru organizarea unui astfel de referendum este nevoie de un acord între primar și Consiliul General:

Primarul propune, Consiliul General stabilește data, întrebările, la propunerea primarului. E o parte din acea negociere pe care o s-o am și la vârful partidelor, precum și cu oamenii care formează majoritatea din consiliu.

Primarul General a anunțat că, având în vedere că referendumul și alegerile sunt similare din punct de vedere organizatoric, ar fi păcat să nu aibă loc concomitent cu alegerile de anul acesta:

Un referendum e ca un fel de alegere, adică există secții de vot, trebuie să existe comisii, și atunci fiind un cost, ar fi păcat ca el să nu fie simultan cu una din aceste alegeri.

Astfel că, referendumul ar putea fi organizat în același timp cu alegerile parlamentare. Primarul General a spus că atunci ar fi cel mai logic să aibă loc, deoarece alegerile prezidențiale sunt mai emoționale.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies